diumenge, 11 d’agost del 2013

Puig Farinós (2.594 m.)

Dimecres 14 d’agost de 2013

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca de la Cerdanya.

Temps aproximat: 4 h. 30 m.

Desnivell: 420 m.

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada en direcció a Manresa, Berga, túnel del Cadí (farem el tallat a la seva àrea de servei) i seguirem fins a Guils de Cerdanya.

De Guils surt una pista asfaltada que s’enfila en llaçades pel bosc i arriba a l’estació d’esquí nòrdic de Guils-Fontanera. Continuarem per la pista, ara ja de terra, que travessa la pineda de pi negre dels bacs de Font freda i de la Comella a fi d’assolir l’extens pla de la Feixa, on hi ha el refugi forestal (10 km). Més enllà, ja en mal estat, supera un collet i davalla per unir-se a la que va de Meranges al refugi de Malniu.

Itinerari: Començarem a caminar des de el Refugi de la Feixa (2.174 m), seguint la pista per la que hem pujat, uns 80 m. més amunt, veurem a la dreta una pista que surt, que ja no es transitable per vehicles. La seguirem tota l’estona. Més endavant es converteix en un camí una mica difús a estones, cal estar atents tota l’excursió a les fites.

Dilatades pastures amb bestiar a l’estiu. Entrarem al bosc. Agafarem la pista esmentada que per terreny irregular i revolts avança en sentit N. Gairebé resulta preferible deixar-la i travessar el bosc (traces de camins) sense abandonar el rumb. No trigarem gaire a sortir-ne. Creuarem un rec de captació d’aigües.


0.45 h. - El Gespetar. Dilatades pastures amb franges de bosc sota el cim del puig Farinós. Anirem a cercar un contrafort rocallós coronat per un cimal que té forma de piràmide. No hem d’assolir-lo, sinó vorejar-lo per la dreta i arribar al collet situat darrere. Pendent suau fins a la base del sector pedregós i fort a continuació (rastres de camí). 




1.45 h. - Collet. Veurem l’estany de Guils a l’esquerra, al fons d’un circ glacial. Continuarem pel llom pedregós del serrat. Pendent no tan acusat.

2 h. - Pla dels Empedrats. Pastures situades a força altitud. Les creuarem en direcció N cap a un pedró. Alguns trams de suau grimpada gens complicada.


2.15 h. - Puig Farinós (2.594 m). Excel·lent panorama de la Cerdanya.


La baixada la farem per l’altre costat de pendent herbada i més suau fins anar al Gespetar on agafarem el mateix camí que de pujada.


Observacions: Guils de Cerdanya (1.385 m). Població molt antiga que s’ha convertit en un destacat centre d’estiueig i també d’hivern, amb les bones pistes d’esquí nòrdic de la Fontanera, orientades al N i, per tant, amb neu gairebé assegurada al llarg de tota la temporada. Església romànica molt bonica, dedicada a sant Esteve, un dels millors temples de la Cerdanya.

Dinarem al Restaurant Cal Cofa de Llívia (35.- euros per persona) http://calcofa.com/ c/. Frederic Bernades, 1, Tel. 972 896500 Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.