diumenge, 3 de maig del 2009

Un passeig per la Marina de Sant Boi (40 m)

divendres 1 de maig de 2009

Hora de sortida: Nou del matí (matinal)

Ubicació: Comarca del Baix Llobregat.

Temps aproximat: 2 h.

Desnivell: 20 m.

Dificultat: Fàcil.



Itinerari: La zona de La Marina és el sector de la plana fluvial del delta del Llobregat. Així doncs és un territori extremadament pla configurat per unes parcel·lacions regulars i un tipus d’agricultura on l’aigua és la gran protagonista.

En concret, us proposem de recórrer una part d’aquesta plana coneguda com a Riu Mort, la superfície més propera al riu, a través d’un itinerari d’uns 5 km. La denominació de Riu Mort ens remunta als temps en què hi havia un antic braç del Llobregat que travessava aquestes terres en direcció al mar. Aquest sector enllaça amb la Ribera del Prat de Llobregat.

Les masies: Al llarg del recorregut descobrirem les masies, testimoni mut, de la conquesta del delta per part dels pagesos i jornalers. Veurem les masies de Cal Penyasco, Cal Maurici, Cal Xic parellada, Cal Pastera, Cal Pinques i Cal Monjo. A més d’aquestes explotacions autosuficients que simbolitzen la transformació social i econòmica d’aquesta zona, observarem els camps i els regs, els antics camps de pomeres, fruit que va donar anomenada a Sant Boi fa unes dècades, i, és clar, l’horta, amb les carxoferes, els antics pous, etc.




Ens trobarem a les nou del matí a l’esplanada que fa de pàrquing al camí del sorral de Sant Boi. (vora del riu) Agafarem el camí del Sorral per la part baixa de la dreta i a l'arribar a l'aqueducte de l'AVE, girarem a la dreta i caminarem en direcció a la planta de Pacadar i les instal·lacions de Planters Estrada. Tot aquest tram del recorregut està asfaltat. Seguirem el camí de Cal Penyasco.







Cal Penyasco 




Passarem pel costat del Garden Aralia i seguirem pel camí de Cal Penyasco fins arribar a les instal·lacions de la ferralleria "Viuda de Lauro Clariana, S.L." que tindrem a la dreta.

Seguint el camí de Cal Penyasco passarem per davant de les masies de Cal Penyasco, Cal Maurici, Cal Xic parellada, Cal Pastera, Cal Pinques i Cal Monjo.

Cal Maurici


Cal Tombarella





Després de la ferralleria esmentada, enllaçarem amb el Camí de Can Ferrers i el seguirem fins arribar prop de Can Comas, la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat.


Aquí agafarem de nou el camí del sorral, aquest cop en direcció a Sant Boi, i tenint sempre a la nostra dreta el riu Llobregat, fins arribar al punt de sortida.



Observacions: Cal dur aigua. Sortirem ja esmorzats.

Tornarem a casa a quarts de dotze del migdia.