diumenge, 22 de juliol de 2007

Pic del Bessiberri Sud (3.017 m.)

Data: dissabte i diumenge 28 i 29 de juliol de 2007. (Sortida final de temporada)

Hora de sortida: Sortirem de casa a les dotze del migdia de dissabte.

Ubicació: Comarca de l’Alta Ribagorça.

Temps aproximat: 10 h. 30 m.

Desnivell: 1.554 m.

Dificultat: Molt difícil.Itinerari:


Dissabte 28: Anirem amb cotxe fins a Caldes de Boí, a la vall de Boí. La Vall de Boí es troba al cor de l’Alta Ribagorça i al nord de la capital comarcal, el Pont de Suert. Des de aquesta població cal seguir la carretera N-230 direcció Val d’Aran durant 3 Km. i desviar-nos a la dreta per la ctra. L-500, que ens endinsa a la vall.

Passats uns de 500m de Caldes de Boí, la carretera de la presa de Cavallers travessa la Noguera de Tor, és l’anomenat Pont de Toirigo (1.500m). Hi ha un rètol de fusta indicant la direcció de Llubriqueto. Deixarem els cotxes aparcats i començarem l’aproximació.

Als peus dels Bessiberri s’estenen, per sobre dels 2.000 metres d’altitud, els estanys de Gémena i els estanys Gelats, on es reflecteixen aquests rocosos cims situats al nord de l'Alta Ribagorça, a l’entrada del parc nacional d'Aigües Tortes per la Vall de Boí. Arribar fins als estanys és fàcil. La ruta està ben senyalitzada, no presenta cap dificultat tècnica, no és excessivament llarga, però, això sí, cal estar en bona forma física pel desnivell que s'ha de superar. En total, haurem de caminar 8 km i superar 700 metres de desnivell en unes 3 hores. La caminada s’ho val perquè ens permet contemplar tot el paisatge d’alta muntanya, des dels prats verds i boscos d’avets fins a les àrides tarteres, passant pel costat de llacs i cascades d’aigua cristal·lina i glaçada.

16 h. - L’inici del camí de pujada queda una mica amagat darrera d’un gran bloc. Es passa per sobre de Caldes de Boí i s’entra al barranc de Llubriqueto, sempre per dintre el bosc.

Seguint un camí que transcorre per un bosc frondós, i que veurem senyalitzat amb marques color groc, anirem guanyant altura tot fent ziga-zagues fins arribar a l'esplanada coneguda com el Pla de Sallent, on creuem el riu i el deixem a la nostra dreta. Quan portem una hora i mitja de camí, més o menys, a uns 1.900m s’entra a una gran clariana, cal remuntar el ressalt final (aquest ressalt és un caos de blocs) per arribar al Pla de la Cabana, on podrem reomplir les cantimplores a la font del Llobriqueto (1.995m - 1.30h). Hi ha un petit aixopluc que pot ser utilitzat en cas de necessitat.

Des d’aquí surt el camí, indicat amb un cartell, que ens porta cap els estanys de la Gémena enfilant-se muntanya amunt. El paisatge comença a canviar mica en mica. Els arbres van donant pas a un terreny més rocallós, on ja no hi ha camí i per on haurem d’avançar guiant-nos només seguint les fites de pedres, algunes de les quals es mig camuflen entre el paisatge rocós. Els estanys de Gémena donen el toc de color a aquest paisatge gris. Estanys de Gémena de Baix. (2.250m - 2,45h).


18,45 h. Cercarem el lloc més adient per muntar les tendes, sopar, i si la nit ho permet, veure un dels millors espectacles dels Pirineus, el cel ple d’estrelles i la lluna (gairebé plena). Anirem a dormir, ben acollits pels sacs de dormir, doncs la nit pot ser fresca.

Diumenge 29: Ens llevarem ben d’hora, (abans de les sis del matí), prendrem quelcom i desmuntarem les tendes, que deixarem juntament amb els sacs, els aïllants i tot el que no ens calgui, en algun lloc apartat de la vista. A les 7 h. haurem d’estar en marxa.

7 h. 30 m. - Estany de Gémena de Dalt (2.275m)8 h. 15 m. - Estanys Gelats (2.575m – 4 h. entre parèntesi, temps acumulat) enfilem en direcció el coll d’Abellers.

9 h. 15 m. - Arribats al Coll d’Abellers (2.885m. - 5 h.) cal pujar, els darrers 130m. de desnivell pel llom força inclinat (35º) i ample que condueix al cim del Bessiberri Sud.
10 h. Fem el cim (3.017m. - 5,45h).Tornarem pel mateix lloc. Recollirem el material que hem deixat i seguirem fins als cotxes, als que haurem d’arribar sobres quarts de quatre de la tarda. Menjarem quelcom i tornarem a casa.Observacions: Caldrà dur tendes de campanya, sacs de dormir, frontals, roba d’abric, força aigua i el sopar, esmorzar i dinar. Tornarem a casa a les nou del vespre de diumenge.

Els Besiberris formen part del cercle de pics prestigiosos del Pirineu Català, sobretot degut a que són dels pocs que sobrepassen els tres mil metres. Una ascensió clàssica però bellíssima.

El Bessiberri Sud és un dels cims més coneguts de Catalunya. Aquest itinerari ens porta al cim per un camí diferent i de gran bellesa.