diumenge, 19 d’agost del 2012

Mont Coronat (2.172 m.)

Dissabte 15 de setembre de 2012

Hora de sortida: sis del matí.

Ubicació: Comarca del Conflent.

Temps aproximat: 6 h. 30 m. (15 Km.)

Desnivell: 847 m. (acumulat)

Dificultat: Difícil.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i agafarem l’autopista direcció Girona i Perpinyà. Sortirem de l’autopista i seguirem direcció Vilafranca del Conflent, nou km. després ens desviarem a la dreta en direcció al poble de Jujols.

Abans d'entrar a la població veurem una ermita i un senyal indicatiu d'aparcament. No entrarem al poble i girarem a l'esquerra per anar a l'aparcament. Voltarem l'ermita i seguirem per una pista asfaltada en pujada seguint el camí de les Garrigues. Més endavant veurem una bifurcació. La pista que segueix recte, més precària, es troba barrada al pas de vehicles. Seguim, doncs, per la pista fent un gir a la dreta. Així arribarem fins a una gran bassa i un cartell de la reserva que ens avisa que 1.200 metres més endavant trobarem el pas prohibit. A 500 metres trobarem una barrera, oberta, i un altre senyal, aquesta vegada prohibeix tota circulació. Crec que el millor és deixar el cotxe en aquest lloc per evitar--nos multes. També es pot deixar el cotxe a la bassa.


Itinerari: Començarem a caminar fins al Col de Diagre.

Dist.
Parcial
[m]
Distància
Acumulada
[km]
Descripció
400
0.400
Col Diagre. Comencem a caminar en sentit est en direcció al refugi de Roque Fumade i deixem la pista que se'n va pel nord-oest en direcció al Col de Portus.
70
0.470
Deixem la pista principal que mena cap al refugi de Roque Fumade i ens enfilem per la pista que marxa en forta pendent per l'esquerra.
225
0.695
Seguim recte pujant en sentit nord-est.
268
0.963
Es suavitza molt el pendent i el camí continua recte per dins d'una densa pineda. Veurem un sender a la nostre dreta, marcat amb una fita. Deixarem el camí més evident que segueix recte i agafem el sender de la dreta que gira en sentit est i s'endinsa en la Pinouse de l'Ayrolle. Farem drecera per anar a buscar la pista que ve del refugi i puja la Collada i carena.
468
1.431
Enllacem amb la pista que, per l'est, ve del refugi de Roque Fumade. Girem a l'esquerra i prenem orientació nord-est primer i nord després.
452
1.883
Cabana en runes a l'esquerra del camí que pot servir com aixopluc.



84
1.967
Seguim recte, en lleugera baixada, en sentit nord-est i deixem a l'esquerra, en pujada i sentit nord-oest, un altre sender. Seguirem per la pista principal.
225
2.192
Seguim recte per la pista principal i únic camí existent. Els senyals de pintura groga que veiem als arbres no semblen que portin enlloc ja que fan un cercle "barrant" l'accés a dins del bosc.
318
2.510
Seguim recte per la pista principal.
475
2.985
La Collada, tot i que no ho sembli. Deixem la pista principal i girem a l'esquerra per agafar el corriol que se'n va en sentit nord-est. A partir d'aquest punt haurem de mirar de trobar unes marques fetes als arbres amb cinta aïllant de color marró o taronja. Des d'aquest punt, fins al cim, anirem per bosc sense camí evident, tot i que anirem trobant, i perdent, molts senyals. Els més clars poden ser els de la cinta aïllant, però també trobarem de pintura de color blau i d'altres de més antics de color vermell ataronjat. En cas de pèrdua dels senyals cap problema ja que es tracta d'anar pujant per la carena en sentit nord-oest, acostant-nos el màxim possible al caire nord-oest de la muntanya.
1.092
4.077
Cova o avenc catalogat pel "club espeleo Conflent soterrani". Té l'accés tancat per seguretat. Seguim en sentit oest pel lloc que ens sembli més adequat.
857
4.934
Seguim recte per la carena, en sentit nord-oest, i deixem a l'esquerra el que sembla el camí marcat i que potser baixi en direcció a la Font Freda.
930
5.864
Roc de l'Ermite. Seguim fent carena en busca del cim, ja molt proper.
1.134
6.998
Cim del Mont Coronat. Baixarem pel mateix camí.


Observacions: A Jujols podrem visitar, a l'entrada del poble, l'església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa, d'estil romànic del segle XI, construïda sobre una torre quadrada; conté una marededéu de fusta del segle XIII. Per últim, a prop del Col de Portus, de fàcil accés per pista i amb cartells de direcció, podem anar a veure l'estany del Clot. 

Ens durem el dinar. Tornarem a casa als voltants de les vuit de la tarda.