dijous, 21 de desembre del 2006

Restaurant Patagònia

43 m. (Comarca del Barcelonès) Sortida nocturna

Data: dissabte 30 de desembre de 2006.

Hora de sortida: la que vulgueu, hem de ser al restaurant a 2/4 de deu del vespre.

Ubicació:. Gran Via, 660 (Eixample Dret, entre Pau Claris i Roger de Llúria) Barcelona (Comarca del Barcelonès) Tel. 93 304 37 35.

Temps aproximat: Des de Sant Boi uns 45 min. (depèn del trànsit)

Dificultat: Segons el nombre de plats que demaneu.

Desnivell: Si mengeu més o menys normal, uns 40 Euros per persona.

Itinerari: El millor és anar per la Gran Via, directament.

Observacions: Està a prop de l’Hotel Ritz (ara és diu Hotel Palace)

La Patagònia argentina és una de les regions més australs del planeta. Estant a Puerto Madryn, des d’on s’inicien les sortides cap a la península Valdés per veure balenes i pingüins, et diuen que, si comencessis a nedar, arribaries a Austràlia. A El Calafate, encara més avall, gairebé tocant a ala Terra del Foc, et diuen que si et llencessis a l’aigua faries la volta al món; no hi ha res més al sud, exceptuant el pol, és clar. Els impressionants Andes, la frontera amb Xile i les glaceres, sobretot el Perito Moreno, conformen un dels paisatges més esplèndids d’Argentina, i és una de les zones del seu país de la qual els argentins estan més orgullosos.

Patagònia és, també, el nom d’un restaurant argentí on, no podia ser d’una altra manera, la carn i el vi són l’especialitat.

D’entrada, el local sorprèn per la sumptuositat; no perquè no s’hagi vist abans sinó perquè, a l’Argentina, els establiments que serveixen carn acostumen a ser els més populars, menys luxosos i, sobretot, més sorollosos. Aquí no. Aquí tot està cuidat, des de l’uniforme dels cambrers fins a les tovalles, les copes i la decoració, que barreja belles imatges de la Patagònia amb fotografies de tango i dibuixos del famós il·lustrador argentí Molina Campos. El restaurant està situat a l’antiga joieria modernista Sunyer, que amb bon encert han integrat en el nou ambient, de manera que encara es poden veure els terres enrajolats i els elements decoratius.

La cuina la trobarem a la vista, separada només per un vidre a través del qual es pot seguir tot el procés d’elaboració dels plats i, en especial, de la carn, que el parrillero i xef Rubén Igarza cuina a la graella al punt just que demana cada client.

A la carta hi trobarem el més típic de la cuina argentina: empanades, achuras (menuts a la brasa), provoletas (formatge provolone amb orenga cuit a la brasa i servit en una cassoleta de fang), matambre (carn farcida de verdures i ou dur, que se serveix fred), algun plat de pasta i, finalment, els plats de carn, que es poden acompanyar d’un bufet d’amanides, un assortiment de purés vegetals, unes patates o una graellada de verdures.

La carn és la protagonista. Cal reconèixer que és un gran avantatge que un dels socis del restaurant sigui a més un dels més grans exportadors de carn del país, de manera que la seva qualitat és immillorable. Com que les racions ja són grans per si mateixes, podeu demanar mitja ració; de totes maneres, tots els plats porten indicada la quantitat de carn. Si teniu molta gana, o sou molt carnívors, proveu el bife de chorizo, un dels talls clàssics i que vindria a ser el nostre entrecot: 230 grams (la mitja porció) d’exquisida carn. Després teniu el lomo (filet), un curiós mar i muntanya (carn amb gambes gegants), les broquetes (excel·lent i enorme la de filet), el pollastre i els plats més elaborats, com el medalló a la Rossini (amb foie i salsa de vi malbec) o amb pebre verd.

Les postres, per si encara ens queda un raconet, proveu el tiramisú, unes postres italianes que els argentins ja s’han apropiat; els pastissets de dolç de llet amb quenelle de gelat; els milfulles de fruites vermelles o la crema catalana, un petit toc als dolços de casa nostra.

El celler del restaurant es diu Patagònia de nom i Beef & Wine de cognom; per tant, si la carn és important, no ho és menys el vi. Un vi, l’argentí, que no és fàcil de trobar aquí, de manera que és una bona ocasió per tastar alguns dels vins que s’elaboren a Mendoza, San Juan o Salta; la majoria, amb la varietat malbec, molt típica del país, de gust suau, color intens i bona graduació.

Si després del sopar volem anar a fer una copa, a l’Hotel Palace, envoltats de luxe clàssic, ens podem acostar al seu Scotch bar. Gran Via, 68.

Tornarem a casa de matinada.