dimarts, 8 de maig del 2012

Sant Miquel de Sorerols – Bora Fosca (760 m.)

Dijous 10 de maig de 2012

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí.

Ubicació: Comarca d’Osona.

Temps aproximat: 2 h. 45 m.

Desnivell: 150 m.

Dificultat: Fàcil.


Programa: Aquesta sortida consta d’una visita a l’església romànica de Sant Bartomeu de Sesgorgues i d’una caminada per anar a Sant Miquel de Sorerols (església romànica)

Sortirem a l’hora esmentada en direcció a Vic. Ens aturarem als 4 Camins de Tona a fer el tallat. Seguirem direcció Vic, Roda de Ter i Santa Maria de Corcó o l’Esquirol. D’aquest poble cal destacar el pont dels Tres Arcs, sobre la riera de les Gorgues, per on antigament passava el camí ral de Vic a Olot.

D’aquí, seguirem amb el cotxe a visitar l’església romànica de Sant Bartomeu Sesgorgues, del segle XII. Per arribar-hi cal agafar la carretera a Tavertet. A uns 4,5 km. s’arriba a un collet anomenat el Pla de Can Codina, del que surt un camí pavimentat, a mà dreta, que, després de recórrer uns 3 km. en direcció a ponent, arriba a Sant Bartomeu. Ens haurem trobat amb un desviament d’on surten dues pistes asfaltades, agafarem la de la dreta. Per visitar-lo cal demanar la clau al capellà de Santa Maria de Corcó.


Tornarem enrere i arribarem al desviament abans esmentat, que és el que ara agafarem fins arribar a un desviament senyalat amb cartell, a l’esquerra, que per una pista de terra no apta per passar amb cotxe, indica 6 km. fins a Sant Miquel de Sorerols. Passarem per la masia de Tresserras, i seguirem la pista fins a la masia de Sobiranes (794 m) un altre gran i bella masia on podem demanar les claus per visitar l’església. La reconeixerem per que hi ha una instal·lació de plaques per energia fotovoltaica.


La voltarem i pel Sud. Des de Sobiranes, caminant, en 15 minuts, i per sota el castell de Sobiranes o Sorerols, arribarem a la Creu de Sobiranes, ample collada sota de Sant Miquel de Sorerols (760 m).  arribarem al turó on hi ha l’església de Sant Miquel de Sorerols, romànica. Amb la casa propera, forma un conjunt molt vistós, dominant un gran panorama. La capella ja existia l'any 1025, fou consagrada l'any 1091 i reformada el 1138; la meitat oriental està ornada amb arquets entre lesenes i té tres finestres.


Des de l’església, seguirem un camí molt fressat que ens durà a l’avenc de Bora Fosca.

Es continua la pista, seguint unes marques vermelles que porten fins a la mateixa cova. Després d’uns centenars de metres, es deixa la pista i es pren una senda per un bosc molt bonic.

Cova de la Bora Fosca. - 655 m. Cova molt impressionant per l’alçada de les seves galeries, molt interessants de visitar perquè no tenen cap perill, fins a arribar al pou que hi ha al final de la galeria principal.

Tornarem pel mateix camí fins al cotxe i anirem fins a Cantonigròs on dinarem.



Observacions:  Una opció per dinar és el Restaurant Ca L’Ignasi, c/. Major, 4 tel. 93 852 51 24. cuina catalana elaborada amb productes autòctons. Preu aprox. Uns 45.- Euros per persona.

Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.