dissabte, 7 de maig del 2005

La Penya Bruguera (367 m)

7 de maig de 2005

Hora de sortida: Vuit del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Llobregat (Torrelles de Llobregat).

Temps aproximat: 2 h 30 m

Desnivell: 150 m

Dificultat: Fàcil.


Itinerari: Des de l'autovia del Baix Llobregat, agafarem la sortida en direcció a Sant Vicenç dels Horts. A l'arribar a la rotonda, agafarem la carretera BV-2005 en direcció a Torrelles de Llobregat. No entrarem en el poble, sinó que anirem per una circumval·lació que indica Begues. A l'arribar a l'altre extrem de Torrelles, agafar el desviament que indica Torrelletes / Cementiri d’animals / Restaurant Can Joan. Immediatament després d'haver passat el restaurant de Can Joan, aparcar el cotxe en la banda esquerre de la carretera.

Des d'on hem deixat el cotxe caminar per la carretera asfaltada cap a Torrelletes. Creuem la carretera cap a la dreta. Passem al costat d'un magatzem agrícola d'estil modernista i el començament d'una pista amb una cadena. A l'esquerra, deixarem el començament d'una pista amb un cartell que indica Can Nicolau. Poc després arribem a l'inici d'una pista que ens surt a la dreta. Està indicada amb dos grans fletxes situades en dos arbres als dos costats.

1 - Pugem per una pista que està en molt mal estat, havent-se convertit en un torrent. Seguirem en tot moment els senyals grogues, pintades en arbres i roques.

A l'arribar a un encreuament, seguim per la dreta. El camí de l'esquerra ens portaria fins a Torrelletes. Arribem poc després a un altre encreuament. Aquí deixem la pista i seguim pel camí del centre marcat amb els senyals grogues.

Aviat podem observar l'espectacle de la Penya Bruguera: Una muntanya rogenca que sembla esculpida pel mateix diable. Formes fantàstiques creades per l'erosió de segles que contrasten amb el verd dels boscos de pi.

2 - A l'arribar a un clar, seguim el camí que ha estat esculpit per l'erosió en la roca. Des de aquest lloc podrem admirar l'espectacular Penya de Can Claver. A allò lluny veurem el Castell de Eramprunyà en la Serra del Garraf.

3 - Arribem a un encreuament de camins on veurem un camp de cirerers. Seguim els senyals grogues cap a la esquerra fins a arribar a la base de la Penya Bruguera que és el nostre objectiu. Si tenim ganes de grimpar, amb molta cura, podrem tafanejar les cavitats creades per l'erosió. No seguir pel camí que està encegat per un gran despreniment de roques. En la base de la Penya Bruguera hi ha una esplanada de roca on podrem obtenir una vista magnífica de la Serra de Güell de la qual sobresurt el Puig Vicenç.



4 - Si volem completar la nostra excursió, tornarem a l'anterior encreuament i seguirem per la pista enquitranada que ens porta fins a la urbanització de Can Güell, arribant a la Segona Avinguda, la qual seguirem cap a l'esquerra. Al cap de quinze minuts, a l'arribar a una zona humida i densa de vegetació als dos costats del vial, buscarem un senyal groga pintada en la vorada esquerre. Un curt camí entre heures ens portarà fins a l'amagada Balma de Can Masset de Dalt. La balma és un lloc espectacular amb una volta plena de belles filigranes esculpides per l'erosió.



Observacions: La Penya Bruguera és una bella muntanya de manera cònica que deu el seu color rogenc a les roques conglomerades constituïdes per arenes i còdols de quars fonamentats amb òxids de ferro.

L'erosió de milers d'anys ha creat espectaculars formes en els racons i balmes d'aquesta muntanya, quelcom que podrem observar de a prop en la Balma de Can Masset de Dalt, una autentica «Capella Sixtina» feta per la Naturalesa.

Prop del punt d'inici de la nostra ruta es troba el nucli habitat de Torrelletes, un encantador lloc als peus de la Penya de Can Claver i de la Penya Bruguera que conserva un compte entorn rural.

Dinarem a casa. Tornarem a casa al voltant de les dues de la tarda.