dissabte, 3 d’octubre del 2020

Espinelves –Viladrau - Espinelves – arbres monumentals de Masjoan (851 m)

Dissabte 3 d’octubre de 2020

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca d’Osona. 

Temps aproximat: 5 h (13,4 km) 

Desnivell: 364 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la C-17, en direcció a Vic. Ens aturarem a les 4 carreteres de Tona a fer el tallat. Després seguirem en direcció a Vic, on agafarem la C-25 fins a Espinelves. Aparcarem a la zona d’aparcament que hi ha a l’entrada del poble.


Itinerari: El recorregut és d’anada i tornada pel mateix camí amb algunes petites variacions entre l’anar i el tornar. 

Punts de pas: 

1-  Poble d'Espinelves. Sortirem de la zona d’aparcament (antic camp de futbol) i baixarem per la carretera fins arribar davant de l’entrada al Masjoan, lloc que visitarem a la tornada. Agafarem un camí, en pujada, inicialment asfaltat i que després es converteix en pista forestal que passa per sota de la C-25.

2- Després d’una bona estona caminant per pistes forestals, sortirem a la carretera asfaltada, la seguirem a la dreta i passarem per la font de les Delícies amb una zona de pic-nic. Més endavant, deixarem la carretera per l’esquerra i agafarem un curt camí en pujada i entrarem al poble  de Viladrau.



3-  Poble de Viladrau. Farem un curt trajecte per dins del poble i tornarem a agafar la carretera, que seguirem fins trobar un camí (cartell indicador) que baixa per l’esquerra i s’endinsa al bosc i que seguirem. Seguirem per la pista forestal i anirem agafant un parell de opcions alternatives per l’esquerra (veure traça) per no repetir al 100 % el camí d’anada. Finalment sortirem a la carretera, la travessarem i anirem al Masjoan per visitar-lo. Entrada de 5.- euros. 

4- Arbreda Monumental de Masjoan: https://masjoan.com/ Masjoan és una masia d’Espinelves del segle XII on la família Masferrer resideix des del 1710. Isidre Masferrer Corts (1684-1763) va comprar la masia als llavors propietaris de cognom Masjoan, que van decidir provar fortuna a Amèrica. L’arborètum de Masjoan fou creat principalment per Marià Masferrer Rierola (1856-1923) eminent naturalista i botànic que va estudiar profundament la fauna i flora de les Guilleries. Actualment al Masjoan hi ha la major concentració d’arbres monumentals de Catalunya. Farem una passejada d’un quilòmetre, aproximadament, pel seu Arborètum. (arborètum DIEC2: Col·lecció d’arbres vivents) (https://masjoan.com/arboretum/ ) un passeig en un entorn idíl·lic on podrem sentir tots els avantatges terapèutics que ofereix el bosc d’arbres centenaris, lloc ideal per desconnectar i sentir-se en total harmonia amb la natura i amb un mateix.







L'Arbreda de Masjoan és formada per un gran nombre de coníferes plantades majoritàriament per Marià Masferrer cap al 1911. Moltes superen els 40 m d’alçària i corresponen a una cinquantena d'espècies diferents de coníferes i alguns exemplars de planifolis. Uns 10 dels arbres són al rànquing dels més alts de Catalunya.

Si ens fixem només en els Arbres Monumentals (AM, 10 exemplars) es poden agrupar en tres grups d’acord amb la situació en relació al Masjoan:

A) Arborètum monumental de coníferes, és el nucli principal d’arbres de Masjoan, el formen els “Nou arbres” situats al mig de la vall suau que va a parar al Mas, a uns 60-100 m al NE del Mas. Segurament són els més antics i es van plantar cap el 1911. La fila 3a, la més allunyada, és la que té la Sequoia Gegant I (AM-07, Sequoiadendron giganteum, una de les sequoia de més volt de canó (6,43 m), cantonada N), la Sequoia Gegant II (AM-09 previst, la més alta (43,5 m) de Catalunya) i el Cedre d’Encens (AM-10 previst, Calocedrus decurrens, alçària: 46,5 m, probablement la conífera més alta de Catalunya, cantonada E). També hi és representada l'altra espècie de sequoia: la Sequoia roja (Sequoia sempervirens). Remuntant la vall uns 70 m trobem l’Avet de Masjoan (AM-06, Abies alba, 43,5 m, probablement l’avet més alt de Catalunya). Cap al ESE del nucli, al coster a 100 m: Cedre I (AM-08, Cedrus atlantica).

Altres destacats: Cedre II (C. atlantica), alçària: 44 m, probablement el cedre més alt de Catalunya), Cedre de l’Himàlaia (C. deodara, 40 m, el més alt de Catalunya), Avet de Vancouver (A. grandis, 43 m).

Com a curiositat, a 70 m al N del Mas i 50 m NE damunt de l’ermita tenim: la Pinsap de Masjoan (núm. 41, Abies pinsapo, 31 m) progenitor femení, és a dir la mare dels avets anomenats de Masjoan (A. masjoannis = A. pinsapo♀ × A. alba♂).

Arbres propers a la riera d’Espinelves, uns 150 m al SE del Mas: Til·ler de Masjoan (AM-02, (Tilia platyphyllos), Auró (AM-03, Acer campestre; mort), Teix (AM-04, Taxus baccata), Castanyer d'Índia (AM-05, Aesculus hippocastanum; mort)

Zona del Sot de la Font Fresca, situada a uns 800 m SSW del Masjoan a l'altra banda de l’Eix Transversal, accés no gaire fàcil: Alzina de Masjoan (AM-01, Quercus ilex, 29,5 m, la més alta de Catalunya). Més informació: https://plantipodes-am.cat/fitxes/arbresmasjoan.html

El Cedre d’Encens de Masjoan esmentat més amunt (AM-10) va ser l’Arbre de Nadal de 2007. Podeu veure aquest vídeo:

Bon Nadal!


Més informació: https://plantipodes-am.cat/fitxes/cedreencesmasjoan.html

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/espinelves-viladrau-espinelves-arboretum-masjoan-57888542 


Observacions: Excursió molt fàcil entre dos pobles de les Guilleries, en la que podrem conèixer boscos d'avets i arbres monumentals (sequoies gegants i d'altres coníferes espectaculars) al Arborètum de Masjoan (Entrada: 5.- euros)

 

Ens endurem el dinar.

 

Després farem una visita a l’església de Sant Vicenç d'Espinelves (romànica) L'església de Sant Vicenç és un edifici de dues naus, cadascuna d'elles amb un absis semicircular i cobertes amb una volta de canó, amb una capella lateral, que hi fou afegida més tardanament. El campanar de torre disposa de tres pisos. Les arcuacions cegues dels dos pisos inferiors del campanar, acaben amb caps esculpits i un fris de dents de serra que evidencien que es tracta d'una obra de mitjans o finals del segle XII. L’església, restaurada, es conserva com devia ser en el moment de la seva construcció. Un bonic exemplar d’arquitectura religiosa romànica. El més important de l’església, però, és el seu frontal d’altar. El Frontal d'altar de Sant Vicenç d'Espinelves és un bon exemple de pintura romànica sobre taula a Catalunya. És un frontal d'altar pintat vers l'any 1187. Es conserva a la col·lecció permanent del Museu Episcopal de Vic. També és conegut com el Frontal de la Mare de Déu i els sis profetes.







Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.