dijous, 31 de maig del 2012

Ruta d’Albarca al Pi de la Carabasseta (1.041 m.)

Dimarts 22 de maig de 2012

Hora de sortida: set del matí.

Ubicació: Comarca del Priorat.

Temps aproximat: 4 h. 45 m. (13,5 Km.)

Desnivell: 490 m.

Dificultat: Mitjana.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i agafarem l’autopista C-32 (túnels del Garraf) per després enllaçar amb la AP-7 (pararem a fer el tallat en alguna àrea de servei) Seguirem per la AP-7 fins a la sortida 34. Seguirem per la carretera T-11 direcció a Reus i Falset. Agafarem la carretera N-420 i passarem per Les Borges del Camp, Alforja, Cornudella del Montsant i Albarca.

Albarca és una localitat situada al nord-est de la comarca, entre la Serra del Montsant a l'oest i les muntanyes de Prades a l'est, dins el terme municipal de Cornudella de Montsant. És un nucli agregat a aquesta població.


Itinerari: Un cop a Albarca, se segueixen les marques blanques i vermelles del GR-171, que no deixarem fins a Santa Magdalena.

Pla dels Hostalets. Es puja seguint un tram molt erosionat del vell camí de ferradura que pujava a Montsant pel grau Gran.

Se surt a la pista i se segueix fins a superar el cingle i arribar al pla del Grau.

Pla del Grau. Se segueix el GR que abandona la pista a la dreta.

Ermita de la Mare de Déu del Montsant. L’ermita està situada a 1.027 metres d’altitud, al peu de la Roca Corbatera, essent l’ermita més alta de la serra de Montsant. Té el seu origen en les construccions eremítiques del segle XII i és també coneguda històricament com Santa Maria de Montsant. Se sap que antigament s’hi celebraven romiatges en diferents èpoques de l’any, gairebé sempre per demanar pluja per als conreus. Tradicionalment sempre hi han hagut dues festes a l’ermita: una per Sant Jordi i l’altra el 17 d’agost quan s’hi celebra l’Aplec de la Mare de Déu.


El sender surt de darrere l’ermita i travessa uns trams absolutament meravellosos del Montsant ombrívol.


Pi de la Carabasseta. Es baixa pel vell camí senyalitzat com a derivació del GR.

Ermita de Santa Magdalena. Ermita situada a la part obaga de la serra de Montsant. S’hi pot accedir a peu o en cotxe per una pista pavimentada de 3 km. des de Ulldemolins. També és coneguda com la “Catedral de Montsant” donades les seves grans dimensions tenint en compte les mides habituals de les ermites. Té 6 capelles, cor, tribunes i cripta, i és obra de mossèn Jaume Amigó, també autor de l’església del poble. Just damunt de Santa Magdalena hi ha una font que alimenta l’ermita i juntament amb altres fonts properes abasteixen d’aigua el poble d’Ulldemolins. Al seu entorn hi ha un alberg. La festa de Santa magdalena té lloc el 22 de juliol. L'entorn disposa d'una àrea de pícnic i d'acampada. Els dies festius hi ha servei de bar.

El camí fins a Albarca no està senyalitzat però resulta evident ja que segueix la falda de la muntanya fins al pla dels Hostalets i d’aquí fins al poble.

Observacions: Magnífica ruta panoràmica per la Serra de Montsant que permet gaudir dels dos vessants d'aquesta amb vistes excel·lents sobre la zona d'Ulldemolins i Cornudella de Montsant, i a la vegada, creuar tota la serra d'una vessant a l'altra. S'inicia i s'acaba al menudet poble d'Albarca amb fantàstiques vistes a ambdós vessants. les panoràmiques sobre Ulldemolins ens acullen en ascendir per l'ermita de Mare de Déu de Montsant i fins al Pi de la Carabasseta.

Dinarem a la Fonda Toldrà d’Ulldemolins, al c/. Major, 33 tel. 977 561 537 - 660 45 00 11. Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.