diumenge, 26 de febrer del 2023

PR-C 119- Etapa 1: Jorba – Crta. Maioles (762 m)

Dissabte 25 de febrer de 2023

Hora de sortida: ¾ de vuit del matí. 

Ubicació: Comarca de l’Anoia. 

Temps aproximat: 3 h 50 min (10,3 km) 

Desnivell: 469 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2 en direcció a Igualada. Ens aturarem a l’estació de servei del Bruc a fer el tallat. 

Després seguirem fins a la població de Jorba, on aparcarem a la confluència dels carrers Call i Avinguda de Canaletes. 

 

Itinerari: Primer tram de cinc, del sender PR-C 119 de la Conca d'Òdena que va de Jorba fins a trobar la Crta de les Maioles. 

Passarem pel costat del Castell de Jorba, per la "bandera de Jorba", per l'ermita de Sant Pere d'Ardessa, pel Puig de Sant Miquel (734 m., un dels 100 cims de la FEEC), el cim del Morrocurt (751 m) i finalment pel parc eòlic de la serra de Rubió.














 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/pr-c-119-etapa-1-jorba-carretera-de-les-maioles-126870905 

La tornada a Jorba la podem fer deixant cotxes al principi i al final del recorregut.

 

Observacions: A la comarca de l’Anoia hi ha un recorregut circular d'uns 67 km que dóna tota la volta a la Conca d’Òdena, el PR-C 119, que va resseguint camins i corriols per les valls i pels punts més elevats com poden ser: la Tossa de Montbui, la Serra de Rubió, el Puig Aguilera, els Mollons, el Castell de La Pobla, entre d'altres. El recorregut es pot dividir perfectament en 5 etapes fent coincidir l'inici i final de cada etapa en les diferents confluències del camí amb les carreteres locals i fent combinacions de vehicles.

 

El proper mes de març farà tres anys del confinament de la Conca d'Òdena, el primer territori aïllat d'Espanya. El tancament perimetral, amb controls policials en totes les vies d'accés d'aquesta zona, es va mantenir més de 20 dies.

 

70.000 habitants dels quatre municipis de la Conca d'Òdena van ser confinats arran d'un brot de Covid que es va iniciar a l'Hospital d'Igualada el 12 de març de 2020.

 

La incertesa i la por es van propagar gairebé a la mateixa velocitat que el virus a Igualada, Vilanova del Camí, Òdena i Santa Margarida de Montbui la nit del 12 de març de 2020, quan la Generalitat va ordenar el tancament perimetral de la zona, que va entrar en vigor aquella mateixa mitjanit, tan sols un dia després que s'anunciés el brot a l'hospital.

 

Epicentre de la pandèmia de la covid-19 a Catalunya i un dels principals focus d'Espanya, la Conca d'Òdena va registrar una de les taxes de contagi i mortalitat més altes d'Europa en la primera onada. Va sofrir un confinament per partida doble durant setmanes. El tancament perimetral, amb controls policials en totes les vies d'accés d'aquesta zona, es va mantenir més de 20 dies després del decret de l'estat d'alarma a Espanya. El virus es va acarnissar amb l'Hospital d'Igualada, que va col·lapsar i va arribar a quedar-se sense un 40% de la plantilla, entre contagiats i aïllats per contacte estret.

 

Pocs dies després, el virus s’expandia per la resta d'Espanya.

 

Per sort, el malson ja ha passat i aquest dissabte anirem a caminar per aquest territori.

 

Dinarem al Restaurant del Local Social de Rubió, c/. Escoles, 3 Tel. 807 81 81 93. 

Tornarem a casa als voltants de 2/4 de sis de la tarda.