dijous, 10 d’agost del 2017

Sant Maurici – Portarró d’Espot (2.430 m)

Dimarts 8 d’agost de 2017

Primera sortida temporada 2017 - 2018

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí.

Ubicació: Comarca del Pallars Sobirà.

Temps aproximat: 6 h

Desnivell: 790 m (acumulat)

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: La proposta seria de sortir el dilluns dia 7 d’agost. Anirem fins al Pallars Sobirà, passant per la A-2 fins a Cervera, on sortirem en direcció a: Agramunt, Artesa de Segre, Tremp, La Pobla de Segur, Sort, Llavorsí i el lloc triat per fer nit (Espot, La Guingueta, Esterri d’Àneu, Isavarre) Podem sopar plegats.

L’endemà, dimarts, sortirem a 2/4 de vuit del matí. Anirem amb cotxe fins a Espot i aquí agafarem un taxi que ens porti fins a Sant Maurici. Associació de Taxis d’Espot. Tel 973 624 105. Cal fer la reserva amb antelació doncs el servei normal de taxis és de 9 a 19 h.


Itinerari: Des de on ens deixi el taxi, al costat de l’estany de Sant Maurici (1.900 m), ens dirigirem fins al refugi Ernest Mallafré.

Des de el refugi, i pel costat esquerre, vorejarem el llac de Sant Maurici, passarem per la pletiu de Subenuix i començarem les marrades del Port.




  
Pujarem per la coma d’Aiguabella i arribarem al Portarró d’Espot, punt més alt de la sortida (2.430 m – 2 h)





Des de el Portarró, començarem a baixar pel mateix camí en direcció a l’Estany Llong que es troba gairebé a 500 metres per sota nostre. No arribarem fins a l’estany. En algun lloc amb vista privilegiada sobre l’estany Llong i el llac Redó,, esmorzarem.




L’Estany llong és un dels llocs més bonics i idíl·lics del nostre Pirineu. Hi vàrem ser el 23 de juliol de 2011 en la sortida de final de temporada d’aquell any, i on vàrem estrenar les samarretes blaves. Aquí podeu veure la ressenya i fotos: http://maifemcim.blogspot.com.es/2011/07/ruta-de-la-lludriga-estany-llong-2052-m.html

Prop d’aquest llac s’aixeca el refugi de muntanya que porta el seu nom (1.985 m).

Un cop esmorzats, tornarem enrere fins al Portarró d’Espot i baixarem pel mateix camí. Deixarem a l’esquerra el desviament que ens duria al refugi d’Amitges i més endavant, deixarem a la dreta el desviament a la vall de Subenuix i agafarem el desviament que hi ha més avall, proper ja al refugi Ernest Mallafré i que ens endinsarà en la bonica vall de Monestero, on ens arribarem fins a una zona amb passarel·les de fusta coneguda com els Fangassals, lloc màgic i d’una gran bellesa. Si seguíssim, cosa que nosaltres no farem per manca de temps, ens podríem arribar fins al bonic estany de Monestero.



Tornarem pel mateix camí fins a la cruïlla per on hem agafat la vall de Monestero i seguirem avall, passant pel costat de la pressa i anant a la parada dels taxis per tornar a Espot.


Observacions: Recorregut que ens permetrà conèixer en una sola jornada, alguns indrets més emblemàtics del Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici: l’estany Llong, l’estany de Sant Maurici i la vall de mOnestero. El camí passa pel Portarró d’Espot (2. 430 m) un dels ports de muntanya més coneguts dels Pirineus, pas natural entre les comarques de l’Alta Ribagorça i del Pallars Sobirà. Cims, valls, boscos, prats i un gran nombre d’estanys configuren un paisatge espectacular i captivador.

Dues visites a arbres monumentals (veure mapa)
1 - Prop del refugi Ernest Mallafré: AM Avet de la Solaneta (fitxa i mapa):   https://plantipodes-am.cat/fitxes/avetsolaneta.html (aquest va ser declarat l’any 2016)

2 - Prop de l’Estany Llong: AM Pi de Peixerani (fitxa i mapa): https://plantipodes-am.cat/fitxes/pipeixerani.html (El Pi de Peixerani és un dels pi negre de tronc i de capçada més grossos i un dels pins més gruixuts de Catalunya)



Per tal de gaudir bé d’aquesta naturalesa no forçarem gaire el nostre ritme de marxa.

Un cop a Espot podem menjar quelcom (davant de la zona d’aparcament i al costat de la parada dels taxis hi ha una hamburgueseria – Burguerplatz – força interessant)

Malgrat tot, caldrà dur esmorzar, força aigua i quelcom per menjar més endavant.

El dilluns 7/08 soparem plegats al restaurant de l’Hotel Bruna d’Esterri d’Aneu.

Al vespre del dimarts dia 8, anirem a fer una activitat d’observació astronòmica. El preu de l'activitat és de 15€ per persona. A l'enllaç trobareu tota la informació: http://www.obagaactivitats.cat/index.php/ca/serveis/ecoturisme/observacio-astronomica

L’activitat no s’ha de caminar i tindrem els cotxes al costat mateix.