diumenge, 20 de setembre del 2020

De la Clua a Santa Maria de Meià (838 m)

 Dissabte 19 de setembre de 2020

Hora de sortida: 2/4 de set del matí. 

Ubicació: Comarca de la Noguera. 

Temps aproximat: 4 h (12,3 km) 

Desnivell: 440 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2 fins a la sortida 517, on anirem, per la C-26, en direcció a Agramunt i Artesa de Segre on ens aturarem a fer el tallat al Forn de la Rosa Serra. 

Després seguirem, i des de Artesa de Segre mateix, agafarem un trencall a l’esquerra (venint d’Agramunt), ja indicat, en direcció a Baldomar. Un cop a Baldomar, farem un giravolt pronunciat cap a la dreta, en direcció a la Clua de Meià, on aparcarem. 

Entre la Vall d'Ariet i Baldomar, a la Noguera, apareix incrustada sota el rocam i al capdamunt d'un barranc la Clua de Meià, un poblet de llarga història – se'n dona fe des de l'any 1059 – que durant segles havia produït sègol, civada, patates, vi i oli i s'hi criaven vaques i ovelles. S’hi pot arribar còmodament des de Baldomar per una carretera de poc més de cinc quilòmetres. Els potents penya-segats, els boscos que conviuen amb feixes de blat i d'ordi, els voltors guardians de la vall i la dotzena de cases arrecerades a la solana configuren un indret encisador. 

Als anys seixanta, Clua s'havia despoblat del tot, però en la dècada dels setanta s'hi va instal·lar un grup de gent jove, alternativa i decidida. Van aixecar murs caiguts, van refer teulats malmesos i van injectar nova vida a un espai condemnat a ser enterrat sota les bardisses. No era una vida fàcil: havien de posar el peu al coll a la pròpia inexperiència agropecuària, a la manca d'infraestructures i a l'aïllament territorial. I ho van fer. Qui més els va ajudar a fer-ho van ser, justament, les cabres, unes bestioles simpàtiques i resistents com aquella gent. No va ser estrany que la indústria més destacada de la Clua actual fos – i continuï essent ara – el formatge fet de llet crua de cabra. 

D'entre els vilatans de la Clua nova van sorgir emprenedors que van fer formatge des de l'any 1979 ajudats amb la lectura de llibres que en parlaven i acomboiats amablement per molts pagesos i pageses, gent experta a fer-ne de casolans. Era i és la Formatgeria de Clua, que amb temps, esforç i encert ha aconseguit fites de prestigi importants i obtingut diversos guardons, entre els quals les medalles d'or a Alimentària 86 de Barcelona i a la Fira del formatge artesà de Lladó, a l'Empordà. Actualment, una nova generació vinculada a la primera ha entomat amb ferma embranzida el testimoni d'aquesta cursa artesanal amb voluntat de mantenir ben alt el llistó de la qualitat i el bon gust. 

Després de la caminada, si ens queda temps, podem anar-hi a fer un cop d’ull i comprar alguns dels seus exquisits formatges. Telèfon: 687 22 44 98 per concretar la visita.

 

Itinerari: Sortirem de la Clua i ens arribarem fins a la zona de la Coscollera. 

Desfarem el camí i baixarem fins a la cruïlla que porta a la Vall d’Ariet.




Arribarem a una altra cruïlla de camins. A l’esquerra queda Sant Bartomeu, a la dreta segueix la pista que ens portarà a Santa Maria. Primer anirem a l’ermita de Sant Bartomeu, església romànica del segle XIII, una de les tres esglésies triabsidals de la comarca de la Noguera. A uns 300 metres més enllà, ens podem arribar al castell d’Ariet. 

Enfilarem cap a Santa Maria, a la dreta podrem contemplar la serra Pelada. El camí és fàcil i ample per caminar. 

Seguirem en suau ascens, travessarem el barranc de la Clua, que queda a l’esquerra. A la dreta, hi ha Cal Sagal. 

Anirem pujant fins a creuar altre cop el barranc de la Clua i enfilarem el tram més alt de la ruta fins arribar als 838 m, a la zona de la Creueta. Allà també podrem veure les restes del Castelló de Meià. 

Superat el Castelló de Meià, anirem baixant per la pista cap a Santa Maria. 

La zona de Ca l’Avellaneda és la més fonda des de el començament de la caminada, a menys de 600 metres d’alçada. 

Després d’un altre petit ascens, tornarem a baixar pel camí fins arribar a l’església de Santa Maria de Meià i tot seguit a la plaça del poble, on hi ha el Bar del Poble. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/la-clua-santa-maria-de-meia-57100950 

A Santa Maria de Meià ens vindrà a recollir un taxi que ens tornarà fins a la Clua on tenim els cotxes (Taxi Dudu d’Artesa de Segre, tel. 697 861 959, 6 places – 40 euros) 

 

Observacions: Es pot allargar la caminada fins al poble de Vilanova de Meià i arribar-se fins als jaciments paleontològics, on hi ha restes de petjades de dinosaure.

 

Dinarem al restaurant La Solana de Foradada, restaurant amb molt d’encant, situat en una casa antiga restaurada. c/. Major, 4 – Foradada, tel.: 973 40 07 09 , https://www.rutadelvidelleida.cat/es/soci_rutadelvi/la-solana/ Ofereixen un menú degustació per 25,50 euros, vins i cafès a banda. 

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.