dissabte, 7 d’octubre del 2006

Puigpedrós de Lanós (2.842 m.)

Data: 6-7 d’octubre de 2006.

Hora de sortida: sis de la tarda del divendres 6 d’octubre.

Programa divendres 6 d’octubre: Sortirem a les sis de la tarda de divendres i ens dirigirem per l’autopista Terrassa – Manresa, direcció al túnel del Cadí, d’aquí a Puigcerdà i Age, a on ens hostatjarem a Cal Marrufès, a on dormirem. Soparem en algun restaurant de la zona.

Programa dissabte 7 d’octubre: Sortirem d’Age, en cotxe a les set del matí, direcció Bourg-Madame. Després anirem al poble de Portè - Puimorén.

Ubicació: Comarca de l'Alta Cerdanya.

Temps aproximat: 8 h. 45 min.

Dificultat: Difícil.

Desnivell: 1.132 m



ITINERARI: Una pista asfaltada que surt del poble de Porté-Puymorens, tot just passat el pont si venim de Puigcerdà, s'interna a la vall de Lanós. A uns 3 km., abans del llac de Passet, trobem un aparcament on podem deixar el cotxe. Un caminet s'enfila des d'aquí en direcció N. Deixem un primer trencall a la dreta i continuem l'ascensió fins a trobar el GR 7. Girem en direcció E. seguint el GR i de seguida creuem un torrent. El GR continua guanyant alçada pel vessant N de la vall, deixant a la dreta successivament els llacs del Passet i de la Font Viva amb el seu refugi. Arribats a la cota 2.150 es fa més planer i gira decididament al N, oferint-nos una clara visió de la pressa de Lanós, a la qual arribem després de planejar encara una estona i fer una darrera pujada. L’estany de Lanós és una gran cubeta d’aigua, situada a 2.200 m. amb una amplada màxima de 800 m., una capacitat de 70 milions de m3, i una superfície de 178 ha., formant part de la vessant oest del Massís del Carlit.

Un cop al llac el voregem fins al seu extrem SO, d'on surt un torrent que haurem de remuntar. Després d'una primera pujada arribem a un petit replà, confluència amb un altre torrent. Girem en direcció NO i sense deixar el torrent, que corre ara a la nostra esquerra, ara a la nostra dreta, arribem a uns petits llacs situats al petit circ format pels pics de Coma d'Or i del Puigpedrós. Ara només ens queda dirigir-nos al suau coll fronterer amb l'Ariege, a la dreta del Puigpedrós, per remuntar seguidament la fàcil cresta. Arribem primer a la punta N. i en 10 minuts més a la punta S del Puigpedrós.


Podem fer el descens directament cap als llacs, sense passar de nou pel coll. D'aquí seguim l'itinerari de pujada fins a sobre del llac de la Font Viva. Poc després de creuar els cables del telefèric un camí baixa cap al llac i ens permet variar una mica l'itinerari de tornada. Un cop a l'alçada del llac trobem un nou camí que ja no deixem i que ens porta de retorn a l'aparcament.



HORARIS:

LLOC           ALÇADA (m.) TEMPS PARCIAL TEMPS TOTALAparcament       1.710                 0 h 00 m            0 h 00 m
GR 7                  1.825                 0 h 15 m            0 h 15 m
Llac de Lanós    2.213                 1 h 25 m            1 h 40 m
Torrent               2.213                  0 h 10 m           1 h 50 m
Llacs                  2.535                 1 h 00 m            2 h 50 m
Coll                    2.615                 0 h 35 m            3 h 25 m
Punta N.            2.800                 1 h 00 m            4 h 25 m
Puigpedrós de Lanós 2.842        0 h 35 m            5 h 00 m
Llac de Lanós   2.213                  2 h 00 m            7 h 00 m
Aparcament      1.710                  1 h 45 m            8 h 45 m

Observacions: La vall de Lanós, recorreguda per nombrosos camins, és base d'ascensió als principals pics de la regió, com són el Carlit, el Puigpedrós, el Coma d'Or o el Pic de la Grava.

El Pic del Puigpedrós format per dos cims rocallosos és fronterer amb la veïna Ariege i forma part de la mateixa carena que el Coma d'Or. Per la seva situació al nord de la serralada principal ens ofereix una visió diferent del Pirineu Oriental. A més es tracta d'un pic poc visitat, per la qual cosa podrem gaudir de la tranquil·litat que de vegades es troba a faltar en altres pics més concorreguts.

Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.

A dur:
- Esmorzar.
- Ganyips i quelcom de menjar.