dijous, 21 de maig del 2009

El cim de la Miranda pel portell de Llaberia i el coll de Guix (917 m.)

dissabte 30 de maig de 2009

Hora de sortida: dos quarts de set del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Camp.

Temps aproximat: 5 h. 30 m.

Desnivell: 500 m.

Dificultat: Mitjana.



Itinerari: Anirem per l’autopista del Garraf (pararem a fer el tallat en una àrea de servei) i enllaçarem amb la AP-7 fins a Montroig del Camp i d’aquí a Colldejou per la T-322.

Sortirem del poble de Colldejou, passant pel davant de l’església i de l’ajuntament, sempre en pujada. El carrer esdevé una pista, que fa un revolt pronunciat, creuant una rasa.

0:05 h.- Som en una cruïlla, la pista se’n va muntanya amunt. Nosaltres seguirem un camí planer, cap a l’esquerra. És un camí fresat, que serveix per anar als horts que anirem trobant.

0:10 h. – Trobem una bassa que serveix per al reg d’una horta propera. El camí és clar i evident. Va pujant suaument i deixa enrere els horts.

0:15 h. – Entrem en un bosc de pins, i el camí ascendeix fent una ziga-zaga. Seguim pujant i seguint el GR-7.

0:30 h. – Arribem a un replà, on hi ha un formós avellanar. Trobem la pista que havíem deixat en sortir del poble. La seguim, sempre de cara a la Miranda de Llaberia. Va pujant entre el bosc. El terra és vermellós.

0:40 h. – Veiem davant nostre el mas Portells. La pista gira, cap a l’esquerra, i la vegetació desapareix. Som sota el coll del Guix. Una drecera, l’antic camí, surt per la dreta i hi mena dreturerament. Seguim ascendint per la pista i fem una ziga-zaga.

0:45 h. – Coll de Guix (632 m.) És un important mirador i també una important cruïlla de camins. Deixem a l’esquerra un camí imprecís, que s’enfila molt pendent, cap a la Miranda de Llaberia, passant pel mig del bosc. Agafem a la dreta en direcció a la font de l’Abellar.





Coll del Guix.

Després de la font, on podem esmorzar, seguirem fins al grau dels Revolts.

1:15 h. - Arribem dalt el portell de Llaberia, on deixem el GR i continuem en direcció E seguint les crestes rocalloses per la vora dels cingles. Aquest tram no té un sender evident i és una mica incòmode, però resulta atractiu de fer per les boniques panoràmiques que ens ofereix.

1:45 h. - Arribem a la Foradada i a partir d’aquí seguim unes marques blaves.




1:50 h. - En 5 minuts fem cap a la Miranda i d’allà baixem per una pista fins al collet dels Colivassos (2:45 h.), on agafem un senderó direcció Mont-redon (pals indicadors) passant per damunt del racó de la Dòvia. (3:45 h.)


Baixem pel mateix lloc prenent direcció N per un nou sender que ens portarà a la gran mola que tenim al davant: el Cavall Bernat. (4:00 h.)

Tenim l’opció de pujar dalt d’aquest aeri cim de dificultat mitjana.

De baixada passem per la banda dreta del Cavall Bernat i anem descendint per un corriol que ens portarà fins al barranc del Bullidor (4:30 h.) i d’allà a Colldejou (5:30 h.)

Observacions: La serra de Llaberia forma part de les anomenades serres del Mestral juntament amb la Mola, la serra de l’Argentera, el Cabrafiga, la muntanya Blanca, el Montalt i les muntanyes de Tivissa i Vandellòs. D’altitud modesta i relleu accidentat, el seu punt culminant és la Miranda (919 m), des d’on es poden albirar impressionants panoràmiques del camp de Tarragona i la costa Daurada. Al segle XVIII aquesta serra va ser l’amagatall del guerriller Carrasclet i escenari de batalla contra les tropes invasores de Felip V.

Tornarem a casa a les set de la tarda.