dimarts, 27 d’octubre del 2020

GR-151: Ripoll – Sant Joan de les Abadesses (785 m) Camins del Bisbe i Abad Oliba – 11ena etapa

Dimarts 27 d’octubre de 2020

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí. 

Ubicació: Comarca del Ripollès. 

Temps aproximat: 2 h 40 min (9 km) 

Desnivell: 85 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada i anirem fins a Ripoll. Sortint de Ripoll per la carretera que porta a Sant Joan de les Abadesses, trobarem, en la zona industrial que hi ha a l’esquerra la Fundació Eduard Soler, a l’Avinguda Eduard Soler i Font, lloc on aparcarem.

 

Itinerari: Començarem a caminar des de la Fundació Eduard Soler (campus tecnològic), a la sortida de Ripoll. 

Caminarem pel costat dels polígons industrials “Els Pintors” i “Els Pintors Nord”, per la banda esquerra de la carretera, seguint el carril de vianants i bicicletes. Més endavant travessarem la carretera per un túnel i sortirem a l’altra banda. El camí segueix sent asfaltat i més endavant encimentat.


Passarem per la Font Nova i més endavant, arribarem a un pont de pedra, el passarem per sota i girarem a la dreta i anirem al proper Mas Rodonella. 

Passarem successivament pel Serradal i, més endavant per Can Violí i la central de Can Gat.


Passarem per una zona de conreus i a l’alçada d’una masia, el camí gira a la dreta, passarem una tanca i entrarem en una zona molt enfangada i després entrarem a un bosc. Més endavant travessarem pel torrent de l’Òliba.



Finalment, entrarem a Sant Joan de les Abadesses i anirem fins al monestir, que visitarem.







Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr-151-ripoll-sant-joan-de-les-abadesses-camins-del-bisbe-i-abad-oliba-59378056 

Tornarem a recollir els cotxes amb taxi. Taxicat Ripollès, tel.: 679 68 07 55.

 

Observacions: Els Camins del Bisbe i Abat Oliba, és una ruta d’art romànic que uneix les comarques del Bages, d’Osona i del Ripollès utilitzant com a fil conductor el Bisbe i Abat Oliba, i que nosaltres anem fent en diferents etapes, encara que, de forma discontinua.

 

De totes les tendències arquitectòniques i artístiques que han existit fins al dia d’avui, la més estesa en el nostre país, és sense cap mena de dubte el romànic, i per això, les comarques del Bages, Moianès, Osona i el Ripollès en són la mostra més fidedigne d’aquest bast patrimoni, ja que qualsevol dels pobles i ciutats que formen part d’aquestes comarques té o ha tingut alguna església o edifici construït amb aquest estil. L’art romànic, doncs, uneix i dóna sentit a aquest projecte.

 

L’etapa de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses, tot i que planera i de poc esforç és una etapa tàctica. Entre els dos principals nuclis de població de la zona, la relació sempre ha estat un vincle estret marcat per la proximitat, pel riu i per la calidesa de la seva cultura i les seves gents. La vida prop del riu ha desenvolupat en una arquitectura pròpia del Ripollès en el seu pas per la primera indústria.

 

Dinarem a casa. 

Tornarem a casa als voltants de les tres de la tarda.