dijous, 22 d’octubre del 2015

Punta Aguda (2.548 m.)

Dissabte 24 d’octubre de 2015

Hora de sortida: 2/4 de set del matí.

Ubicació: Comarca de la Cerdanya.

Temps aproximat: 5 h. 30 m.

Desnivell: 850 m.

Dificultat: Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem direcció a l’autopista Terrassa – Manresa, Berga, Túnel del Cadí (on pararem a fer el tallat), Bellver de Cerdanya, Martinet i Montellà. A l’entrada de l’històric poble de Montellà, una pista inicia a la dreta de la carretera, l’aproximació al prat d’Aguiló. Cal anar amb compte: forats, pedres i alguns pendents pronunciats són constant del recorregut (millor 4 x 4) Fins al Refugi de Prat d’Aguiló, 11 km. de pista forestal (15 km. des de Montellà)

La pista està tallada als vehicles (1) des de principis d’agost d'aquest 2015 (http://www.regio7.cat/cerdanya-alt-urgell/2015/08/09/motella-martinet-talla-lacces-al/324930.html) per decisió de l’Ajuntament de Montellà que comentarem a les observacions.



Itinerari: Començarem a caminar des de el punt en que no es pot seguir amb vehicle, caminant per la pista i agafant alguna drecera per estalviar, tenim 1 h. 15 m. (7 km.) fins al refugi.


Des de el refugi (2) de Prats d’Aguiló (1.996 m.) enfilarem el Pas dels Gosolans.

Molt a prop del refugi i a la seva dreta podrem veure els senyals grocs i blancs que ens acompanyaran fins el Pas dels Gosolans. Aquest camí (el PRC 124) és el conegut amb el nom de “Ruta dels segadors” o “camí de la Cerdanya” i era el que seguien els temporers provinents de Gósol (al Berguedà)


El camí guanya alçada sobre el Prat d’Aguiló i poc abans d’endinsar-se en un bosc passa pel costat d’un abeurador de plàstic. El camí continua ascendint a través de petites zones boscoses i tot fent ziga-zagues ens porta fins a la pedrera formada pel despreniment de roques del cingle superior. Aquesta és una zona sense problemes almenys en absència de neu ja que és molt fresat i estable si està sec.


Arribem doncs en uns 60 minuts (des de el refugi) al Pas dels Gosolans. Aquí veurem una gran extensió de prat on pasturen cavalls i podrem contemplar la punta de la cara nord del Pedraforca.

Arribats al pas dels Gosolans, girarem a la dreta en lloc de fer-ho a l’esquerra (que ens duria al Comabona) i pujarem al cim del Punta Aguda (2.548 m.) que fa honor al seu nom.


L’ascensió no presenta dificultats notables.

Tornarem pel mateix camí.

Localització
Temps
Distància
Alçada
Barrera
0h 00m
0,00 km
1.650 m
Refugi Prat d’Aguiló
1h 15m
7,00 km
1.996 m
Abeurador
1h 30m
7,40 km
2.070 m
Pas dels Gosolans
2h 30m
8,90 km
2.422 m
Punta Aguda
3h. 00m
11,00 km
2.548 m

(1) Pista d’accés al refugi de Prats d’Aguiló tallada: En una decisió salomònica de l’Ajuntament de Montellà i amb l’objectiu (segons diuen) d’evitar accidents als cotxes per risc d’esllavissades, la pista forestal està tallada uns 7 km. abans d’arribar al refugi. Paradoxalment, s’obliga a tothom a passar pel lloc de les esllavissades a peu. Resulta evident que el resultat d’aquesta mesura fa que:

a.  Les persones corrin més risc, doncs es triga més per passar a peu que en cotxe per la zona d’esllavissades. A més temps a la zona, més risc de que en caigui al damunt una pedra o una roca.
b.  Sembla que l’interès de l’Ajuntament és sols el de protegir els cotxes, no les persones.
c.  Aquesta mesura perjudica greument els interessos del guarda del refugi, al veure reduïda de manera considerable l’afluència de gent a la zona, que podrien ser clients potencials dels seus serveis de bar, menjars i allotjament.
d. El dia de la nostra sortida, hem pogut comprovar com alguns vehicles hi arriben fins al refugi. Persones que, per les raons que sigui, disposen de la clau que permet obrir la barrera. Un cop més les normes són sols per uns quants i sempre hi ha “privilegiats” i “llestos”.

(2) Al cap d’una estona d’estar al refugi, va arribar el guarda (https://www.feec.cat/refugi/refugi-prat-daguilo/) El seu tracte vers nosaltres, sense haver tingut encara ni temps de donar-li el bon dia, va ser totalment fora de lloc, despectiu, amb un punt d’agressivitat verbal i dient-nos literalment “au, aneu a fer una volta que jo tinc molta feina”. Actitud que entenem no ha de ser la d’un guarda de refugi, més quan nosaltres no li havíem dit ni fet res que provoqués la seva reacció airada. En resum, no ens veurà el pel al “seu” refugi. Sembla que no som els únics que hem patit aquest personatge: http://www.nohihaquienspari.com/Sortides_pagines/prataguilo.htm


Observacions: Podem al restaurant Cal Tupinet de Montellà, telèfon:973 51 52 15. Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.