diumenge, 29 de juny del 2014

Cingles del Far (1.089 m.)

Dissabte 28 de juny de 2014

Hora de sortida: Set del matí.

Ubicació: Comarca de la Selva.

Temps aproximat: 5 h. (12,11 km.)

Desnivell: 556 m. (acumulat)

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i agafarem l’autopista AP-7 en direcció a Girona. Ens pararem a fer el tallat a l’àrea de servei del Montseny (Sant Celoni). Després seguirem per l’autopista fins a la sortida nº. 8 (Aeroport, Cassà de la Selva, Riudellots de la Selva). Seguirem per la C-.25, passant per Anglès, Amer i fins a Sant Martí Sacalm.


Itinerari: Per tal d’arribar a Sant Martí Sacalm anirem fins a Amer i prendrem el trencant que porta al parc de bombers. Just al costat hi ha una carretera que ens portarà a Sant Martí Sacalm. Una vegada hi hem arribat ens aturarem al primera giravolt, i a la nostra dreta veurem una pista i una tanca amb un rètol que ens indica que hem de tancar-la per tal d’evitar la dispersió del bestiar. En front nostre (en direcció nord) veurem el cingle del Far i al seu extrem el Santuari de la Mare de Déu del Far, existent des del s. XIII i restaurat entre el 1599-1648.


Començarem doncs a caminar travessant la tanca pel bestiar i ens dirigirem cap al Far. A menys de 400 metres trobarem un rètol que ens indica la direcció del Castell de Fornils (arribarem per aquest camí) i una mica més enllà el rètol indicatiu del Far. Aquest rètol ens indica que ens hem de desviar del camí principal (GR-170-1) que va a les Preses i seguir en direcció a la cinglera.

Ens endinsarem al bosc i el camí comença a pujar lleugerament. Tot pujant començarem a trobar algunes marques blanques i grogues que ens indiquen el camí fins al cap d’amunt de la cinglera.

Pujarem pel grau de Sant Martí i per tant hem de desviar-nos del camí i prendre una senda que surt a l’esquerra. Hem d’anar en compte de no passar-la ja que no és excessivament visible. Tot i això està marcada amb una fita i marques blanques i grogues. El desviament està situat aproximadament a 1,5 km del començament d’aquesta ruta i trigarem uns 30 minuts en arribar-hi . La senda passa pel mig del bosc uns 300 metres fins arribar al peu de la cinglera. Tot i que encara no l’hem pujat ja no sembla tant imponent com quan la veiem des del començament de la ruta, però no ens despistem, la forta pendent i les fulles humides del terra fan que haguem d’anar amb compte i trepitjar amb seguretat. La pujada és forta però curta i arribarem al cap d’amunt en 30 minuts. A dalt ens trobarem amb una placa d’agraïment a la Mare de Déu del Far d’uns excursionistes que van estar perduts 17 hores en condicions adverses pel Pirineu. Seguirem una mica més i sortirem a una esplanada, ja estarem a dalt.


Arribarem a la carretera. Si anem cap a l’esquerra arribaríem al Santuari de la Mare de Déu del Far en uns 10 ó 15 minuts (el tenim a uns 800 metres) i podríem gaudir d’una espectacular vista. A més també trobaríem un restaurant amb servei de bar en el que podríem refrescar-nos o menjar una mica. De tota manera la nostra intenció és la d’arribar a la cara sud de la cinglera i baixar pel grau de Cabrafiga per tant deixarem la visita per un altre dia. Seguirem carretera avall (és a dir que a l’arribar a la carretera girarem a la nostra dreta) i en uns 100 metres arribarem a l’ermita de Santa Anna que és una petita capella consagrada el 1498.



Seguint carretera avall passarem dos pilars de pedra situats a banda i banda de la carretera i a uns 600 metres de la capella veurem una pista que surt cap a l’esquerra (és la primera després dels pilars de pedra). El camí esta darrere d’un filat metàl·lic, però podem obrir el filat i tornar-lo a posar. Una vegada som en el camí el primer que ens crida l’atenció és la gran quantitat de fòssils que hi ha.

En aquest camí començarem a veure senyals blancs que indiquen la direcció del Far. En el nostre cas ens allunyarem del Santuari i per tant seguirem la direcció contrària a la indicada pels senyals blancs. Aquests senyals ens portaran directament al grau de Cabrafiga. Seguint el camí anem descendint suaument fins arribar just al marge de la vessant sud de la cinglera. Tot i la vegetació (que impedeix que una relliscada sigui fatal) ja contemplem la impressionant vista. L’espectacle no és apte per gent amb problemes de vertigen ja que el tall vertical de la cinglera que tenim als nostres peus ens dona la impressió d’estar volant per sobre del bosc que tenim 300 metres més avall. Però no us espanteu, entre la senda per on passem i el tall vertical i ha algun arbre i només en un punt d’uns 3 ó 4 metres de llarg passem just al costat del precipici (no hi ha cap mena de perill)



Una dada curiosa: Algú s’ha entretingut a fer unes pintures “rupestres” en la roca de la cinglera, la veritat és que el lloc és ideal…


Aquest camí finalitza en un prat. Ja estem a l’entrada del grau de Cabrafiga. Tot just abans de sortir al prat veurem una senda que baixa fortament a la nostra esquerra.

Descendim pel grau de Cabrafiga, aquí la baixada és molt forta i hem de fer-la amb cura (tardem uns 30 minuts en fer els aproximadament 200 metres de baixada). Al final sortirem a una pista, hem de seguir cap avall per un tram de pedres i entrar al bosc per una petita senda que tenim a la dreta mig amagada (vegeu el plànol adjunt). 

Aquesta senda s’endinsa en un bosc humit d’alzines on el camí està marcat per nombroses fites (farem be en fer-les créixer) i ens portarà en uns 30 minuts fins a la masia de la Triola. Al final de la senda (gran part d’ella és en realitat una torrentera en èpoques de pluja) arribarem a una pista forestal, girant a l’esquerra arribem a la Triola. 

Quan arribem a la Triola anirem a parar davant d’un filat metàl·lic. El que hem de fer es girar a la dreta (cap al sud, o sigui cap avall) i travessar els prats, sempre tendint cap a la dreta. Veurem el castell de Fornils que ens servirà de referència per arribar al camí de Sant Martí Sacalm, només cal que intentem arribar al castell i trobarem el camí. Aquest tram es fa bosc a través i no hi ha cap camí marcat ni senyalat. 

Una vegada al camí si girem a la dreta trobarem el trencant que ens porta al castell (uns 300-400 m de camí) i si girem a l’esquerra anirem de tornada cap a Sant Martí Sacalm. 

Anirem en direcció a Sant Martí Sacalm ja que segurament farà calor, i aquesta part del camí és de “solana”,… 


Ara el camí (una pista en mal estat) fa pujada (lleugera però continua) i en 30 minuts arribarem a l’ermita de Sant Pau. Aquesta ermita està annexada a una casa (la Coma segons alguns plànols). És en aquesta part del trajecte on tenim una millor panoràmica de la cinglera.


Sembla que el camí no fa pujada, però les cames ens diran que sí… Caminarem amb la cinglera a la nostra esquerra 30 minuts més i arribarem a les ruïnes de la masia de Puiggali (o Puigall en els mapes de l’Alpina). Ja estarem a punt d’arribar a destí, 30 minuts més i arribem al cartell indicador del Castell de Fornils que hem passat fa prop de 5 hores… I en 15 minuts arribarem on hem deixat el cotxe.


DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES

Localització
Temps
Distància
Alçada
Sant Martí Sacalm
0h 00m
0,00 km
807 m
Desviació del grau de Sant Martí (senda)
0h 30m
1,50 km
930 m
Cap d’amunt del grau de Sant Martí
1h 00m
2,20 km
1.075 m
Ermita de Santa Anna
1h 15m
2,50 km
1.089 m
Cap d’amunt del grau de Cabrafiga
1h 45m
4,00 km
1.000 m
Desviament sender
2h 15m
4,30 km
835 m
La Triola
2h 45m
5,90 km
675 m
Camí Sant Martí Sacalm - Castell de Fornils
3h 15m
7,30 km
590 m
Ermita de Sant Pau
3h 45m
8,30 km
650 m
Puiggali
4h 15m
9,90 km
735 m
Bifurcació camins del Far i del Castell
4h 45m
11,60 km
800 m
Sant Martí Sacalm
5h 00m
12,10 km
807 m




Observacions: Els cingles sempre es presenten imponents i sembla que sigui impossible superar-los sense cordes, mosquetons i una preparació considerable per l’escalada… Però de ben segur que algú ha trobat algun camí que ens permet superar aquests tipus de muralles. El camí proposat aprofita dos graus que ens permeten travessar la cinglera només amb l’ajut d’unes bones botes i uns bastons…

La pujada i baixada dels graus és, evidentment, molt forta però no té dificultat i ens permet pujar el cingle en poc més de 40 minuts (un trajecte que en cotxe ens portaria més d’una hora). El camí, en general, està senyalitzat. Tot i això alguns trams demanen atenció per no perdre el camí.

Ja que passem per la part superior d’un cingle, cal advertir que la gent amb problemes severs de vertigen pot tenir alguna dificultat.

Dinarem al restaurant Giralt d’Amer, Pl. Sant Miquel, 5. Tel. 972 430 045, web: www.restaurant-fonda-giralt.com Tenen una carta molt interessant, amb plats de cuina tradicional, que van entre els 6.- i els 18.- Euros. El dinar surt a un preu mig d’uns 25.- Euros per persona. Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.