dimecres, 2 de març del 2011

Basses de Can Dimoni (14 m)

dissabte 5 de març de 2011


Hora de sortida: Nou del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Llobregat.

Temps aproximat: 2 h 15 m

Desnivell: 11 m

Dificultat: Fàcil.


Programa: Sortida matinal. Sortirem esmorzats de casa.


Itinerari: Ens trobarem a ¼ de deu a la part del darrere de l’Hotel Front Air Congress de Sant Boi de Llobregat al carrer Alberedes, 16 (paral·lel a l’autopista C-32 per la banda Sant Boi). Aquí deixarem els cotxes i començarem el que serà un passeig, passant primer per un pont que travessa l’esmentada autopista. Carrer d’Alacant. Seguirem pel Camí de les Salines fins al final on es creua amb el Camí de Ferran Puig de Viladecans que l’agafarem girant a la dreta. Al tercer camí, que serà el del Francès, girarem a l’esquerra el seguirem una estona fins arribar a la zona de les basses de Can Dimoni. Tornarem pel mateix lloc.

Observacions: Les basses de Can Dimoni són un conjunt de tres llacunes (una de gran i dues de petites) a la zona agrícola de la Marina de Sant Boi de Llobregat. Amb una extensió total de 6 ha., constitueixen un espai interessant per la biodiversitat que acullen i, especialment, per la funció de dormidor dels martinets i els esplugabous. Tenen la singularitat d’estar situades enmig de la plana agrícola. Aquestes basses tenen un origen artificial, corresponen a antigues explotacions d’àrids durant la dècada dels 70 i abandonades; però amb el temps s’han renaturalitzat i diversos projectes han permès incrementar-ne el valor natural. La vegetació correspon a espècies relacionades amb la proximitat de l’aigua: canyís, joncs, etc.


La fauna compta amb espècies típiques dels conreus, com caderneres, però el més remarcable són els ocells aquàtics, com els ànecs, els bernats pescaires, els martinets menuts o els esplugabous, que tenen en aquestes basses el principal dormidor del delta del Llobregat.


Bassa gran de Can Dimoni. També podem trobar amfibis com la tortuga. La zona ha estat incorporada a l’inventari de Zones Humides de Catalunya i en la proposta Xarxa Natura 2000 d’espais naturals europeus protegits, elaborada per la Generalitat de Catalunya. Actualment es zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA)