dilluns, 16 de desembre del 2019

GR-92: Platges de Cubelles (4 m)

Dissabte 14 de desembre de 2019

Matinal

Hora de sortida: Nou del matí.

Ubicació: Comarca del Garraf.

Temps aproximat: 2 h

Desnivell: 10 m (acumulat)

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem fins a Cubelles per la C-32, parant-nos a fer el tallat a l’àrea de servei del Garraf.

Anirem fins a la plaça de l’estació de Cubelles on aparcarem.


Itinerari: Aquesta ruta comença a la plaça de l’estació de Cubelles. Creuarem la via del tren per un pas subterrani i agafarem l’Avinguda del Mediterrani. A la Plaça del Mar, on hi ha el monument a Charlie Rivel, anirem pel carrer Mallorca fins al carrer Bruch. Més endavant, els carrers Josep Tarradellas i Roses ens portaran al passeig Marítim.






A l’esquerra, la platja de Solimar de Vilanova. A la dreta, la platja Llarga de Cubelles, amb dos espigons artificials. Després de creuar el riu Foix, que desemboca al cap de Sant Pere, arribarem a la platja del Clot de Sant Pere, en el mateix passeig Marítim.


En aquest punt, el passeig no passa de la categoria de projecte, i les platges, plenes de pedres, no són les més òptimes per al bany. Darrera la central tèrmica i uns antiestètics descampats. Un gran espigó, freqüentat per pescadors, és el preludi de la veïna Cunit.


Com a curiositat, direm que aquest braç de roca és el punt més meridional de la comarca.




Per completar l’itinerari visitarem els carrers cèntrics de la vila i ens aturarem a fer el vermut en alguna terrassa.


Observacions: La vila de Cubelles ha tingut una vida entretinguda. Els seus orígens es troben en l’antic castell, esmentat l’any 1041 pel cavaller Gombau de Besora en el seu testament. El terme que es formà més tard va ser incorporat a la Corona de Catalunya i Aragó pel rei Jaume I l’any 1251. El municipi es crea per un privilegi d’Alfons III, al segle XIV. El 1611, Cubelles i Vilanova es separen. Quatre segles abans, la mateixa Vilanova s’havia format sota l’empara de Cubelles.

El casal dels marquesos d’Alfarràs va ser edificat l’any 1675 a sobre mateix de les restes de l’antic castell de Cubelles. És una edificació rectangular, de tres pisos, i està adossada a una torre semicircular.

Es té constància de l’existència d’una parròquia de Cubelles l’any 1154. L’actual parròquia de Santa Maria és una construcció barroca del segle XVII. El campanar, octogonal, és del 1765.

La Cubelles actual té dos trets característics: la construcció de segones residències i el record al millor pallasso de tots els temps: Charlie Rivel.

El torrent de Santa Maria separa, en la seva part més baixa, els termes de Vilanova i Cubelles. Més endavant hi ha la del Clot de Sant Pere. Entre les dues desemboca el riu Foix i, en paral·lel, se situa el passeig Marítim. Tot i que són més abundants a les zones rocoses, a la plana que envolta Cubelles també es poden observar algunes aus marines colonials. S’alimenten de peix. Bàsicament, l’espècie més abundant és el gavià argentat (Larus argentatus), gavina blanca per sota i grisa per sobre. Com totes les gavines, té un punt vermell al bec, que els polls piquen per demanar menjar. Davant l’estímul, els pares regurgiten l’aliment.

El març-abril de 2019 es va acabar d’enderrocar la icònica xemeneia de la central tèrmica de Foix, a Cubelles. Feia 175 m d’alçària.  A la part inferior hi ha ell Port de la Central o Dàrsena de Cubelles (https://ca.wikipedia.org/wiki/D%C3%A0rsena_de_Cubelles) que era en realitat, d’on es captava l’aigua per refrigerar els sistemes de la fàbrica. Està protegit per un curiós espigó coronat amb dues fileres d’uns grans cons de formigó, com es pot apreciar a la foto.


Es tracta, sobretot de fer un passeig. 

Tornarem a dinar a casa.

Tornarem a casa als voltants de les dues de la tarda.