divendres, 11 de desembre del 2009

Per la serra de l’Obac - Castellsapera (940 m)

Dissabte 19 de desembre de 2009 - Matinal

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí.

Ubicació: Comarca del Vallès Occidental.

Temps aproximat: 5 h. (16 Km.).

Desnivell: 650 m. (acumulat)

Dificultat: Normal.




Itinerari: Sortirem dissabte al matí en direcció a Terrassa. Per arribar a la Casa Nova de l'Obac s'ha de prendre la carretera que va de Terrassa a Rellinars. Al quilòmetre 10 d'aquesta carretera trobarem, a mà dreta, el trencall que va a la casa.

Aquesta excursió comença a la pista forestal que surt a tocar del restaurant, darrere la Casa Nova de l'Obac, seguint els senyals verds i vermells de la travessa Matagalls - Montserrat. Sortim del centre d’informació i agafem el camí que surt a la dreta del restaurant.

Després de recórrer aproximadament un quilòmetre, cal desviar-se a l'esquerra, per un sender que puja pel marge (el punt de sortida del corriol té una desgastada marca de pintura vermella i verda). És net i força ample i va sempre per la carena.

Després d’una pujadeta arribem a l’indret anomenat Turó de la Mamella, d’on es gaudeix d’una magnífica vista de Montserrat, el Paller de Tot l’Any i la serra en general, i es fa un bonic camí de carena. El coneixerem per la torre de vigilància que hi ha.



Passem per un molt ben conservat pou de glaç.


Poc després d'haver deixat enrere un pou de glaç, s'arriba al Collet Estret, des d'on es divisa la Mola i el monestir de Sant Llorenç del Munt. El sender coincideix amb el punt més alt del camí ral.



Si se segueix el camí ral en direcció a Manresa, cap a l'esquerra, durant uns deu minuts, hi ha una excel·lent vista sobre les muntanyes de Montserrat.

Tornarem a la cruïlla i agafarem el camí ral cap a la dreta, tot de baixada, per un camí una mica perdedor a causa de les pistes que s’han obert per desemboscar, s'arriba a l'antic Hostal de la Barata i a la carretera que va de Terrassa al coll d'Estenalles.

Un cop arribats a l’asfalt, caminarem per la carretera BV-1221 de Matadepera a Talamanca, i a l’alçada del Km. 11 trobem un aparcament, anomenat l’Alzina del Salari, a l’inici d’un giravolt.



Comencem a pujar pel camí asfaltat en forta pujada. Un cop al final de la recta, saltem la cadena que talla la carretera a mà esquerra i seguim per allà, fins que trobem una altra rampa asfaltada llarga i forta a ma dreta, per on pugem. Al capdamunt haurem d’agafar el camí que surt cap a l’esquerra, ja sense asfalt, per a tornar a pujar cap a la dreta per una pista ampla. A partir d’aquí trobarem alguns desviaments, però hem de seguir recte amunt per la pista ampla fins dalt de tot. Compte amb els corriols que poden semblar que ens porten cap a Castellsapera, ja que són força bruts i el camí no està gaire transitat. Per l’últim corriol que surt a ma esquerra abans d’arribar al coll podem arribar fins l’avenc de Castellsapera, avenc força freqüentat pels amants de la espeleologia.

Un cop som al coll podem triar quin cim volem fer primer. El més senzill és el de Tres Creus (930 m.), que no ens durà ni 5 minuts de pujar. Podem baixar pel camí d’anada fins el coll.

El camí que va cap a l’esquerra és el que ens porta cap a Castellsapera. Si el seguim, trobarem tot d’una un petit esperó de roca que cal vorejar, i davant nostre, la imponent estructura de roca que forma aquest cim.

Per a pujar, haurem de vorejar el massís per la seva esquerra tot seguint un corriol que ens conduirà arran de paret fins a una canal força inclinada, però amb bones preses (tant de roca com d’arrels d’arbres). Aquesta canal ens conduirà al cim de Castellsapera (939 m.), baixarem per l’altra banda, també en forta pendent però sense dificultats fins trobar un camí més ample que seguirem a l’esquerra en direcció al Turó de la Carlina, punt on enllaçarem amb el camí del principi i que ens durà fins a la casa Nova.



Observacions: Tota la ruta està assenyalada amb senyals de color blau. La Barata va ser durant segles un dels hostals més populars del camí ral. Actualment és una finca privada que fa temps que no funciona com a hostal.

Una divertida sortida per la ruta dels bandolers i la història del lladre més famós de la serra, en Capa Blanca.

L'horari d'obertura de la Casa Nova de l'Obac és de 10 a 15 hores els dissabtes i dies festius. Els caps de setmana també hi funciona un restaurant.