dijous, 1 d’octubre del 2020

GR-151: La Farga de Bebié – Ripoll (781 m) - Camins del Bisbe i Abat Oliba – 10ena etapa

 Dimecres 30 de setembre de 2020

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca del Ripollès. 

Temps aproximat: 4 h 45 min (13,8 km) 

Desnivell: 370 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem direcció a Vic. Després seguirem en direcció a Vic i Ripoll. 

Aparcarem a la zona d’aparcament de l’estació de la RENFE de Ripoll. En aquesta zona hi ha diferents bars, on podrem fer el tallat abans d’agafar el tren. 

Agafarem el tren que surt Ripoll a les 09:13 h, en direcció a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, i que s’atura a la següent estació, La Farga de Bebié a les 09:24 h (sempre suposant que sigui puntual...) 

Horaris rodalies RENFE línia R-3: http://rodalies.gencat.cat/web/.content/pdf/horaris/R3.pdf 

Baixarem a La Farga de Bebié i començarem la caminada en direcció a Ripoll. 

 

Itinerari: Sortirem de la Farga de Bebié seguint la traça, passarem pels següents punts de pas:



  • Ermita de Sant Moí (Romànica).

  • Riera de Vallfogona.
  • Collet de Ripoll.
  • Passera de la riera de Vallfogona.
  • Pas a nivell línia Barcelona – Puigcerdà (meitat del recorregut.
  • Riu Ter: Resclosa de la Corba. Fins aquí el recorregut és per bosc, pistes forestals i camins de muntanya amb un encant propi d’aquest medi. A partir d’aquí, el GR, segueix per una zona intransitable que farà que finalment l’abandonem i agafem el camí que va pel costat de la carretera. A uns 300 m  de la resclosa, el GR-151 girava a la dreta i s’endinsava per la muntanya passant per les cases del Roig i Terrades. Ara el pas és prohibit.
  • El GR-151 actual continua pel camí que a 160 m passa per sota l’imponent edifici de la fàbrica (de la Colònia Santa Maria o el Roig), per un petit túnel d'uns 25 m de llargada i una amplada de 3,5 m. Segueix 100 m paral·lel a la via del tren que cal creuar a nivell, continuem 250 m i es torna a travessar, ara per sota, les vies. Més endavant trobem el pont sobre el Ter i ja seguim pel voral de la carretera fins a l’entrada de Ripoll (ja que en alguns trams les marques del GR, segueixen per una zona intransitable que farà que finalment l’abandonem). La Colònia Santa Maria  també coneguda com el Roig, és una antiga colònia tèxtil del riu Ter i antic nucli de població de Ripoll. L'església i el Jardí de la colònia (obra de Rubió i Tudurí) són inclosos en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La colònia estava situada a banda i banda de la carretera i del riu, entre la línia del tren i el marge esquerre del Ter, amb un pont d'accés des de la carretera i els habitatges. El juliol de 2007 es van enderrocar els edificis d'habitatges del costat de la carretera a causa del desdoblament de la C-17.


  • Ripoll. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr-151-la-farga-de-bebie-ripoll-camins-del-bisbe-i-abat-oliba-57767438

 

Observacions: De la colònia tèxtil de la Farga de Bebié a la Comtal Vila de Ripoll, bressol de la Catalunya d’interior. Un camí sense embuts que uneix dues comarques veïnes agermanades pel riu Ter. Al seu pas, ens obre camí per entre la serra dels Bufadors i la serra de Sovelles, dos paratges rovelloners d’encara autèntica tradició de pagès. Una excursió complerta que ens brinda un final d’etapa exquisit, el monestir de Santa Maria de Ripoll.

 

Els Camins del Bisbe i Abat Oliba, és una ruta d’art romànic que uneix les comarques del Bages, d’Osona i del Ripollès utilitzant com a fil conductor el Bisbe i Abat Oliba, i que nosaltres anem fent en diferents etapes, encara que, de forma discontinua.

 

De totes les tendències arquitectòniques i artístiques que han existit fins al dia d’avui, la més estesa en el nostre país, és sense cap mena de dubte el romànic, i per això, les comarques del Bages, Moianès, Osona i el Ripollès en són la mostra més fidedigne d’aquest bast patrimoni, ja que qualsevol dels pobles i ciutats que formen part d’aquestes comarques té o ha tingut alguna església o edifici construït amb aquest estil. L’art romànic, doncs, uneix i dóna sentit a aquest projecte.

 

Ja portem fetes diferents etapes del GR-151 amb el sobrenom de “Camins del Bisbe i Abat Oliba”. Aquí podeu veure les diferents ressenyes i les seves fotos:

 

ü 1 de juliol de 2017: GR-151: Santa Maria de Besora – La Farga de Bebié http://maifemcim.blogspot.com/2017/07/gr-151-santa-maria-de-besora-la-farga.html

ü  27 de maig de 2017: GR-151: Tavertet – L’Esquirol http://maifemcim.blogspot.com/2017/05/gr-151-tavertet-lesquirol-1180-m-camins.html

ü  19 de novembre de 2016: Folgueroles – Vilanova de Sau http://maifemcim.blogspot.com/2016/11/camins-del-bisbe-i-abat-oliba-2-i-3.html

ü  19 de desembre de 2015: Vic – Folgueroles http://maifemcim.blogspot.com/2015/12/vic-folgueroles-600-m-camins-del-bisbe.html

 

Dinarem en algun restaurant de Ripoll. Després podem visitar el Museu Etnogràfic de Ripoll i el Monestir amb la seva església, portalada i claustre, tots dos situats davant per davant, a la Plaça Abat Oliba.





Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.