diumenge, 3 de maig del 2015

Sant Jeroni (1.237 m.)

Dissabte 9 de maig de 2015

Sostre comarcal de les comarques de l’Anoia i el Bages

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí.

Ubicació: Comarca del Bages.

Temps aproximat: 3 h. 30 m. (10,2 Km.)

Desnivell: 516 m.

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem fins a l’estació del cremallera de Monistrol – vila on aparcarem al seu pàrquing.

Agafarem el cremallera a 2/4 de nou fins al Monestir de Montserrat.


Itinerari: Sortirem de l’estació superior del cremallera i la farem pel camí vell, que ens durà pel pas dels Francesos, la plaça de Santa Anna, el pla dels Ocells i el pla dels Escurçons, a més de fer-nos passar just per sota de l’emblemàtica Panxa del Bisbe.




Sempre seguint els senyals indicadors, arribarem a la capella de Sant Jeroni una hora i mitja després d’abandonar el camí del Via Crucis.

Prendrem el camí de l'esquerra, que puja dret fins al cim, que pràcticament veiem ja des de l'inici. A l'esquerra, dalt d'una roca, hi ha un mirador, construït el 1956, amb una placa que els excursionistes catalans havien ofrenat pocs anys abans en homenatge a Mn. Jacint Verdaguer (1845-1902) amb motiu del 50è. aniversari de la mort d'aquest poeta català.


Un darrer esforç per unes escales de pedra i finalment, arribarem al cim més alt de la muntanya de Montserrat: Sant Jeroni (1.237 m). Serem dalt d'un turó l'espai del qual és força reduït però protegit per una forta barana de ferro. A un costat d'aquesta petita placeta hi ha una gran rosa dels vents d'acer inoxidable col·locada el 13 de juny de 1986 pel Centre Excursionista del Bages, gràcies a la qual ens podem orientar i podem conèixer la toponímia del que veiem a l'horitzó, ja que ens indica els pics i els indrets més rellevants que arribem a veure en dies normalment clars. La vista és de 360º.



La baixada la podem fer pel camí Nou, que és més ample i una mica més còmode, i té molts menys graons, encara que fa una mica més de volta. Aquest camí passa per Sant Joan (estació superior del funicular) i l'ermita de Sant Miquel.




Observacions: El punt més alt del massís de Montserrat és el cim de la Miranda de Sant Jeroni de 1.237 metres, que s’alça exactament 1.000 metres sobre el poble de Monistrol, situat  ala riba del Llobregat. Aquesta talaia natural és accessible des del monestir per un camí molt popular que, tot i no requerir especials habilitats tècniques, si implica estar en bona forma física, ja que cal pujar – i posteriorment, baixar – un total de 1.350 graons. L’itinerari està convenientment senyalitzat.



Dinarem al restaurant Casa Nostra de Corbera de Llobregat. http://www.restaurantcasanostra.com/ Telèfon: 93 650 06 52. Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.