diumenge, 30 de juny del 2024

Castell de Roca – Briolf (277 m)

Dissabte 29 de juny de 2024

Hora de sortida: Set del matí. 

Ubicació: Comarca del Pla de l’Estany. 

Temps aproximat: 3 h 15 min (9,9 km) 

Desnivell: 226 m (acumulat) 

Dificultat (1): Normal.


Programa: Sortirem a l’hora esmentada i ens aturarem a fer el tallat a l’àrea de servei del Montseny. Després seguirem, passarem Girona i agafarem la sortida 6 en direcció a Olot / Banyoles. Passarem per Cornellà de Terri i Banyoles. Arribarem a Sant Miquel de Campmajor i seguirem per la carretera GI-524 i seguirem un curt tram més, fins al començament de la traça adjunta. Aparcarem. 

 

Itinerari: En aquest punt començarem a caminar i passarem per: Can Soler i Font de la Teula.



Seguirem pel camí de Sant Miquel de Campmajor a Briolf. 

Arribarem al Pla de la Cadamont i tot seguit al Pla de Boix i La Planella. 

Agafarem un desviament a la dreta per seguir un curt tram de pista sense asfaltar i tindrem una bona vista del Castell de Roca. El castell de Roca està ubicat al costat del Ser al costat d'un saltant d'aigua i al punt de confluència amb la riera de Sant Miquel. Consta de tres construccions adossades l'una amb l'altre. La més vella és la torre situada a l'esquerra de la façana principal. A sota d'aquesta construcció hi ha el molí de Roca, molt reformat. És un molí fariner medieval que aprofitava el salt d'aigua natural i una gorga del riu Ser. També es pot veure el rec artificial que portava l'aigua al molí.




Tornarem a la carretera asfaltada que deixarem ben aviat per agafar una pista forestal que ens portarà a la Ermita Mare de Déu de Loreto.

Més endavant agafarem una desviació a l’esquerra fins a Sant Esteve de Briolf. Pel que fa a l'antic poble de Briolf, actualment abandonat, conserva dos elements importants. D'una banda, l'església romànica, d'una sola nau amb absis semicircular. Una reforma del 1888 comportà la destrucció del campanar i de l'altar. De l'altra, la torre fortificada, possiblement posterior a l'església, de planta quadrada i arc de mig punt central. Retrocedirem fins al desviament i seguirem la pista a l’esquerra.





Passarem pels Plans de Briolf i travessarem el Torrent del Collet de Guixeres. Si ha plogut acostuma a dur un bon cabdal d’aigua i, malgrat algunes pedres previstes per travessar-lo, pot ser que ens acabem mullant els peus. 

Arribarem a la masia de Can Pla. El camí passa pel costat de la seva tanca i s’endinsa al Bosc de Ca n’Oliveres.

Seguirem pel Camí de Can Pla i passarem per La Caseta i la Casa Nova de Roca. 

Final de la excursió. 

Traça: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/castell-de-roca-sant-esteve-de-briolf-175762321 

Traça en 3D: https://maps.suunto.com/move/joseppars/667ff603c5c46212559153fa 

 

Observacions: Dinarem al Restaurant Vora Estany, Passeig Antoni Gaudí, 3 de Banyoles,  tel.: 972 57 63 53. Web: https://www.voraestany.com/ 





Tornarem a casa als voltants de les cinc de la tarda.