dijous, 3 de gener del 2013

Puig del Pla Bernat (2.436 m.)


Dissabte 12 de gener de 2013 i dimecres 18 de setembre de 2013

Primera sortida de l’any 2013 (amb raquetes de neu)

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca del Capcir.

Temps aproximat: 6 h.

Desnivell: 936 m.

Dificultat: Difícil.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada en direcció a la Cerdanya. Ens pararem a fer el tallat a l’àrea de servei del túnel del Cadí i seguirem direcció a Puigcerdà. Des de Puigcerdà passarem la frontera i per la N-116 anirem fins a Montlluís, d’aquí per la D-118 a Formiguera i després per la D-32-b a Font-rabiosa.


Itinerari: Sortirem del poble de Font-rabiosa (1.500 m) per la pista més propera al Torrent. Aquest curs d'aigua queda a la dreta. El pendent no és fort, però sí constant. Més amunt entrem al bac de Campllong i enllacem amb una altra pista que ve de la cova de Font-rabiosa. Som al pla de Campllong (1.701 m, 1 h).


La inclinació se suavitza. Després es pot seguir una drecera a l'esquerra, prop del roc de Querubí, que evita uns revolts. Així arribem a la clariana de la Riba Planera. Un cop s'entra de nou al bosc, es deixa la pista i se segueix un camí a l'esquerra (1.919 m, 1:45 h) a mig vessant de la pintoresca vall de Galba.


El camí s'apropa a una conducció d'aigua i al rec dels Clots. Per un esglaó pugem al clot del Mig (2.035 m, 2 h)





Un contrafort a l'esquerra, entre rocs, clapes de bosc, clarianes i amb algun pas costerut, duu a un coll ample i al pla de Bernat (2.300 m, 2:40 h)

L'ascensió final és molt suau per una carena dilatada fins al cim (2.436 m, 3 h). Tornarem pel mateix camí.


Observacions: El puig del Pla de Bernat és una bonica muntanya situada entre la capcinesa vall de Galba i l'occitana vall de Botadiol. Per la seva situació gaudeix d'un panorama detallat del Capcir, amb el Canigó a l'est com a teló de fons, mentre a ponent domina l'intricat relleu del Donasà i de l'Arièja fins al mateix Mont Valièr. La seva ascensió des de Font-rabiosa no té dificultats i és idònia per iniciar-se en l'ús de les raquetes de neu.

L'únic tram costerut és al clot del Mig, on amb neu dura cal avançar amb atenció. L'itinerari és segur, però si ens en desviem, al clot del Mig hi pot haver risc d'allaus quan la neu sigui inestable. Cal dur raquetes de neu (qui no en tingui les pot llogar a la botiga de material de muntanya “Vèrtic”. El piolet i els grampons no són necessaris.

Si ens dona temps, dinarem en algun restaurant de la zona, però caldrà que duguem, a part de l’esmorzar, quelcom per dinar, per si se’ns fa tard. Tornarem a casa als voltants de les vuit de la tarda.