diumenge, 6 d’agost del 2006

Pic de Costa Cabirolera (2.604 m.)

Cim més alt de la comarca del Berguedà i de la província de Barcelona

Sortida d’inici de la temporada 2006/2007.

Data: diumenge 6 d’agost 2006.

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca del Berguedà.

Temps aproximat:.5 h. 30 min. (3 h. de pujada i 2,30 h de baixada)

Dificultat: Mitjana.

Desnivell: 566 m.


Programa: A l’hora indicada sortirem de Sant Boi amb cotxe, agafarem l’autopista Terrassa – Manresa, direcció Manresa, Berga, túnel del Cadí, a on pararem a fer el tallat a l’àrea de servei. Seguirem direcció Martinet. Del poble de Martinet surt la carretera LV-4055 que ens du fins a Montellà; just abans d’arribar-hi, trobem una pista de terra en bon estat (a mà dreta) que mena a Sant Genís. Hem de seguir per aquesta pista, tot i restant atents a una nova pista que surt a mà dreta, on hi ha un rètol indicador de “Ref. Prat d’Aguiló”, en menys bon estat i que es recomana fer en 4 x 4. Després d’uns 12 km. arribem al final de la pista, lloc on podem deixar el cotxe.


ITINERARI: Des del cotxe arribem al proper refugi de Prats d’Aguiló –també anomenat Cèsar August Torras – en uns 5’ per ampla pista de terra. Sortim del refugi seguint les marques de PR (blanques i grogues); també trobem alguna marca de GR, per un fressat corriol que s’enfila pels prats. Passem par la font del grau i sempre per marcat camí comencem a guanyar desnivell, primer per prats, per esclarissat bosquet i després per la tartera fins al pas dels Gosolans (2.410 m.), uns 400 m. més amunt. (1 h.)

En una hora arribem al Pas dels Gosolans, lloc on trobem un rètol metàl·lic que ens informa d’on som. A l’oest hi ha la serra dels Cortils i el nostre objectiu. Continuem per la carena, a mà dreta en clara direcció O i arribem a un primer turó amb un parell de creus (2.431 m.). Continuem i assolim després la Punta Aguda (2.441 m.). Baixem del cim seguint la carena i trobem una nova creu.

La carena fa continues pujades i baixades; d’aquesta manera arribem al pic del Cabirol (2.409 m.), ja a la serra Cabirolera. Ara amb una forta davallada, ens dirigim a un coll fondo anomenat Pas de la Roca Plana. Des d’aquí flanquegem el turó següent (2.426 m.) i anem a cercar un marcat corriol que puja des de la Coma dels Cortils. Aquest corriol, marcat com a GR, ens du fins al peu del cim de Costa Cabirolera.

Fins aquí hem anat caminant per la carena sense rastres clars de corriol, però això s’ha acabat: ara el camí està molt fressat i ens mena directament a una tartera. Pugem per la costeruda tartera, amb uns darrers metres molt empinats,(30 min.) i arribem a la carena del cim, que ens queda uns metres més enllà a la nostra dreta. Assolim el pic de Costa Cabirolera pujant per l’ample llom (15 min.). Al cim trobem una creu i el vèrtex geodèsic corresponent.

La vista des del cim és molt maca. Al SE destaca el majestuós Pedraforca, al N els cims de la Cerdanya, a l’O el proper puig de la Canal de Cristall, el Vultoró i les Canals del Cadí, al SO la serra de Port del Compte i la serra del Verd, Andorra, el Puigmal...

Baixarem pel mateix camí fins al Pas dels Gosolans. D’aquí al refugi i al cotxe.


Observacions: El pic de Costa Cabirolera està situat al NO del Berguedà i és fronterer amb les veïnes comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Situat en plena serra del Cadí, és un mirador excel·lent de la Cerdanya i de les seves muntanyes.

Dinarem en algun restaurant de la zona. Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.