divendres, 26 de gener del 2018

Riudarenes – Estany de Sils (101 m)

Dijous 25 de gener de 2018

La ruta dels segadors

Hora de sortida: Vuit del matí.

Ubicació: Comarca de la Selva.

Temps aproximat: 3 h (13 km)

Desnivell: 50 m (acumulat)

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i agafarem l’autopista AP-7 en direcció a Girona. Ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei del Montseny. Després seguirem fins a la sortida 10-Hostalric/Blanes. Per la GI-555 anirem fins a Riudarenes a la zona del poliesportiu.


Itinerari: Començarem el recorregut a la zona de la Camparra (davant la zona poliesportiva) on hi ha el plafó dels Grans Camins de l’Aigua. Es tracta d’un tram que no presenta cap tipus de dificultat i segueix el traçat de la ruta dels Segadors, que està senyalitzada amb marques blanques i blaves i amb senyals verticals.



Abans de sortir de Riudarenes podem aprofitar per apropar-nos a la zona humida de l’estany de la Camparra (un dels molts espais naturals aquàtics amb que compta la comarca de la Selva), que es troba ben indicat a l’avinguda dels Segadors, el nostre punt de sortida.


Des de l’avinguda dels Segadors agafarem l’avinguda Tramuntana fins al polígon industrial, passant per una carretera asfaltada de poc trànsit, on hi ha més indicacions verticals. En aquest punt cal prendre especial atenció, ja que cal creuar la carretera GI-555, que va de les Mallorquines fins a Hostalric, i presenta un volum de trànsit elevat.

La travessarem i agafarem una pista forestal força ample que avança entre camps i masies.

El camí ens portarà fins a les vies del tren, que creuarem per un pas elevat i, uns centenars de metres després d’haver-les travessat, el camí va a parar a la sèquia de Sils, l’element hidromorfològic que ha condicionat el paisatge actual de l’Estany de Sils pel seu efecte drenant.


Bona part del tram final d’aquest tram trepitja els terrenys de l’Estany de Sils, Espai d’Interès Natural i reconeguda zona humida d’interès per l’avifauna. Aquest espai disposa d’una petita ruta circular, adjacent al recorregut principal, que està perfectament senyalitzada i pot ser un bon complement a la visita (20 minuts).



Des de aquí accedirem al centre de la població. Al final del recorregut es pot arribar a l’església de Santa Maria de Sils, situada prop del pàrquing de l’estació de tren de Sils, i on podrem recuperar forces. També podem aprofitar per visitar a l’estació de Sils, el centre d’Interpretació de l’estany, on ens donaran les indicacions necessàries per gaudir de la visita a la llacuna i dels seus ocells, especialment en èpoques migratòries.

El llac de Sils és un espai natural protegit recuperat. En el passat, la zona humida habia arrivat a ocupar més de 7 km2, però a partir del segle XIII es va anar desecant per guanyar terreny de cultiu i per lluitar contra els mosquits i diverses malaties. La recuparació de l’espai va començar el 1998 i encara perdura. Actualment trobarem especies de flora i fauna característiques de les zones humides, que es poden veure seguint l’itinerari “Passeig pel llac”.



Observacions: Caminarem per la depressió de la comarca de la Selva, entre plataners, vivers de plantes ornamentals i camps de cultiu. Visitarem l’estany de Sils (Espai d’Interès Natural). Vàrem visitar l’estany de Sils el 5 de març de 2014. Aquí podeu veure la ressenya i les fotos: http://maifemcim.blogspot.com.es/2014/03/estany-de-sils-80-m.html

Aquesta zona de la Selva fou l’origen de la revolta pagesa que el 1640 va donar lloc al Corpus de Sang de Barcelona i a la Guerra dels Segadors. Després de la guerra amb França de 1635, les tropes castellanes es varen quedar en aquesta zona, obligant a la població a mantenir-les i allotjar-les. Això va anar generant diverses batusses, accentuades per la demanda d’impostos, fins que els pagesos s’enfrontaren amb les tropes a Santa Coloma de Farners, obligant-les a retirar-se fins a Blanes. En la seva fugida, el soldats varen cremar l’església de Riudarenes, el que va donar lloc a la generalització de la revolta pagesa, que un mes després, va desembocar en el Corpus de Sang a Barcelona i la posterior Guerra dels Segadors.

Tornarem desfent el camí. Dinarem al restaurant Can Cordons de Riudarenes, Plaça del Diumenge, 5, Telèfon : 972 85 64 50. Tornarem a casa als voltants de les sis de la tarda.