dissabte, 1 d’octubre del 2005

Tour dels llacs de les Bulloses (2.343 m.)

Data: dissabte 1 d’octubre de 2005.

Hora de sortida: Dos quarts de set del matí.

Programa: Sortirem de Sant Boi a l’hora indicada, agafarem l’autopista Terrassa – Manresa, continuarem direcció a Berga, Túnel del Cadí (pararem a fer el tallat a l’àrea de servei del túnel), Puigcerdà, Bourg-Madame, Mont Lluís, Les Bulloses. Deixarem el cotxe a la zona d’aparcament del llac i seguirem a peu. En aquesta sortida anirem a veure la tardor que en aquesta zona ja comença a fer-se notar en el paisatge.

Ubicació: Comarca del Capcir – Cerdanya Nord.

Temps aproximat: 4 h.

Dificultat: Normal.

Desnivell: 350 m.



ITINERARI: Estany de les Bulloses (2.017 m.). A l’esquerra de l’emplaçament de l’Hotel Bones Hores trobem un rètol que ens indica la situació dels estanys i el recorregut a seguir. Senyals blancs i vermells de l’ARP, i també de blaus. Ascendim primer fortament i ben aviat suaument pel bosc de pi negre amb moixeres de guilla i matolls de neret. Camí pedregós al principi una mica incòmode i bastant gastat pel pas de la gent. Veiem a l’esquerra el pla de les Bones Hores. De seguida entrem en una comella amb petits aiguamolls i girem a la dreta. Travessem un torrent que prové del proper estany Negre. Seguirem el camí i anirem a l’estany de Viver (0,30 min.) Aquest serà el primer estany que veurem. Situat enmig del bosc i amb una bonica vista del Puig Peric, siluetejat a l’horitzó, i el pic de la Portella Gran. El camí es bifurca. Agafarem la variant de l’esquerra, més fressada. Anem rumb Oest. Aviat tenim a l’esquerra l’estany Negre, el segon que visitarem. El bosc va esclarissant-se. Matollars de neret i de ginebró. Estany Sec (0,35 h.) a l’esquerra. Indret acollidor. El tercer llac. Poc després arribem al plàcid estany de la Comassa (el quart) que apreciem a la dreta. Ambient de verdor. Deixem un refugi metàl·lic (en mal estat) a l’esquerra, travessem un altre sector d’aiguamolls i sortim del bosc. Aviat veiem un extens prat inclinat que acaba en una àmplia gropa herbada. El camí segueix íntegrament. Cim de la gropa (1 h. – 2.245 m.) Es tracta d’un tossal que té una interessant vista circular. A l’esquerra destaca l’estany Llat (2.174 m. - el cinquè i més gran de la zona després del de les Bulloses) Prop de l’estany veurem el refugi dels Germans Aymar. Baixem a travessar el següent torrent. Palanca de fusta sobre el torrent (1,05 h.) Aquest curs fluvial prové de l’estany de les Dugues (o Dugnes), situat un xic més amunt que el de la Baells (o Ballell), a la dreta (els dos visibles des del cim del tossal que hem assolit). El camí s’enlaira en pendent més pronunciat, passem per l’estany Llong (el sisè). Collet (1,20 h. – 2.340 m.) S’acaba el granit i entrem en una zona esquistosa. Davant, elevat, apreciem el Carlit i la ruta que hi accedeix, bastant marcada. Trobem un camí que surt a la dreta del nostre, que agafarem i deixarem el camí que porta al cim del Carlit (que varem fer el 24 d’agost del 2002). Estany de Sobirà (o de Sobirans) el setè llac. Seguim aquest nou camí. Estany de Trevents (vuitè) Estany de Castellà (novè), estany de les Dugues (o dels Dugnes) el que fa deu. Tots ells a la nostra esquerra. A la dreta i seguint amb la vista, el curs de l’aigua que surt d’aquest estany, veurem l’estany de Baells o de Ballell (l’onzè), baixarem pel camí fins tornar a coincidir amb el camí de pujada en el desviament de l’estany de Viver que ja hem vist al pujar. Seguirem el camí ja conegut fins al Llac de les Bulloses que completa la dotzena de llacs visitats en un matí.


Observacions: Caminar, i a voltes passejar sobre aquest paisatge, és convertir en realitat el somni de qualsevol amant de la natura.

Somni d’imatges líquides de blaus i verds, on l’aigua i la muntanya es combinen harmoniosament enamorant qualsevol. Estanys que son brodats amb catifes molsudes d’herba que abracen a pins desmaiats sobre el seu reflex enmig d’un grandiós paisatge: el Pic Peric i el Carlit seran l’espectacular escenografia d’aquest marc d’estanys.

Tornarem a casa als voltants de quarts de vuit de la tarda.