dimecres, 1 de setembre del 2010

Travessa Ull de Ter – Núria

Pic de la Fossa del Gegant (2.805 m.)

Dissabte 4 de setembre de 2010

Hora de sortida: sis del matí.

Ubicació: Comarca del Ripollès.

Temps aproximat: 6 h. 30 m.(13,2 Km.)

Desnivell: 925 m.

Dificultat: Difícil.



Programa: Sortirem cada un del seu lloc a l’hora necessària per estar a Vilafranca del Penedès una mica abans de 2/4 de set del matí, hora en la que sortirem amb autocar direcció a Vic, Ripoll, Camprodon, Setcases i Vallter (es podrà agafar i deixar l’autocar a l’àrea de servei de Bellaterra, sempre que ho digueu)

Poc abans d’arribar a l’estació d’esquí, en un giravolt, on surt el camí cap al refugi d’Ull de Ter, començarem a caminar.





Itinerari: En 30 minuts arribarem al Refugi d’Ull de Ter. D’aquí ens adreçarem al coll de la Marrana (2.529 m.) per una forta pujada (45 minuts des de el refugi)

Baixarem suaument, per després pujar fins al punt de confluència amb la variant 7 del GR-11.

Seguirem pujant fins arribar als Aiguaols Podrits i tot seguit a la cabana de Tirapits que està condicionada com a refugi lliure.

Seguirem pujant en ziga-zagues, fins al coll de Tirapits (2.791 m.).

Tot seguit enfilarem el pic de la Vaca (2.785 m.) i el coll de Carançà (2.730 m.)

Pujarem al Pic de la Fossa del Gegant (2.805 m.), passarem pel pic de Noucreus (2.785 m.) i seguirem la carena fins al Coll de Noufonts (2.645 m.)


D’aquí iniciarem la baixada (5 Km. – 1 h. 30 m.) per la collada Fonda, travessarem el torrent del Mulleres i arribarem al Santuari de Núria (1.967 m.) on agafarem el cremallera fins a Queralbs, on ens esperarà l’autobús per tornar a Vilafranca del Penedès.

Observacions: La travessa d’Ulldeter a Núria és el recorregut més popular de tots els que tenim al nostre territori. Durant l’any el fan més d’un miler de persones. És un itinerari fàcil, amb una llargada modesta, de 13,2 km i un desnivell acumulat assequible, de 925 m. Podem dir que és una ruta que pot fer tothom que tingui voluntat de fer-la i una mica de costum de caminar per la muntanya, amb un temps de menys de cinc hores efectives.

La travessa a Núria des d’Ulldeter és gairebé un mite des que l’excursionisme existeix a partir de finals del segle XIX. En tenim constància escrita a través dels llibres de C. A. Torras, de Carles Bosch de la Trinxeria, i del mateix Jacint Verdaguer.

- Preu de l’autocar: 11.- Euros per persona.

- Qui vulgui venir, cal que m’ho faci saber abans del 3 de setembre (places limitades al nombre de places de l’autocar)

- Cal dur esmorzar i dinar.

- Arribarem a Vilafranca del Penedès a les nou del vespre.

- Excursió organitzada conjuntament amb l’Agrupació Sant Jordi d’empleats de Caixa Penedès.

Per llegir la crònica de la sortida, cliqueu aquí: