diumenge, 20 de desembre del 2015

GR-151: Vic – Folgueroles (600 m) - Camins del Bisbe i Abat Oliba – 1ª. Etapa

Dissabte 19 de desembre de 2015

Hora de sortida: Vuit del matí.

Ubicació: Comarca d’Osona.

Temps aproximat: 3 h 15 m (10,7 km.)

Desnivell: 319 m (acumulat)

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada en direcció a Vic (parant-nos a fer el tallat i el “xuixo” a les 4 Carreteres de Tona)

A Vic, anirem fins al centre històric, on aparcarem on puguem (el pàrquing obert del Sucre potser una bona opció) i anirem a peu cap a la Plaça del Bisbe Oliva on hi ha el Museu Episcopal.


Itinerari: Vic – Folgueroles (Camins del Bisbe i Abat Oliba)

Tota la ruta està marcada amb senyals blanques i vermelles de GR. Recomanem seguir el track per evitar dubtes sobre el recorregut a seguir.

0,0 km - 0:00 h: Sortirem de la plaça del Bisbe Oliba, i giravoltant el Museu Episcopal per l’esquerra, enfilarem amunt cap al carrer de Dues Soles. Cal mencionar que el Museu Episcopal de Vic, inaugurat pel bisbe Josep Morgades el 1891, alberga algunes de les col·leccions d’art romànic i gòtic millors d’Europa. Fou declarat el 2001 Museu d’Interès Nacional.


2,2 km - 0:35 h: Pont de pedra medieval sobre el Gurri, anomenat Pont d’en Bruguer, fou iniciat l’any 1348 però la Pesta Negra n’entorpí la construcció i no fou acabat fins l’any 1434. Passat el pont girarem a la dreta.



3,8 km - 1:15 h: Un cop a l’Aragall, girarem a l'esquerra entrant gairebé al poble.

4,3 km - 1:25 h . Passarem ben a prop del cementiri, després de creuar els grans plans de l’Aragall, entrarem al nucli de Calldetenes on girarem a l’esquerra per un carrer perimetral en direcció als afores.

5,4 km - 1:35 h: Molí de la Frontera. Tot i que es desconeix la data de la seva construcció, hi ha documents des del 1232 que parlen d’un acord d’us de l’aigua.

5,7 km - 1:45 h: Creuarem l’Eix Transversal per sota el pont de les Viles.


Església romànica de Sant Martí de Riudeperes.




8,1 km - 2:25 h: Al segle XVII hi havia fins a 27 obradors amb forn que es dedicaven a la ceràmica per anar al foc, per aquest motiu es coneixia el poble amb el nom de Sant Julià de Les Olles. Sant Julià de Vilatorta sols compta amb un artesà terrissaire. En destaquen les cases senyorials, els esgrafiats i els detalls modernistes a les antigues torres d’estiueig. Al poble hi trobarem tota mena de serveis.


10,2 km - 3:00 h: Som a la font Trobada, on el 2002 l’artista Perejaume traçà en format gegant la signatura del poeta Verdaguer modificant el traçat del torrent de Folgueroles.


10,7 km – 3 h: 15 m. Final d’etapa, som a Folgueroles, poble natal del poeta Verdaguer i també de Nani Roma. Un poble amb encant, el nucli del qual es formà a l’alta Edat Mitjana. El municipi compta amb un dels sepulcres megalítics més importants de Catalunya i alberga també la Casa Museu Verdaguer, dedicada al poeta, que cal visitar.





Observacions: Ningú pot afirmar amb rotunditat quan es forma un país, però si que es poden reconèixer èpoques que van forjant la personalitat d’un territori. Un d’aquests períodes es representa en el romànic.

Les comarques d’Osona, el Bages, el Ripollès i el Conflent són la mostra més fidedigna d’aquest llegat del Bisbe i Abat Oliba que durant el segle XI va fer possible, mitjançant els seus viatges, l’arribada de nous corrents i idees al territori català..

Els Camins del Bisbe i Abat Oliba, és una ruta d’art romànic que uneix les comarques del Bages, d’Osona i del Ripollès utilitzant com a fil conductor el Bisbe i Abat Oliba, i que nosaltres anirem fent en diferents etapes, encara que, de forma discontinua.

De totes les tendències arquitectòniques i artístiques que han existit fins al dia d’avui, la més estesa en el nostre país, és sense cap mena de dubte el romànic, i per això, les comarques del Bages, Moianès, Osona i el Ripollès en són la mostra més fidedigne d’aquest bast patrimoni, ja que qualsevol dels pobles i ciutats que formen part d’aquestes comarques té o ha tingut alguna església o edifici construït amb aquest estil. L’art romànic, doncs, uneix i dóna sentit a aquest projecte.

Us convido, un cop més, a caminar per la nostra terra, resseguint els camins del Bisbe i Abat Oliba.

Sortirem de la contemporània ciutat de Vic i anirem fins al poble de Verdaguer, una etapa carregada d’història, on podrem veure la transició del mon urbà al món rural de les masies, antics molins i conreus. Vic és un referent en el món firal català, amb esdeveniments com el Mercat de Música Viva, Mercat del Gust, Saló de la Muntanya, Fira d’Antiguitats de Vic, Mercat Medieval i no oblidem els populars mercats setmanals, els dimarts, els dissabtes, i el nou mercat del diumenge. Vic reuneix una gran mostra d’edificis emblemàtics, des de l’època del romànic passant pel barroc fins al modernisme. Vic és una de les ciutats catalanes més representatives del passat i la història del nostre país. Aquesta, és doncs una etapa per a assaborir la història i la cultura de la Plana i gaudir al mateix temps dels paisatges i tradicions de pagès.


Per tornar, agafarem un autobús que surt de Folgueroles a les 12,45 (1) fins a Vic, (si es fa tard, com ens ha passat a nosaltres, una bona opció és avisar un taxi: Enric, Taxi Sant Julià, tel. 608 774 811, té un vehicle de 8 places i el preu és de 10.- Euros en total)

Un cop a Vic podem fer una volta per la seva plaça Major (els dissabtes hi ha mercat i està molt animat) i dinarem. Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.

(1) Horaris autobús:

Autocars J. Comasòlives, C/. Guilleries, 22 – Vic. Tel.: 93 886 26 14 / 637 527 347

Els horaris del servei són els següents:

Folgueroles (Rotonda Av. Atlàntida) - Vic (Estació Autobusos)

8:30 - 9:05 (Només dissabtes) - 10:45 - 11:45 (Només dissabtes) - 12:45 - 19:20.