dimecres, 10 de març del 2010

GR-5: de Sitges a Olesa de Bonesvalls (429 m.)

Dissabte 27 de febrer de 2010

Hora de sortida: Set del matí.

Ubicació: Comarca del Garraf.

Temps aproximat: 4 h. 30 m. (16,6 km.)

Desnivell acumulat: 550 m.

Dificultat: Mitjana.



Programa: Sortirem a l’hora esmentada en direcció a Sitges, a on aparcarem els cotxes al pàrquing de l’estació de la RENFE.


Itinerari: Sitges, coll de la Pota de Cavall, can Grau de Cabrafig i Olesa de Bonesvalls.

La ruta comença a la Plaça Eduard Maristany de Sitges, en abandonar la cruïlla entre els passejos de Vilafranca i Vilanova, a l’avinguda Artur Carbonell.

Des de l’estació de Sitges, anem al pas subterrani de la via. Seguim el Camí dels Capellans fins al Camí de la Fita, que surt a la dreta, i abandonem el nucli urbà pels col·legis. El camí està marcat per senyals de Gran Recorregut (G.R.), blancs i vermells. Cal seguir la pista, que puja suaument. Més amunt, agafem una drecera marcada, que evita un pronunciat revolt.


Quan arribem al Coll de la Fita, baixem per un corriol a l’esquerra i pugem cap al Coll d’Entrefort. Des del Coll de Pota de Cavall, es veu una panoràmica de Jafra i Can Marcé. El sender travessa la carena, per baixar cap a la riera de Jafra. A través de la riera arribem a un encreuament de camins. Pugem a l’esquerra la Costa de Liona, fins al Coll de la Llebreta, i tornem a torçar a la dreta, cap a Can Grau, el sender deixa a la dreta La Mola, cim límit del Garraf (538 m.). som a l’Alt Penedès. La pista, pel mig de la riera, passa vora el profund avenc de l’Esquerrà i ens aboca amb suavitat a Olesa de Bonesvalls.

Un cop aquí, ens recollirà un (o varis) taxi per dur-nos fins a la estació de la RENFE de Gavà. (Taxi Montserrat .Esteve Tel. 667 03 08 70. Uns 25.- Euros pel servei, amb una capacitat per a sis persones) o bé haver deixat cotxes aparcats el dia abans, o que algú de la colla que no camini massa que ens vingui a recollir.

Aquí agafarem un tren que en 15 minuts ens deixarà a Sitges, on anirem a dinar.

Traça: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/gr-5-etapa-1-sitges-olesa-de-bonesvalls-2858049


Observacions: El camí neix a Sitges i s’endinsa al Parc Natural del Garraf, territori de naturalesa càrstica i vegetació peculiar, ple de dolines i simes.

Pel parc travessen dos senders de gran recorregut, el GR 5 (Sender del miradors) i el GR 92 (Sender del Mediterrani), que estan afitats amb els inconfusibles senyals blancs i vermells disposats horitzontalment l'un sobre l'altre.

El GR 5 va de Sitges a Canet de Mar, passant pel Garraf, l'Ordal, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el Montseny i el Montnegre i el Corredor. Aquest recorregut té el sobrenom de Sender dels Miradors. El GR 5 entra al Parc del Garraf pel coll de la Fita, prop de Sitges i, després de passar pel Masset de Dalt i per Can Grau, surt pel barri de l'Hospital, prop d'Olesa de Bonesvalls.

Sitges era un dels pobles que pelegrinaven a Montserrat, ara fa més de 500 anys. Hi ha documents on s’afirma que la vila de Sitges pelegrinava cada set anys, carregant la cera d’un ciri que havia d’estar encès tot aquest període de temps. Els pelegrins estaven tres dies de camí. I l’itinerari seguit era força diferent de l’actual, marcat pel sender de Gran Recorregut “G.R.-5”

Al costat mateix del sender hi ha la important masia de Can Grau de Cabrafig, al terme d’Olivella, que porta el cognom des de fa 400 anys. Al llarg d’aquest temps, nombrosos personatges d’Olivella han estat esmentats e documents amb diferents escriptures del topònim “Cabrafig”.

Alguna referència sobre aquest nom ja apareix en la delimitació del territori de l’església de Sant Miquel d’Olèrdola l’any 991. la masia ja és esmentada al 1358.

El sender surt del Garraf i entra al terme d’Olesa de Bonesvalls, on es troba l’Hospital d’Olesa. Aquesta obra, de transició entre el romànic i el gòtic, era un lloc d’aixopluc en el camí de Barcelona a Vilafranca, perpendicular a la ruta entre el Garraf i l’Ordal.

En el tram que va de Liona a Can Grau, trobarem alguns exemplars de margalló. El margalló (Chamaerops humilis) és una planta resistent. Es tracta d’una espècie de palmera autòctona a Europa, abundant però no exclusiva del Garraf, de fulla perenne. Les seves flors, petites i groguenques, floreixen a la primavera. El brot s’utilitzava per fer amanides, i les fulles seques, per a escombres o estris domèstics. Avui és una espècie protegida i està prohibida la seva recol·lecció.

Dinarem a Sitges, al restaurant La Fragata, Passeig de la Ribera, 1 Tel. 93 894 10 86
http://www.restaurantefragata.com


Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.