dilluns, 9 d’abril del 2012

El congost del Segre (351 m.)


Dissabte 10 de desembre de 2011 (excursió repetida el dimecres 10 d'abril de 2013)

Hora de sortida: vuit del matí.

Ubicació: Comarca de la Noguera.

Temps aproximat: 4 h. 30 m. (14 Km.)

Desnivell: 150 m.

Dificultat: Normal.



Programa: Sortirem a l’hora esmentada i agafarem l’A-2 fins a Cervera, on agafarem la sortida direcció Agramunt i Artesa de Segre i d’aquí fins Alòs de Balaguer.


Itinerari: Des del poble d’Alòs de Balaguer surt un camí que permet arribar a l’aiguabarreig i a la presa resseguint el curs del Segre i passant a tocar del congost. La ruta, de 6 quilòmetres, comença a uns 500 m. del poble, just abans de passar el pont que creua el Segre. L’inici del recorregut pel congost del Segre està marcat amb un senyal de color verd. Per fer la ruta sencera ens caldran unes dues hores (només d’anada). Això, si, l’esforç val molt la pena, ja que tot el sender ofereix paisatges molt atractius. La primera part transcorre per un camí ample i planer paral·lel al riu, però en un parell de quilòmetres s’estreny i comença a fer pujades i baixades tot acompanyant el relleu accidentat del congost i sempre amb el riu Segre a mà esquerra. En algun moment caldrà que passem per uns ponts de ferro que permeten el pas per un dels laterals del congost; tot plegat, una petita aventura que finalitza a la presa de Camarasa.

Aquesta part de la comarca de la Noguera està afaiçonada per dos rius: la Noguera Pallaresa i el Segre. Antigament, tota la zona que des d’aquí s’albira, era l’avantguarda de la Catalunya Vella i part important del Comtat d’Urgell.


La resclosa, construïda als anys vint, configura aquest embassament que s’estén al llarg de 20 quilòmetres, des del Montsec fins a l’aiguabarreig de la Noguera Pallaresa i el Segre. Entre els revolts de la carretera i el paisatge del pantà sobresurten els pobles de la Baronia de Sant Oïsme, amb una petita església romànica amb tres absis (de Sant Bartomeu) i un castell que conserva una magnífica torre cilíndrica, i Fontllonga, amb l’església romànica de Sant Miquel. Les seves aigües tranquil·les ofereixen, sobre tot durant la temporada d’estiu, una infinitat de possibilitats per practicar-hi activitats aquàtiques enmig d’un entorn natural privilegiat,
El riu Segre travessa el municipi d’Alòs de Balaguer i bona part d’aquest recorregut transcorre entre espadats i racons fantàstics com el Congost de Mur (o del Mu), on el riu queda encaixonat formant un dels paratges més impressionats del seu curs. El nom d’aquest congost ve donat per l’anomenat Barranc del Mur que es troba just a l’inici del Congost. Al seu torn, el Barranc del Mur rep el seu nom d’un dels pics més representatius, per la seva altitud i la seva morfologia, de la Serra Carbonera, l’anomenat indistintament Lo Mur o El Mu.

El Congost de Mur comença, seguint la direcció del curs del riu, a un parell de kilòmetres a l’oest d’Alòs de Balaguer just on es troba l’estret del Mu seguint el camí del Solà, i finalitza a l’Aiguabarreig del Segre amb el Noguera Pallaresa.

Tot i que l’anomenat Congost de Mur pròpiament dit, només arriba fins l’Aiguabarreig, l’excursió es pot allargar tres o quatre kilòmetres més, caminant per una pista asfaltada gens transitada que circula a peu del riu Segre i que queda encaixonada dins del Congost de Camarasa, fins que arriba al Pont del Pastor a la carretera del Doll. Aquesta pista asfaltada és l’anomenada carretera de la central hidroelèctrica d’Alòs de Balaguer, per la qual també s’arriba a les cases de l’Illa també anomenades els campaments de Fecsa (colònia dels antics treballadors de la central de Camarasa), avui abandonades.

Aquest Congost de Camarasa segueix encaixonant el riu Segre entre les derivacions del pic de Lo Mur i el Tossal de Sant Jordi de la Serra Carbonera pel costat esquerre i el Mont-roig pel costat dret. Aquest Congost de Camarasa si bé és també força espectacular no té la bellesa desbordant i la serenor indescriptible del Congost de Mur.

Tornarem pel mateix camí.



Observacions: L’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa, on s’ajunten tots dos rius per formar el pantà de Camarasa, és un dels 145 espais naturals protegits de Catalunya. Això vol dir que gaudeix d’una llei que en salvaguarda la flora i la fauna.

La majoria d’excursions per la muntanya tenen com a fita un mirador o un indret on es puguin contemplar bones vistes. Són llocs especialment indicats per fer bones fotografies o, simplement, per gaudir de la natura i els paisatges al cent per cent, sense cap element que destorbi a la vista. A l’entorn del pantà de Camarasa, hi ha una gran quantitat d’itineraris que ofereixen panoràmiques extraordinàries durant tot el recorregut. I és que en aquest punt del territori s’ajunten – com ja s’ha dit – el Segre i la Noguera Pallaresa, penetrant cap al sud a través d’imponents congostos i formant el pantà de Camarasa, primer, i el de Llorenç de Montgai, més endavant. Existeixen diverses rutes que ressegueixen el curs dels rius, recorren engorjats o envolten els embassaments. Tot plegat per endinsar-nos en racons de gran interès natural i paisatgístic que queden fora de les tradicionals rutes turístiques i on la vegetació salvatge evoluciona sense entrebancs.

Dinarem al restaurant Muntanya d'Artesa de Segre, Ctra. d'Agramunt, 84, tel. 973 400 186, web: www.hostalmuntanya.com


Després anirem a comprar coques de recapta al Forn Rosa Serra - Artesa de Segre http://www.forn-rosa-serra.com/catala/Instalacions.htm i torrons a Torrons Vicens, Ctra. de Tàrrega, 1 - Agramunt. Tel. 973 39 06 07, web: www.vicens.com i visitarem el seu interessant Museu del Torró i la xocolata al costat mateix (visites de dimarts a dissabtes de 10,30 a 13,30 i de 15 a 19 i diumenges i festius de 10 a 15 h. Els dilluns està tancat.

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.