dijous, 13 d’octubre del 2022

Mola de Genessies – 100 cims (710 m)

Dijous 13 d’octubre de 2022

Matinal

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarques dels Baix Camp i de la Ribera d’Ebre. 

Temps aproximat: 3 h 30 min (5,5 km) 

Desnivell: 260 m (acumulat) 

Dificultat (1): Mitjana.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la C-32 i la AP-7 en direcció a Tarragona. Ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei del Mèdol. 

Després seguirem per l’AP-7 fins a la sortida 35 on seguirem per la A-7 fins a l’alçada de Miami Platja on agafarem la C-44, passarem per Vandellòs. Més endavant, agafarem un desviament a l’esquerra fins al Mas de Genessies. El punt d’inici es al Mas de Genessies, s’arriba recorrent uns 2,4 km. de la carretera que va a Gavadà i se surt en el km 13,5 (aprox) de la C-44. 

 

Itinerari: Farem l’aproximació partint des d’aquest mas, a tocar del camí de Gavadà, una espectacular pista de muntanya asfaltada que enllaça Vandellòs i l’Ametlla de Mar.


 

El mas no està gaire ben conservat, però la potència de corrals, pallissa i altres estructures deixa bastant clar que va ser un dels més importants de la zona. Se’n tenen noticies des del segle XV i encara es poden veure les restes d’un mur de maçoneria pertanyent a l’antiga torre de defensa, del segle XV.


 

Sortint del mas hi ha un sender marcat que porta a la mola del coll de Rourar, al sud. Hi accedirem per l’antiga portella de Genessies, tot i que en doblar el llom pel nord haurem de vigilar de no perdre el camí. De tornada podem baixar pel Rourar i barranc Fondo, on el camí és més transitat i no té pèrdua.


 

L’ascens definitiu es fa per un grau sense gaire dificultat al vessant oest, deixant Tivissa a l’esquena. La vista del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre paga l’esforç amb escreix. A l’est i al nord, les platges de la Costa Daurada fins a Altafulla. Al nord, Llaberia, Montsant i el Pirineu. Al sud, els Ports i la gran planúria del Delta. I als peus, l’espectacular cingle de Jovara.



 

La baixada la farem retrocedint la part final de la pujada i després agafant un camí que surt a la dreta i que està molt poc marcat i pel que hi passa molt poca gent. En algun moment podem tenir dubte de si anem en la direcció correcta, doncs com ja s’ha dit està molt poc o gens definit. Es recomana seguir la traça i al cap d’una estona de baixada en diagonal a la dreta, d’alguna relliscada i de moltes esgarrinxades en els matolls, anirem sortint a un camí més marcat.

 

La ruta fa la volta en el sentit de les agulles del rellotge. Passarem per la Portella d’en Gardell i seguint el camí enllaçarem amb el tram de pujada i tornarem al cotxe. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/mola-de-genessies-116181487 

 

Observacions: Les muntanyes de Tarragona són una inesgotable font d'excursions. Aquesta vegada anirem a les muntanyes de Vandellòs per fer un bonic i interessant recorregut circular de mitja jornada en què pujarem a la Mola de Genessies (una impressionant terrassa rocosa que forma part del llistat ampliat dels Cent Cims). Al límit entre el terme de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el de Tivissa s’alça la mola de Genessies, una roca calcària molt temptadora, des de la qual gaudirem d’una de les millors vistes del Camp de Tarragona i la Ribera d’Ebre.

 

La ruta és variada, ens mourem per senders solitaris que de vegades s'han de buscar. I hi ha bones vistes. Una excursió que físicament no és massa exigent i que, sense ser trivial, es fa bastant bé.

 

A voltes ens preguntem: per què ens agrada tant pujar? Què mou els nostres passos sempre amunt? La mola de Genessies no és un repte, ni de bon tros, de l’altura  del Broad Peak, a la frontera entre la Xina i el Pakistan. Però com és tret comú en aquest tipus de formacions rocoses, la forma en que emergeix del paisatge desafia els instints. La de Genessies, de fet, provoca aquesta atracció des de fa milers d’anys: al cim d’aquest pa de roca calcària encara s’aprecien les restes d’una dotzena d’edificis, un antic poblat ibèric. La mola de Genessies (710 m) ocupa un punt central a les muntanyes de Vandellòs i Tivissa, un espai que té l’atractiu de ser accessible, però al mateix temps allunyat de qualsevol forma de civilització.

 

Els pantalons llargs són recomanables, ja que es transita per zones d’argelaga.


A la tornada, i just abans d'entrar a Vandellòs, ens desviem a l'esquerra a veure l'Alzina de la Viuda, un Arbre Monumental catalogat. Més informació: https://plantipodes-am.cat/fitxes/alzinaviuda.html


Tornarem a casa als voltants de 2/4 de tres de la tarda.