dijous, 30 de gener del 2014

GR-11: De Cap de Creus a Port de la Selva (190 m.)

Dissabte 1 de febrer de 2014

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca de l’Alt Empordà.

Temps aproximat: 4 h. (15 km.)

Desnivell: 540 m. (acumulat)

Dificultat: Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i agafarem l’autopista en direcció a Girona. Ens pararem a fer el tallat a l’àrea de servei de La Selva, i seguirem en direcció a Roses – Cadaqués, agafant la sortida nº. 4. A l’entrada de Cadaqués, anirem en direcció al Cap de Creus on aparcarem a un tres kilòmetres abans d’arribar a l’aparcament del far del Cap de Creus, en una amplia zona d’aparcament a banda i banda i, on surt una pista a l’esquerra, amb tanca de ferro. Començarem a caminar.

Itinerari: Es tracta de seguir el primer tram del GR-11 (transpirinenc) El seguirem durant tota l’excursió, excepte quan fem el desviament per anar a cala Taballera (o Tavellera)

Passaremprop de cala Prona, un racó paradisíac.

La excursió és més aviat per l’interior, encara que algun tram (com el que baixa a cala Tavellera) voreja la costa. Aquí el camí és més estret i més agradable, amb més ombres.



Cala Tavellera és un lloc que ens deixarà captivats, una de les cales més maques de tota la comarca. Situada a la meitat del camí, en una zona coneguda com el Golfet. Per la dificultat del seu accés, és un indret poc freqüentat (sovint hi ha moltes embarcacions fondejades). A la cala hi ha una caseta de pescadors.



Ens queda una hora i cinquanta minuts de caminar, amb un paisatge com d’un altre món: muntanyes plenes de matolls amb feixes de pedra seca abandonades, ermites derruïdes i roques amb formes capritxoses a tocar de l’aigua.


Passarem per Mas Paltré, girarem a la dreta per la pista i tot seguit la deixarem de nou, i agafarem un camí que baixa seguint les marques del GR.

Passarem pel racó del Talabre, que és un espai amb una vegetació i frescor que contrasta amb el paisatge àrid dels voltants.

En trenta minuts, passarem per l’ermita de Sant Baldiri. Aquesta capella es va construir en temps de Carlemany. Durant un temps hi van habitar un capellà i un sagristà, però per la Guerra Civil se’n va destruir el teulat. Actualment està en ruïnes. De totes maneres, és un indret que mereix una petita aturada.


Trenta minuts més i veurem un cartell que indica que estem al Parc natural del Cap de Creus. Al seu costat, un plafó que senyala tots els camins que hi ha a la zona (inclòs el que nosaltres ja estem finalitzant)

Estem al damunt de Port de la Selva.

Finalment arribarem a l’extrem sud de Port de la Selva, tot baixant per la punta de la Creu i deixant enrere l’atractiva cala Tamariua, (per un altre dia). Baixarem pels carrers asfaltats fins al centre, al costat del port.

Un cop al centre de Port de la Selva, amb un taxi, anirem a recollir els cotxes al Cap de Creus. Taxi Francisco Mañas. Carrer Selva, 2, El Port de la Selva. 972 38 73 92 

Observacions: L’excursió que va del Cap de Creus al Port de la Selva és una de les més atractives de la zona. Als voltants del Port de la Selva, a tocar del Parc Natural del Cap de Creus, existeixen molts racons idíl·lics on ve molt de gust acostar-se. Però per accedir a cales poc freqüentades o muntanyes amb magnífiques vistes al litoral, cal calçar-se les botes i posar-se a caminar. Només així podrem allunyar-nos dels centres turístics.

Molta gent s’arriba a les recollides cales del Cap de Creus amb barquetes i barcasses que salpen del Port de la Selva o de Cadaqués. Però no hi ha res més econòmic, saludable i atractiu que recórrer aquesta costa a peu. Per fer-ho existeixen els camins de ronda o els senders de gran recorregut (GR).

Els camins de ronda són dreceres del litoral que antigament utilitzaven els carrabiners per vigilar si desembarcaven contrabandistes a les cales desertes, protegits per la foscor de la nit, per fer estraperlo. Avui els únics que els recorrem som els excursionistes que anhelem trobar un racó solitari per fugir de les aglomeracions o simplement per passejar sense presses gaudint de la visió d’uns paratges espectaculars.

Aquesta sortida no deixa de se runa excusa per fer una atractiva caminada que s’endinsarà per les muntanyes del Parc Natural del Cap de Creus. Es tracta d’un itinerari que s’allunya dels més freqüentats i serveix per descobrir la cara més amagada d’aquesta zona, que té poc a veure amb les habituals imatges de postal del Cap de Creus.

Dinarem a restaurant El Vaixell, c/. Castellar, 62 – PORT DE LLANÇÀ - Tel.: 972 380 295. Web: http://www.elvaixell.com/ . Tornarem a casa als voltants de les vuit de la tarda.

divendres, 24 de gener del 2014

Puig de l’Extrem (761 m.)

Dissabte 25 de gener de 2014

Hora de sortida: Set del matí.

Ubicació: Comarca de la Noguera.

Temps aproximat: 4 h. 30 m. (10,2 Km.)

Desnivell: 460 m.

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i agafarem la A-2 passant per el túnel del Bruch, Igualada, Cervera i Tàrrega (paraem a fer el tallat a La Panadella). Aquí deixarem la A-2 per la sortida 504 i seguirem direcció a Balaguer i des d’aquí, per la carretera LV-9047, passant pel poble de Gerb arribarem a Sant Llorenç de Montgai. Una mica més endavant, a uns 1,4 Km. en direcció a Camarasa, s’inicia una pista a l’esquerra. Aquí aparcarem els cotxes.

Itinerari: Des de aquest punt, començarem a caminar i a guanyar alçada. Per la dreta, el camí baixa i creua un torrent i puja pel vessant contrari.

Desviament a l’esquerra. Sense deixar la pista principal, es descendeix lleugerament a la sortida d’un bosc. S’arriba al final de la pista on s’ha d’avançar vers un petit grup d’arbres que es veu més a munt, al costat d’un torrent.



Un cop aquí, veurem un camí que, en forta pujada es dirigeix en direcció al Puig de l’Extrem. Per no perdre’ns, caldrà que seguim les fites que ens marquen la ruta.

Ja en el cim, tindrem una amplia vista: els pobles de Camarasa i sant Llorenç, les serres de Sant Salvador i Carbonera i la vall del riu Segre. Prop del cim, s’aixeca el refugi del Pletiu, de moderna construcció. Per poder-hi dormir s’ha de trucar per demanar les claus al telèfon 973 454 004 de Les Avellanes i Santa Linya.






Observacions: La punta de l’Extrem, de 761 metres d’alçada, és un dels cims que destaquen a la serralada del Montroig (Camarasa – Noguera). Existeixen diferents rutes d’accés. Per aquest cop he triat la que comença en el marge dret de l’embassament de Sant Llorenç.

Dinarem al Restaurant La Noguera de Sant Llorenç de Montgai, tel. 973.420.334 (http://www.campinglanoguera.com/res_res.html ) Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.

dimecres, 22 de gener del 2014

Turó Gros – Montnegre (773 m.)

Dijous 23 de gener de 2014

El cim més alt de la comarca del Maresme


Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí (matinal)

Ubicació: Comarca del Maresme.

Temps aproximat: 2 h. 45 m. (5 km.)

Desnivell: 250 m.

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i agafarem l’autopista AP-7 fins a la sortida 11 (abans ens pararem a fer el tallat a l’àrea de servei del Montseny). Un cop a la sortida 11, caldrà seguir les indicacions en direcció a Sant Celoni, sense entrar al poble, seguirem per la carretera C-35 en direcció a Girona fins a la cruïlla del parc de bombers, on ens hem de desviar a la dreta per la carretera que indica “Boscos del Montnegre” i pujar a la muntanya, primer per una carretera asfaltada que després és converteix en pista de terra (seguint els indicadors de “Restaurant Montnegre” i “Sant Martí de Montnegre”. Després d’uns 10 km. arribarem a l’aparcament situat al costat de la pista i molt proper al restaurant i al santuari de Sant Martí de Montnegre, on deixarem els cotxes.

Itinerari: Travessarem la pista de terra i seguirem les indicacions del GR-5 i del SL-C-103 (de color blanc i verd i que seran les que ens marcaran el nostre recorregut fins al cim).


0,3 Km.: Collada Negre. Deixarem una pista a l’esquerra i seguirem pujant de front. En el petit bosc de la dreta abunden els arboços i les sureres.

0,5 Km.: Desviament a l’esquerra per un camí que s’endinsa en un bosc d’alzines i castanys. En aquest tram recorrerem una de les zones més frondoses de tot l’itinerari. Seguirem les marques de pintura vermella i blanca del GR-5.

1,6 Km.: Arribarem a una gran esplanada guarnida amb grans pins i una cruïlla de varies pistes en forma de creu. Seguirem de front pel camí senyalat amb les marques del GR.


2 Km.: Coll de les Basses. Només superat el coll seguirem rectes i deixarem la pista de terra que baixa a la comarca del Maresme a l’esquerra.

2,5 Km.: Arribarem al cim del Turó Gros amb 773 m. d’alçada (el cim més alt de la comarca del Maresme) des de el cim es pot contemplar la serralada litoral, el Parc natural del Montseny i el mar Mediterrani.




La tornada la farem pel mateix camí.


Observacions: Cim que ja vàrem pujar el dissabte 24 de gener del 2004 (just, farà 10 anys).

El Parc natural del Montnegre forma part de la serralada litoral, a la comarca del Maresme, amb una alçada màxima de 773 m. en el cim del Turó Gros, l’objectiu d’aquesta excursió pels boscos de la zona anomenada la selva del Montnegre.

Anomenar ”selva” a les masses forestals del Montnegre no és una exageració. Realment, no estem en un país tropical on les plantes aconsegueixen dimensions descomunals i els animals salvatges abunden per tot arreu, però caminant pels frondosos castanyars del Montnegre (sobre tot si hi anem a la tardor) rodejats dels colors torrats i grocs dels roures i el verds perennes de les sureres, la sensació és semblant a estar ficats en una jungla, però sense monos xiscladors ni jaguars.

En alguns racons humits dels barrancs de muntanya, orientats als vents freds del nord, apareixen petites comunitats de faigs. També hi han arboços i zones de repoblació de pins pinyoners. En general es tracta d’un típic bosc mediterrani amb sureres, alzines, castanys, arboços i bedolls en les zones tancades dels barrancs.

A la primavera el major encant del bosc és els soroll dels ocells volant per les branques dels arbres. Per la proximitat al mar, el clima a la muntanya, acostuma a ser agradable, el que afavoreix la presència de gran varietat d’aus de notable valor ornitològic com el gaig i l’astor.

També visiten la zona les bandades d’aus migratòries que recorren la costa en els seus viatges anuals entre Europa i Àfrica, augmentant temporalment la riquesa biològica i natural de la acollidora Selva del Montnegre.

Tornarem a casa als voltants de dos quarts de dues de la tarda.

diumenge, 12 de gener del 2014

De Sant Boi, pel riu, fins a la platja (20 m.)

Dissabte 11 de gener de 2014

Un passeig per la llera del Llobregat (matinal)

Primera sortida de l’any 2014

Hora de sortida: Nou del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Llobregat.

Temps aproximat: 4 h. (17,2 km.)

Desnivell: 20 m.

Dificultat: Fàcil.


Programa: Ens trobarem a l’hora esmentada, al bar de la estació dels FGC de Sant Boi, on farem el tallat i començarem la caminada. Al costat mateix, hi ha una zona blava d’aparcament a l’aire lliure. 

Itinerari: Sortirem de davant la estació del tren dels FGC de Sant Boi de Llobregat i agafarem el c/. Manuel Girona fins una mica abans d’arribar a les Termes Romanes, on agafarem una passera que ens durà al camí del Sorral, (on hi ha una còpia de la pedra de la barca de Sant Boi, que temps enrere creuava el riu de banda a banda). En aquest indret ja ens trobarem davant d’alguns referents interessants: el canal d ela Dreta del Llobregat i l’antic pont del carrilet.

Agafarem el camí del Sorral, camí que circula una mica elevat i paral·lel al riu, ja dins de la llera del Llobregat i anirem riu avall direcció cap al Prat que segueix tota l’estona la riba dreta del riu Llobregat.

Durant aquesta primera part del recorregut, podrem veure el paisatge agrícola de Sant Boi. aquesta zona, a cavall de Sant Boi i el Prat, rep els noms de Riu Mort i de la Ribera. Passarem prop de masies com la de Cal Monjo, Cal Pinques o Cal Parellada, ja dins del terme del Prat.

En aproximar-nos a l’autovia de Castelldefels, el nostre camí baixarà cap a la llera del Llobregat i creuarem per sota els ponts de l’autovia i del ferrocarril.

En aquest punt arribarem al parc fluvial del Prat, amb un petit desviament a l’arribar a la zona urbana del Prat de Llobregat, perfectament indicat, que ens durà fins a la platja d’aquest municipi.

En pocs minuts arribarem al Centre d’Informació dels Espais Naturals del Riu, amb un impressionant espai humit, protegit, que visitarem. Aquí trobarem un punt d’aigua potable (per si algú/na no ha omplert el “camel-back” o s’ha deixat l’aigua a casa...)

Des de aquí anirem a la platja agafant el camí de terra que surt just al costat de la tanca del Centre d’Informació. Anirem fins al mirador del Cal tet i la platja i després seguirem pe run camí senyalitzat fins a la caserna dels Carrabiners i el semàfor. 




Un cop feta la foto de grup de rigor, tornarem enrere fins al nucli urbà del Prat on agafarem l’autobús (línia 78) de tornada a Sant Boi. 

Observacions: Una manera ben divertida i diferent de conèixer el nostre patrimoni agrícola i natural. No oblideu l’aigua i un petit entrepà.

Tornarem a casa als voltants de les dues de la tarda.