divendres, 10 de novembre del 2023

Veciana: Ruta de les ermites (658 m)

Dijous 9 de novembre de 2023

Matinal

Hora de sortida: Vuit del matí. 

Ubicació: Comarca de l’Anoia. 

Temps aproximat: 2 h 30 min (6 km) 

Desnivell: 142 m (acumulat) 

Dificultat (1): Fàcil.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i anirem per la A-2 en direcció a Igualada. Ens aturarem a fer el tallat a la estació de servei del Bruc. Després seguirem, passarem Igualada i l’alçada de Jorba deixarem la A-2 i agafarem la C-1412a. Passarem per Copons i anirem fins a Veciana on aparcarem prop de l’Ajuntament. 

 

Itinerari: Sortirem de Veciana, seguint la traça adjunta en el sentit contrari a les agulles del rellotge i anirem en direcció sud. 

Més endavant, passarem pel coll de Pal i de seguida agafarem un desviament a l’esquerra per acostar-nos a la ermita de Sant Gabriel.


Un cop visitada, retrocedirem fins al camí que portàvem i el seguirem a l’esquerra. Seguirem i passarem per la masia de Cal Brunet i travessarem la carretera BV-1005. La seguirem un bon tram per un camí paral·lel, pel costat dret de la carretera per desviar-nos a la dreta per anar a la ermita de Santa Maria de Veciana. 

L’església de Santa Maria es trobava dins l’antic terme del castell de Veciana, el qual apareix ja documentat l’any 1045 quan Bernat Guifred de Balsareny el deixà en testament a la canònica de Sant Pere de Vic. Durant la guerra civil espanyola s’enderrocà el campanar de torre que hi hagué fins aleshores i es cremaren els retaules del seu interior. És un edifici d’una única nau, capçada a llevant per un absis semicircular. L’edifici rebia la llum a través de tres finestres. La finestra de migdia presenta tres arcs de mig punt concèntrics amb decoració geomètrica. A la façana de ponent, s’hi aixequen, des de l’any 1954, un campanar d’espadanya i una porxada, sota la qual hi ha l’accés a l’actual temple.







Després tornarem a seguir la carretera per tornar a Veciana on visitarem el seu castell i l’església de Sant Miquel del castell. Església d'una nau i absis semicircular, es troba adossada a la casa consistorial. Ha estat consolidada i queden les restes de tres murs i la meitat de l'absis del segle XIII i tenia una finestra de doble esqueixada. El lloc havia estat ocupat pel castell de Veciana conegut des del segle XI. Entre el 1020 i el 1040 la família Balsareny té la possessió de Veciana i Montfalcó. Al segle XIII es construeix el temple, cobert amb volta de pedra. El 1939 es va construir un camí que va tallar el pendent del puig situat a l'est de l'absis provocant-ne la degradació i la desaparició de la meitat nord, per manca de fonamentació. Posteriorment l'espai fou utilitzat com abocador... 


Les restes i l’espai on s’aixecava l’església ja no tenen les funcions religioses inicials i s’han convertit en mirador. Foren consolidats i rehabilitats d’una forma molt innovadora l’any 1989; van rebre el premi FAD d’arquitectura l’any 1990. És un exemple d’un edifici a priori difícilment recuperable, però que noves propostes permeten gaudir dels seus trets constructius més rellevants. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/veciana-ruta-de-les-ermites-152661678 

 

Observacions: Tornarem a dinar a casa. 

Tornarem a casa als voltants de la una de la tarda.