diumenge, 26 de març del 2023

Castell i monestir de Lluçà (898 m)

Dissabte 25 de març de 2023

Hora de sortida: Vuit del matí. 

Ubicació: Comarca del Lluçanès. 

Temps aproximat: 3 h 45 min (9,6 km) 

Desnivell: 292 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per l’autopista Terrassa-Manresa. Agafarem la sortida 57-A i agafarem la C-25 en direcció a Girona / Vic. Passarem per Artés i Santa Maria d’Olò. Deixarem la C-25 per la sortida 170. 

Per accedir a Lluçà, cal agafar la carretera C-62, que uneix Olost i Prats de Lluçanès, i prendre a mà dreta (al km 33) la BV-4341 que porta al poble en 4 km. Al costat de l'antiga església de Santa Maria de Lluçà, del segle XII, hi ha un aparcament on es pot estacionar el cotxe. 

 

Itinerari: Començarem a caminar des de l'aparcament del monestir. Travessarem la carretera i seguirem el camí que surt del costat sud de la fonda La Primitiva. 

Farem via cap a l'Alzina del Vilaró: un exemplar magnífic d'arbre monumental a peu del camí i que a més ens serveix de fita doncs just passada l'alzina a mà esquerra de la pista surt el corriol per anar a la Bauma dels Bous. Una balma ampla i amb una font que raja d'una teula, la qual cosa la devia fer molt preuada per a guardar-hi el bestiar.




El camí travessa tota la balma i surt a una pista que per sota del Vilaró ens portarà al Rec de Miralles on hi trobarem una magnífica bassa on els arbres juguen a fer simetries a l'aigua.




Seguidament enfilarem el rec amunt fins el cim de la collada per seguir la pista per la vessant de llevant que ens portarà de dret fins a la casa del Castell. Aquesta casa té una era feta sobre la pedra. Varen picar la pedra per fer una superfície plana on separar el gra de la palla i és preciosa. La casa també té el seu encant amb dues construccions annexes al cos principal i totes aquestes construccions situat sobre un gran rocam.

Des d'aquest punt hem d'agafar el camí per pujar al castell que té un cartell amb un missatge ben clar: "deixa el cotxe a descansar i comença a caminar". El camí s'enfila fins el cim del turó on en primer terme trobarem una joia del romànic: Sant Vicenç una ermita de planta rodona, un dels pocs exemplars circulars que podem trobar a Catalunya.



Seguidament ens enfilarem fins el Castell del qual resta una paret molt imponent amb una finestra suggerent, una cisterna i unes dependències de difícil accés. Però les vistes ho valen tot: el Lluçanès queda als nostres peus mirant a migdia i llevant, el Pirineu a tramuntana i el Bages a ponent.



Desfarem el camí i un cop a la casa del castell anirem a buscar la carretera de Santa Eulàlia de Puigoriol per anar fins el quilòmetre 13,350 aproximadament, on agafarem la pista que ens portarà al pantà del Garet: un indret de gran interès ambiental.



I ja des del pantà tornarem al monestir en suau pujada per, si s’escau, visitar el seu interior.

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/castell-i-monestir-de-lluca-15692683 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/641ee7daac3ac2388aa870ee

 

Observacions: Interessant sortida per la subcomarca del Lluçanès, rural, desacomplexada, tranquil·la i sense aglomeracions. Sortirem de l'aparcament del monestir de Santa Maria de Lluçà, una meravella del romànic català edificada el segle XII i amb pintures del XIV. El seu claustre és un dels més bonics del país i val la pena visitar-lo abans d'un bon dinar a la Fonda la Primitiva. La ruta combina cultura, natura i gastronomia, i amb bona companyia, un bon pla sens dubte!!!!.

 

Ja hem caminat per aquesta zona tres vegades: el 14 de desembre de 2017, veure la ressenya: http://maifemcim.blogspot.com/2017/12/puig-oriol-895-m.html, el 14 de gener de 2012, aquí podeu veure la ressenya: http://maifemcim.blogspot.com/2012/01/castell-de-lluca-895-m.html i el 7 de novembre de 2009, aquí la ressenya: http://maifemcim.blogspot.com/2009/11/els-antics-camins-ramaders-del-llucanes.html

 

Dinarem a la Fonda La Primitiva, Ctra. BV-4341 Lluçà, tel.: 628 63 12 46. A la Primitiva no hi ha carta fixa. Preparen el menú segons els ingredients que tenen a l’abast. Els dilluns fan un menú d’aprofitament amb el que ha sobrat del cap de setmana. Defineixen la cuina de la Primitiva com una cuina honesta. A La Primitiva mai es sap el menú que es menjarà. No hi ha carta ni dobles servei.



Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.