dissabte, 29 de gener del 2005

Tosseta Rasa (1.217 m.)

Cim més alt de la comarca de la Terra Alta.

Data: dissabte 29 de gener de 2005.

Hora de sortida: 7 del matí.

Programa: El dissabte dia 29 de gener a les set del matí sortirem. Agafarem l’autopista direcció Tarragona. Pararem en alguna àrea de servei a fer el tallat. Seguirem per l’autopista fins a la sortida de Tortosa. D’aquí anirem al veïna població de Roquetes.
Ubicació: Comarca de la Terra Alta.

Temps aproximat: 4 h.

Dificultat: Normal.

Desnivell: 107 m.



ITINERARI: El cim de la Tosseta Rasa està situat al sud de la Terra Alta i fronterer amb el Baix Ebre.

Novament serem als Ports de Besseit. Podrem tornar a caminar per aquest gran massís, sempre sorprenent i acollidor. El cim resta tal com indica el seu nom, sense vegetació, tret d’algun matoll. Tot i no ésser un cim massa conegut, té una gran vista. Tot una meravellosa talaia del massís del Port.

Des de la vila de Roquetes agafem la carretera T-342 fins al desviament del Caro, on deixem el trencall que du als Reguers i a l’Alfara de Carles. Nosaltres seguirem per la “carretera del Port” (tal com se l’anomena en aquestes contrades). La carretera ens permet tenir un primer contacte amb el massís i gaudir d’esplèndides vistes. En un dels molts revolts, ens fixarem en un monument al salvatge, convertit en reclam publicitari de la zona. Arribem al veïnat del Mascar, on hi ha el refugi del Caro, propietat de la U.E.C. Aquí deixarem el cotxe.

Sortim del refugi i seguim el GR-7 en direcció al coll de Carabasses i al refugi de les Clotes. Deixem el Caro a la nostra esquerra i comencem a caminar per entremig d’un bonic bosc ple de grèvol. Una forta davallada del camí ens du fins l’ample pista de la urbanització del Mascar. Seguim les marques del GR a la nostra dreta. La pista va paral·lela al barranc de la Vall de la Figuera.

Més endavant el GR deixa la pista i s’enfila a mà esquerra vers el coll de Llinars. El corriol és cada cop més costerut i restem envoltats d’alzines i garric. Trobem un rètol: “Perill abelles”; portem 1 h. Des de el refugi del Caro i a la nostra esquerra podem veure una balma. Després d’una forta pujada arribem al coll de Llinars, des de on tenim una bona vista dels voltants. Destaca al Nord la Tosseta Rasa; molt propera tenim la Roca del Campanari (1.115 m.), i darrere nostre l’omnipresent Caro.

El corriol fa una forta davallada i arribem als Plans de Llinars. Seguim el marcat camí (GR), creuem una pista i ens dirigim vers el proper mas de Soldevila. Hem d’anar amb compte en aquest paratge ja que hi poden haver braus (bous en aquestes contrades) pasturant; seria una bona idea preguntar als guardes del refugi del Caro al respecte. Aquest indret es molt bonic. Deixem el GR i per la dreta de la casa seguirem direcció Nord est vers el petit llom que tenim al nostre davant. Anem cercant el millor pas entremig de la vegetació fins a trobar un camí ample que ens apropa al cim de la Tosseta. Deixem el camí i ens enfilem per la carena Nord Oest del cim fins arribar al punt culminant.



La Tosseta Rasa és un mirador excepcional de les valls, barranc si cims dels voltants. Acompanyats per un solitari vèrtex, on hi ha mig esborrat el nom del cim, podem gaudir de l’immens panorama que tenim davant nostre. Baixarem pel mateix camí que a la pujada.


Observacions: Aquest és un cim poc visitat, ja que en la majoria de mapes esta sense cota d’altitud, i això fa que quedi oblidat darrere altres cims propers.

Dinarem en algun restaurant a Roquetes o a Tortosa.

Arribarem a casa a les sis de la tarda.