dimarts, 6 de desembre del 2005

Creu de l'Aragall (545 m)

Data: dimarts 6 de desembre de 2005 (matinal).

Hora de sortida: Vuit del matí.


Ubicació: Castellví de Rosanes. Comarca del Baix Llobregat.

Temps aproximat: 3 h 30 min

Dificultat: Normal.

Desnivell: 240 m



Programa: A l’hora indicada sortirem de amb cotxe, direcció Martorell. Des de l’antiga carretera N-II que travessa Martorell agafarem, després de travessar el riu Anoia, direcció Lleida, la carretera C-243b en direcció Gelida / Sant Sadurní d’Anoia fins arribar a Castellví de Rosanes. A Castellví seguirem per l’Avinguda Pau Casals fins al final de la mateixa. Deixarem els cotxes en aquest lloc, abans d’arribar al començament d’una pista forestal i començarem a caminar en direcció Sud per l’esmentada pista forestal amb un cartell que indica Ca l’Alegre (Camí Particular) a 2/4 de nou.


ITINERARI:

1 - Caminant sempre per la pista principal arribarem fins a la masia de Ca l’Alegre que bordejarem per un camí. L’origen d’aquesta masia es remunta al segle XIV.

2 – Després de passar prop d’una bassa d’ús agrícola arribarem a una corba a on es troba l’imponent roure de Ca l’Alegre. Iniciarem una pujada caminant entre un bosc humit i de terra vermella.

3 – La pista s’estreta fins arribar a una explanada per a on passa una línia elèctrica. A la nostra esquerra es troben les runes d’una antiga masia. Seguim per la dreta per un sender que està tancat al transit amb una cadena i dos pals pintats de groc. Entrem en un tancat bosc d’alzines i roures. De nou arribem a una cruïlla i seguim per la dreta amb una forta pendent. El sender acaba en una pista que seguirem per la dreta en direcció Oest. Després d’haver passat prop d’una gran roca de conglomerats argilosos arribarem a una cruïlla, seguirem per l’esquerra en direcció Est per la pista principal. Ja veiem el cim de la Creu de l’Aragall.

4 – La pista s’estreta fins a convertir-se en un sender. El sender finalitza en un carrer asfaltat de la Urbanització de la Creu de l’Aragall que fou construïda damunt de l’antic camí que pujava al cim. Pugem per la dreta, caminant per l’acera. A l’arribar a una cruïlla de carrers, seguim pel carrer Eucaliptus que desprès d’un tros asfaltat, està sense asfaltar.

5 – Prop de la primera casa que ens trobem a la dreta, al final del tros sense asfaltar, s’inicia un sender entre pins que ens porta fins al cim de la Creu d’Aragall. Caminant damunt de roques calcàries arribem al cim a on hi ha una creu i un mirador d’estil modernista construïts a principis del segle XX, una torre de vigilància i varies antenes. El panorama ens compensarà per l’esforç de la pujada amb vistes a Montserrat, Sant Llorenç de Munt, Collserola, Montpedrós i la vall baixa del riu Llobregat.


Tornarem pel mateix camí.

Observacions: La Creu de l’Aragall es una de les muntanyes més representatives de la serra de l’Ordal donat que la seva alçada ens permet obtenir una d eles panoràmiques més complertes de la comarca.

Es per aquest motiu, que en el seu cim hi ha una torre de vigilància forestal i que a principis del segle passat una família de la burgesia decidís construir una bonica creu modernista i un mirador vers Montserrat.

Per desgràcia el bonic encant que ens ofereix el costat de la muntanya en el terme de Castellví de Rosanes ha estat malmès en el costat del terme de Corbera de Llobregat amb la construcció d’una urbanització.