dissabte, 8 d’abril del 2006

Serra del Major (Montsant) 1.132 m.

De la Morera a la Morera, pel Grau del Barrots, la Serra Major (1.132 m), el Piló dels Senyalets, Pi Cugat, Clot del Cirer, Grau de la Grallera.

Data: dissabte 8 d’abril de 2006.

Hora de sortida: set del matí.

Ubicació: Comarca del Priorat.

Temps aproximat: 4 hores aproximadament.

Dificultat: Mitjana.

Desnivell: 390 m.


Programa: A l’hora indicada sortirem de Sant Boi amb cotxe, agafarem l’autopista AP-7 en direcció a Tarragona. Pararem a fer el tallat en un àrea de servei i seguirem. Ens desviarem de l’autopista després de passar Tarragona, a l’altura de Vila-seca, cap a Reus. A Reus, cal vorejar la ciutat per agafar l’N-420 en direcció a Falset. Sortint d’Alforja agafarem la carretera C-242 fins el Coll - de 650 metres- (que porta el mateix nom) i des d’aquí albirarem per primer cop la muntanya santa. A partir d’aquest moment entrarem en terres prioratines, continuant el reguitzell de toms i tomets que ens portaran fins al fons de la vall on travessarem el riuet d’Arbolí i després el Siurana. La Venta del Pubill, punt de trobada de caçadors, boletaires, ciclistes i caminadors,... hi passarem de llarg, fins a arribar quasi a l’entrada de Cornudella de Montsant, on a mà esquerra trobarem la carretera que ens ha de portar a la Morera de Montsant.

A partir d’aquí, l’impacte i l’expansió del “la febre del vi” és va fent palesa, a mesura que ens hi endinsem, amb l’obertura de bancals argilosos guanyats, a cops de John Deere, als serrats de la contrada.

A les 9 del matí ja podrem ser a la Morera.


ITINERARI:

Opció 1: Començarem doncs a caminar des de la part alta del poble en direcció nord-est, cap a les espectaculars parets del Montsant. El camí està bastant marcat i, inicialment, puja amb suavitat. Després d’una estona trobarem una bifurcació a l’esquerra que ens portaria al grau dels Barrots, així que nosaltres seguirem pel camí de la dreta cap al grau de Carrasclet.

0.00 La Morera, 743 m altitud. Sortim de la Plaça de la Font i agafem el camí de la Grallera.

0.02 Havent ja sortit del poble, deixem a la dreta un camí que va a unes finques.

0.03 Just al mig d'un tomb, deixem a l'esquerra el camí que porta al Grau de Salfores. Ara el camí que seguim, durant uns pocs metres, està encimentat.

0.04 Passem a tocar del dipòsit d’aigües del poble.

0.05 Cruïlla de camins: deixem a l'esquerra el senderó que puja al Montsant pel Grau de la Grallera; anem de pla cap a la dreta.

0.10 Bifurcació de dos camins: agafem el de l'esquerra; el senderó s'enfila fort.

0.15 A l'esquerra del camí hi ha la Cova Cabrera, una balma que por servir d’aixopluc.

0.21 Cruïlla de camins: deixem a la dreta un senderó que planeja i anem cap a l'esquerra encarant-nos a la paret de la muntanya.

0.26 Estem a tocar de les primeres roques del cingle; pugem fort.

0.33 A prop de la paret del cingle de la Roca Falconera hi ha dos camins; hem d'agafar el de la dreta, anirem a trobar el Grau del Carrasclet.

En aquest grau s’ha de superar un pas vertical equipat amb barres de ferro i una corda que ens ajuda a pujar a una petita “cova”. Un cop superat aquest pas arribem a una paret vertical equipada amb graons metàl·lics que ens portaran al final del grau.

Per superar sense problemes aquests trams equipats no s’ha de tenir vertigen o por a les alçades, ja que tot i que no tenen cap dificultat tècnica, sí son bastant verticals.

Així arribarem a la capçalera del grau de Carrasclet després d’una hora i mitja o dues hores de caminada. Des d’aquí accedirem a la Serra Major en uns 15 o 20 minuts. De baixada ens dirigirem cap al Balcó del Priorat, excel·lent mirador de la comarca, des d’on accedirem al grau dels Barrots, que serà el nostre camí de baixada cap a la Morera de Montsant. La baixada ens pot portar un parell d’hores amb temps per parar i fer fotos dels espectaculars racons del camí.

Opció 2: L'espectacularitat del Grau dels Barrots i el teix mil·lenari que hi ha a la cova, destaquen en aquesta bonica excursió.

La Morera, 743 m. alçada. sortint del poble agafem el camí de la Grallera, passem a tocar del dipòsit d’aigües del poble. A la cruïlla, deixem a l’esquerra el sender que puja al Montsant pel Grau de la Grallera i anem de pla cap a la dreta fins a trobar la següent cruïlla. En aquest punt girarem a l’esquerra, el camí s’encara a la paret de la muntanya.

A tocar les primeres roques del cingle el camí es fa costerut. Agafarem el de l’esquerra, que sembla que ens allunyi dels Barrots, però tomba i passa força arrecerat a la paret. Entrem a la canal dels Barrots.

És un paisatge sorprenent de roca i més roca, cingle i més cingle que, a mida que avançarem, ens anirà engolint (al llarg de la canal anirem trobant uns ferros que ens ajudaran ha guanyar el desnivell).

Un cop superats els Barrots, des de dalt, podrem gaudir d’una magnífica panoràmica de la comarca.

A partir d’aquí anirem a la Serra Major, la capçada de la qual arriba als 1.132 metres. Seguirem la carena fins arribar al Piló dels Senyalets de 1.115 metres. Des de la Serra Major es domina una extensa panoràmica: a la dreta Serra la Llena, al fons les Garrigues, i els Pirineus. En aquest recorregut hi haurem esmerçat unes 2 hores.

“La Serra Major és una gran massa de conglomerat calcari, amb un relleu, suaument ondulat, solcat per comellars que circulen en direccions diverses”.

El Pi Cugat, vell pi recargolat i solitari, ens marca els camí - a la dreta - que baixa pel Barranc de l’Obac dels Frares i va al Clot del Cirer.

En aquest indret podrem omplir les cantimplores, esperem que s’hagin recuperat les aigües amb les puges de l’hivern, perquè a l’agost quasi perillava la dels abeuradors dels ramats que hi ha instal·lats al peu mateix del raig.

A partir d’aquest moment anirem desfent el camí fins més enllà del Piló dels Senyalets, on trobarem l’indicador que ens marca el sender del Grau de la Grallera que ens portarà novament fins la Morera.

Aquest camí de retorn és més planer, i únicament s’engorja quan el pas travessa la cinglera, on novament s’obra als nostres peus el sinuós territori.

Temps parcial - Descripció de l’itinerari - Temps estimat

0h. 00’ Sortim del poble, per la part alta, per l’anomenat camí dels graus, un mapa ens descriu els pujadors de la zona. El camí es encimentat fins arribar als diposits d’aigua on es torna sender. 0h. 00´


5 min. Trobem una bifurcació i un pal indicador, agafem a la dreta cap al Grau dels Barrots, per camí molt fresat. 0h. 05’

15 min. Trobem el pal indicador del Grau del Carrasclet, nosaltres girem a l’esquerra tot encarant el cingle. 0h. 20’

16 min. Pal indicador del Grau dels Barrots. 0h. 36’

4 min. El sender s’endinsa a un badall obert a la cinglera, és el començament del Grau dels Barrots. Trobem primer uns barrots clavats a la pared, que permeten superar el primer graó, despres a traves d’una lleixa accedim a un bloc encastat, que talment com un pont, permet passar a l’altra vessant 0h. 40’

8 min. Tot vorejant la cinglera a mitg aire, arribem a una agulla que s’obre damunt l’estimball, és el balcó del Priorat. Magnífica i dilatada vista fins a l’Ebre i Beceit.
0h.48’

4 min. Seguim vorejant la cinglera i arribem a una gran balma, un pal indicador ens situa, som al final del grau. Sortim per l’esquerra tot grimpant la roca, seguim les marques que s’endinsen al comellar. 0h. 52’

14 min. Arribem a un pal indicador (Espinos-Agnet-Serra), hem pujat per un faldar i ara seguim pel llom cap al camí de capçada que veiem prop. 1h. 06’

4 min. Som al Camí de Capçada, hi trobem un altre pal indicador.Seguim a l’esquerra per sobre la llomada. 1h. 10’

16 min. Trobem l’indicador del Grau de La Grallera, seguim per dalt La Serra Major.
1h. 26’

16 min. Arribem al Piló de Senyalets (1.109’2 m.), hi ha un pal indicador, seguim el camí del crestall. 1h., 42’

5 min. Trobem un pí centenari, torturat pels vents, un pal indicador l’hi fa companyía: és el Pí d’en Cugat. Deixem la Serra i baixem pel comellar, direcció ONO, tot buscant traces de sender, fins arribar a un graó que baixem per la dreta. 1h. 47’

8 min. Som al Clot del Cirer, hi ha una font i és un bon lloc per a fer un vivac, gràcies a les balmes que el voregen. Sortim per la sortida natural de la clotada, enfront d’on hem arribat i trobem el barranc que seguim a l’esquerre, està senyalitzat amb pintura, i comencem a pujar suaument, el barranc bifurca, agafem el ramal de l’esquerre i pugem pel comellar.
1h. 55’

20 min. Arribem altre cop a la Serra, tot seguint les senyals, la travessem perpendicularment i baixem per l’altra vessant. 2h. 15’

15 min. Sortim de la valleta i albirem la cinglera, som al Racó de Missa. Seguim per camí ben fressat i amb marques. 2h. 30’

9 min. Som sobre la cinglera, entrem al grau de Salfores tot gaudint amb l’ampla panoràmica, ara veiem el poble de La Morera del Montsant al fons. Planegem.
2h. 39’

3 min. Estem molt arrecerats a la cinglera, ara el camí fa un tomb molt tancat a la dreta i comença a baixar molt fort. 2h. 42’

20 min. Fi de la forta baixada. Som allunyats de la pared, a l’esquerra i tenim uns marges esgraonats i a la dreta marxa un camí que ens portaría a Escala-Dei 3h. 02’

12 min. El camí passa a frec d’uns grans blocs de pedra, equipats amb xapes d’escalada.
3h. 14’

15 min. Retrobem la pista encimentada per on hem sortit al començament de l’excursió.
3h. 29’

1 min. Fi de la sortida, som de nou a l’aparcament del poble. 3h. 30’

Duració aproximada: De 3h. 30’ a 4h. Sense comptar les parades.

Desnivells acumulats: Pujada: 400 mts aprox. Baixada: 400 mts aprox.


Observacions: si el Montsant duu capell, no et fiïs d’ell”

El Priorat i Montsant és terra de frontera dialectal, de trànsit entre el català oriental i l’occidental. El topònim pronunciat al país munsán, apareix el 1163, Monte Sancto. És a partir d’aquest temps que es coneix per aquest nom la muntanya. Abans segons algun autor, la muntanya era coneguda en temps dels musulmans amb el nom de gäbäl albarka, que vol dir “muntanya beneïda”.

No cal dir que a la primavera és un moment excel·lent per anar al Priorat, el colors verds....... encomanen pau i força als caminadors matiners.

Aquesta és una sortida de baixa muntanya. Ens mourem en alçades compreses entre els 750 metres de la Morera de Montsant i els 1.100 metres de l’altiplà de la Serra Major del Montsant. A més el desnivell a superar és molt petit (com a molt 350 metres) i no s’han de recórrer grans distàncies. Així, quina és la gràcia d’aquesta sortida tan modesta? Doncs assolir la Serra Major pujant per l’espectacular grau del Carrasclet i baixar de nou a la Morera de Montsant pel grau dels Barrots.

El poble de la Morera de Montsant proporciona unes vistes privilegiades. Des de els seus carrers es veuen les grans cingleres del sud de la serra del Montsant. També son freqüents les anades i vingudes d’excursionistes que hi pugen i en baixen tot explicant meravelles. En aquest poble hi ha l’oficina del parc natural, és un punt de sortida ideal per a moltes excursions per la cara sud del massís. Una va fins al clot del Cirer, un indret des d’on es contempla l’impressionat circ de pedra amb un cirerer i una font al mig.

Dinarem en el restaurant Fonda Emilio de les Borges del Camp.

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.