dissabte, 28 de setembre de 2002

Talaia del Montmell (861 m)

28 de setembre de 2002

Hora de sortida: Set del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Penedès.

Temps aproximat: 3 h 15 min (5,4 km)

Desnivell: 290 m

Dificultat: Fàcil.Itinerari: Ascensió al cim més alt de la serra del Montmell, la Talaia, bon mirador de la comarca i de les muntanyes meridionals del Principat.

El punt de sortida d'aquest itinerari és la Juncosa del Montmell, on s'arriba seguint la carretera TV-2401 des de la Bisbal del Penedès (població a la qual s'accedeix per l'autopista AP-2, sortida 12). Als afores de la Juncosa, cap al nord, sota la serra del Montmell, hi ha una àrea de pícnic on es pot estacionar el vehicle i iniciar l'excursió a peu.

Cal situar-se a l'entrada de l'àrea d'esbarjo i agafar la pista central. De seguida s'ha de seguir cap a l'esquerra i continuar muntanya amunt fins a arribar a l'església Nova, mig en ruïnes, situada a la banda esquerra de la pista (a 0,4 km de la sortida). Pista amunt, a 200 m de l'església, i a uns 10 min de l'aparcament, cal agafar un sender que s'enfila a mà dreta. 5 min després, a un quart d'hora de la sortida, aquest sender perd pendent i apareix una desviació cap a la dreta que s'ha de seguir tot enfilant-se per la banda sud de la muntanya.Als 20 min (a 1 km de la sortida) es voreja la humil i bonica ermita de Sant Miquel del Montmell, que sembla que hagi de caure atesa la forta inclinació del terreny. L'ascensió continua cap a l'esquerra i el camí mena a un petit coll que fa de divisòria entre els turons del castell del Montmell i de la Creu.Als 45 min s'arriba al collet. A l'esquerra hi ha el castell. Se segueix cap a la dreta i s'arriba a la Creu del Cap de la Serra. Des de la Creu ja es veu la Talaia. El turonet perd altitud que després s'ha de recuperar per fer els 861 m de la Talaia. En menys de 2 h i 2,4 km de recorregut s'arriba al mirador de tota la comarca del Baix Penedès, la Talaia del Montmell. Sostre comarcal i a la llista dels 100 cims de la FEEC.
La tornada es fa fent una volta per la vall interior.

Traça: Wikiloc | Ruta Talaia del Montmell
Observacions: Dinarem en un restaurant de la zona.

Tornarem a casa al voltant de les quatre de la tarda.