diumenge, 12 de febrer del 2006

Cap del Verd (2.288 m.)

Data: dissabte 12 de febrer de 2006.

Hora de sortida: 7 del matí.
Programa: El dissabte dia 12 de febrer sortirem a les set del matí. Agafarem l’autopista Terrassa – Manresa. Pararem a fer el tallat a l’àrea de servei de Montserrat. Seguirem direcció Berga i d’aquí, direcció Guardiola de Berguedà. de Guardiola de Berguedà a Maçaners, Saldes i Gósol. A Gósol, agafem la pista -apta per a vehicles- de Tuixén pel coll de Mola, fins a prop de l'ermita de Santa Margarida.

Ubicació: Comarca del Berguedà.

Temps aproximat: 6 h.

Dificultat: Difícil.

Desnivell: 728 m.



ITINERARI: Des de Santa Margarida (1.560m), seguim el GR.150, que va a buscar la pista del coll de Mola, on pugem per dreceres (1.815m. 1h). Som a la solana dels Cloterons. Agafem una pista a l'esquerra que fa una marrada i voreja la muntanya a l'O, per la baga de Mola; després passa pel portell de l'Ós (1.905m), amb bona perspectiva del port del Comte, i va al clot de Prat Salvatge i s'enfila a la dreta. Continuem, per+o, pel fons del torrent, emboscat, fins als prats de Cavallets, clariana amb tanques de fusta. Girem a l'esquerra i, fora del bosc, atenyem el pla de la Font (1.999 m, 2:30h). Seguim la carena a la dreta, de pendent suau, fins al prat Nabiral i el cap del Verd (2.288m 3:15h). Panorama dilatat que abasta de la serra Cavallera i la serralada Prelitoral fins a la Franja de Ponent, on destaquen, en dies clars, els massissos del Turbó i Cotiella. Baixem en direcció E al coll de Belitres i després cap al N pel torrent Fosc, canal fonda que ens porta a la pista de les Comes (1.825m, 5h). La seguim a l'esquerra fins que travessem el riu i enllacem amb la del coll de Mola per tornar al punt de sortida.




Observacions: Amb l'excepció del Pedraforca, al sud del Cadí hi ha uns relleus que sobrepassen poc els 2.000 m i tenen un vessant nord suau i emboscat, amb neu durant bona part de l'hivern. Aquest circuit ens permetrà conèixer la serra del Verd, tan bella como poc freqüentada, i assolir-ne el punt culminant. Grampons útils amb neu dura, tot i que sovint és possible baixar-hi amb raquetes-, fàcil a la resta.
Risc d'allaus: al torrent fosc, si la neu és poc estable. Mínim a la resta.