diumenge, 8 de març del 2015

De Vil•la Joana a la font de la Budellera (405 m)

Dimarts 10 de març de 2015

Itinerari dels poetes de Collserola

Hora de sortida: Nou del matí.

Ubicació: Comarca del Barcelonès.

Temps aproximat: 2 h. 30 m. (7,8 Km.)

Desnivell: 125 m.

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem fins al Centre d’Informació del Parc de Collserola, Carretera de l'Església, 92 Vallvidrera – Barcelona. S’hi arriba per la carretera de Vallvidrera a Sant Cugat (BV-1462)


Itinerari: Començarem a caminar des de el Centre d’Informació del Parc de Collserola, que es troba a la carretera de Vallvidrera a Sant Cugat, en el km. 4,7, molt a prop del baixador de Vallvidrera dels Ferrocarrils de la Generalitat. Des del Baixador cal agafar un camí empedrat que puja cap al centre d’Informació. Es tracta d’un petit itinerari molt poètic, ple de racons i petites rotondes amb bancs de pedra per gaudir del paisatge i també uns faristols amb textos del poeta Jacint Verdaguer.


El Centre ofereix informació general i pràctica sobre el parc, així com una exposició permanent: “Collserola, un lloc en el món”, una sala de projecció d’audiovisuals i un bar-restaurant. L’edifici del centre d’informació va ser dissenyat per l’arquitecte Víctor Rahola.

Vil·la Joana: A davant del centre d’informació hi ha la Vil·la Joana, una antiga finca agrícola del segle XVI que a mitjan segle XIX va ser adquirida per Ramon Miralles, alcalde de Sarrià, que la va transformar en l’actual casa residencial de tres plantes, amb campanar i rellotge a l’entrada principal, coronada per una torre. L’any 1902 Jacint Verdaguer, amic de Joan Maragall, va passar-hi els seus darrers dies acollit per la família Miralles per recuperar-se de la malaltia que patia, però va morir el 10 de juny d’aquell any. La casa, adquirida el 1925 per l’Ajuntament de Barcelona, s’ha convertit en un museu dedicat al poeta. S’hi poden visitar diverses habitacions amb mobiliari de l’època, el dormitori on va morir i manuscrits, objectes personals i fotografies que ens apropen a la seva trajectòria vital i literària.

El pla de les Monges: Des del centre d’Informació cal agafar la pista que surt un cop s’ha deixat la zona d’aparcament a l’esquerra, passant pel costat de l’escola infantil CEIP Els Xiprers. Cal seguir per la pista, deixant una primera desviació a l’esquerra. Després d’un quart d’hora de caminada trobem una desviació a la dreta que ens porta fins al pla de les Monges, un lloc ombrívol ideal per recordar els versos que Joan Salvat-Papasseit va dedicar a Collserola: “L’altra banda de la serra té un encís que no he dit mai, per la joia que m’espera cada pi em dona la mà”

Mirador de la Torre de Collserola. Després del pla de les Monges el camí travessa el torrent de la Vimetera per un pont de fusta. Uns 200 metres després d’aquest punt, veurem el Camí de Baix, que també porta a la font. El deixarem i seguirem caminant, mentre podem contemplar una magnífica vista de la torre de telecomunicacions de Collserola, un dels elements que ajuden a orientar-se en un parc periurbà com el de Collserola. El camí continua per la pista inicial passant entre les cases de can Mandó i de can Xoliu. Després de fer un revolt molt pronunciat cal al sud-oest i, abans de girar una altra vegada, s’agafa el camí indicat que baixa a la font de la Budellera.


Font de la Budellera. Es fa molt agradable trobar a prop de la ciutat un espai tan tranquil com aquest. La font de la Budellera, una de les fonts més populars de tot el parc, està situada enmig d’un gran bosc d’alzines i roures, acompanyats també per oms, avellaners, pins blancs i pinyers, alguns til·lers i altres arbres de jardí que donen a l’indret un encís especial. Envoltada de murs de llicorella i bancs modernistes de fusta, l’espai va ser enjardinat i dissenyat el 1918 seguint el projecte original de Jean-Claude-Nicolas Forestier i restaurat el 1988.


La tornada es fa pel mateix camí.


Observacions: Una llegenda atribueix el nom de font de la Budellera a la cara de la qual raja l’aigua en aquest racó de Vallvidrera, tot dient que sembla un buda. Sembla, però, més clar l’origen del topònim si tenim en compte que a la zona s’hi fabricaven cordes de guitarra amb budells d’animals que s’estovaven en l’aigua de la font.

Itinerari senyalitzat des del Centre d’Informació del Parc de Collserola que transcorre per camins planers i força amples.

Joan Maragall, Jacint Verdaguer i Joan Salvat-Papasseit són tres del il·lustres poetes que han passat algun moment de la vida lloant la bellesa de la natura i les vistes de la serra Collserola, el pulmó de la ciutat de Barcelona. Des de Vil·la Joana, on va passar els darrers anys el poeta Jacint Verdaguer, un camí ombrívol s’endinsa pel parc fins a arribar a la font de la Budellera. Sens dubte, un passeig inspirador i poètic.

Ai, boscos de Vallvidrera!
quines sentors m’heu donat!
Tenia el mar al darrera
i al davant el Montserrat,
i als peus els llocs del poeta
que ja és a l’eternitat.

Joan Maragall, Boscos de Vallvidrera

Dinarem al restaurant Wall57 a la Rambla Mossèn J. Verdaguer, 57 – Valldoreix (Sant Cugat del Vallès), tel. 93 589 50 60. Tornarem a casa als voltants de les quatre de la tarda.