diumenge, 11 de gener del 2009

Els Esgavellats de Can Bernades, el Pujol de la Guàrdia (488 m.), el castell de Claramunt (461 m.)

17 de gener de 2009

Hora de sortida: Vuit del matí.

Ubicació: Comarca de l’Anoia.

Temps aproximat: 5 h. 10 m. (14 Km.)

Desnivell: 250 m.

Dificultat: Normal.



Itinerari: Sortirem de casa, direcció a Igualada a les vuit del matí, amb l’objectiu de ser a les nou del matí de l’aparcament del camp de futbol de Can Titó, a Vilanova del Camí, lloc a on començarem la caminada. L'itinerari està senyalitzat com a P.R. (marques blanques i grogues ) cosa que permet seguir-lo amb tota la seva totalitat sense cap mena de problema.

Els Esgavellats és un racó de món, molt a prop d’Igualada, que pertany a Vilanova del Camí, lloc amagat dins del bosc de Can Bernades de la Vall. És un indret singular pel caos de roques, passos estrets i divertits, forats i caus, un laberint envitricollat, guarnit d’una vegetació obaga molt interessant i frondosa, talment una selva.

L'itinerari està senyalitzat com a P.R. (marques blanques i grogues ) cosa que permet seguir-lo amb tota la seva totalitat sense cap mena de problema.

Seguirem direcció sud fins pujar al Pujol de la Guàrdia, punt més alt del municipi de Vilanova del Camí (488 m.)
  • Parc Fluvial de Can Titó: 0. m.
  • Les Parellades 20 .m.
  • Can Bernades 37 .m.
  • Turó Carener: 1 h.10 m.
  • Esgavellats 1 h. 25 m.
  • Turó de la Llentia: 1 h.50. m.
  • El Casconar: 2 h.
  • Peu del Turó de la Guàrdia: 2 h. 20. m.
  • Pujol de la Guàrdia: 2 h. 40.m. 
Després ens dirigirem al Castell de Claramunt (461 m.) El castell de Claramunt és el principal atractiu arquitectònic, històric i turístic de la Pobla. Data del segle X, té una extensió de 5.404 m2 i es troba dalt d'un turó de 461 metres des del qual hi ha una magnífica vista de l'entorn natural que l'envolta. Aquesta fortificació forma part del Patrimoni de la Generalitat. És un dels deu millors castells de Catalunya i el millor de la comarca de l'Anoia. Al llarg dels anys s'han portat a terme diverses obres de restauració que l'han convertit en una visita obligada per a qualsevol persona que vulgui conèixer la zona. La intervenció més important es va realitzar entre l'agost de 1992 i l'octubre de 1995. Les obres, finançades per la Generalitat de Catalunya, van suposar la consolidació i neteja del monument i l'habilitació de la instal·lació elèctrica. El 1997 l'Ajuntament va pavimentar el camí d'accés i va fer arribar l'aigua i el llum. Va ser el juliol d'aquest mateix any quan la fortificació es va obrir al públic.


Baixarem fins a l’estació on agafarem el tren fins a la següent estació de Vilanova del Camí, on caminarem fins al lloc a on hem deixat els cotxes.


Observacions: Farem una passejada que ben segur deixarà un bon record per la descoberta. També pot ser que ens topem amb algun follet o manairó, les rondalles en parlen, és un racó màgic.

Dinarem en el restaurant Els Traginers d’Igualada.

Tornarem a casa a les sis de la tarda.