dissabte, 7 de maig del 2005

La Carabassa (2.734 m.)

Data: dissabte 7 de maig de 2005.

Hora de sortida: 2/4 de 7 del matí.

Programa: El dissabte dia 7 de maig, sortirem a 2/4 de set del matí direcció a la Cerdanya amb cotxes. Pararem a fer el tallat a l’àrea de servei de Montserrat de l’autopista Terrassa – Manresa. Sortint del túnel del Cadí, anirem direcció Meranges.

Ubicació: Comarca de la Cerdanya.

Temps aproximat: 6 h.

Dificultat: Difícil.

Desnivell: 1.100 m.


ITINERARI: Si hi anem a la primavera, podrem pujar gairebé motoritzats fins als 1.700 m, però si ha estat un any abundoses nevades caigudes, ens veurem obligats a deixar el cotxe a l'entrada del poble de Girul, situat gairebé a tres quilòmetres per damunt de Meranges. En situació normal, començarem a caminar al Pla de Campllong, al qual s'accedeix seguint la carretera de Meranges a Girul i al refugi de Malniu. Al cap d’uns dos quilòmetres de Girul, ens desviarem a l'esquerra, per un trencall de la mateixa pista (senyalitzat), i seguirem gairebé de pla fins a travessar el riu Duran per un pont i una tanca metàl·lica que a l'estiu barra el pas als vehicles. Poc després de passar la barrera i fer un parell de corbes, abandonem la pista per enfilar-nos a la dreta i endinsar-nos en el bosc pel lloc on ho veiem més fàcil. El vessant esdevé més suau. Cal passar un altre torrent i entrar dins el bosc, ja per terreny més accessible. Travessem el bosc procurant evitar les zones més atapeïdes i amb tendència a anar lleugerament a l'esquerra. Així sortim de nou a la pista, que creuem per continuar pel mig del bosc fins que la tornem a trobar per segona vegada. Nosaltres mantindrem la nostra direcció fins a arribar a la fi del bosc (2.150 m),



Ara som a una zona de prats, amb la carena de la Carabassa al davant nostre. Pugem en direcció sud-oest, i després de travessar un darrer tram boscós, sortim ja a prop de la carena. A partir d'ara anem guanyant alçada suaument en direcció nord, tot anant a buscar la carena, la qual assolirem després de passar un petit coll. Seguint per la llarga carena guanyem els successius lloms que ens portaran en un trajecte fàcil però quelcom llarg fins al cim de la Carabassa.

 
El descens l’efectuarem en direcció sud cap al bosc. El pendent és suau i si la neu es troba en bon estat permet arribar sense problemes al bosc, pel mig del qual continuem descendint, buscant sempre els llocs més transitables. Creuem la pista dos vegades fins a trobar-la per tercera vegada, i d'aquí ja només cal seguir-la una estona en lleugeríssim ascens (potser no siguin necessàries les raquetes, però no estaria de més que els que en tingueu, les porteu) fins al punt de partida.

HORARIS:

LLOC                                       ALÇADA (m.) TEMPS PARCIAL TEMPS TOTAL

Pla de Campllong                        1.740                   0 h 00 m             0 h 00 m
1er. creuament amb la pista        1.875                   0 h 40 m             0 h 40 m
2on. creuament amb la pista       2.000                   0 h 40 m             1 h 20 m
Sortida del bosc                          2.250                   0 h 40 m              2 h 00 m
Cim de la Carabassa                  2.734                   1 h 20 m              3 h 20 m
Pla de Campllong                       1.740                    2 h 40 m             6 h 00 m


Observacions: Aquesta muntanya, situada en plena Cerdanya, sobresurt com un immens mató per damunt de dues valls molt profundes: la Llosa i Valltova.

Des del cim de la Carabassa es gaudeix d'una bona vista sobre el Cadí i gran part del Pirineu Oriental. La Carabassa és un cim voluminós i de formes arrodonides, molt poc freqüentat. La seva ascensió gaudeix de bones panoràmiques i, a més, té l'atractiu dels canvis de vegetació que es troben en anar guanyant alçada.