dilluns, 25 de juny del 2007

Portella i Pic de la Grava (2.671 m.)

Data: diumenge 1 de juliol de 2007.

Hora de sortida: 2/4 de sis del matí.

Ubicació: Comarca del Capcir.

Temps aproximat: 7 h. 10 m.

Desnivell: 651 m.

Dificultat: Mitjana.



Itinerari: Sortirem a l’hora esmentada, agafarem l’autopista Terrassa – Manresa, seguirem direcció Berga, Túnel del Cadí, Puigcerdà, Bourg-Madame i les Bulloses.

Començarem a caminar des de l’aparcament de les Bulloses (2.017 m). Prendrem el GR 10 que sota l'hotel de les Bones Hores va vorejant el llac per l'oest. Seguim els senyals blancs i vermells, el camí que en principi és força bo, ara costa una mica de seguir doncs en algun tram s'ha de cercar els millors passos. Nord del llac (2.050 m. - 45 min.)


Més endavant arribem a un sector més planer i ple de prats que fa més fàcil el caminar. Arribem a un trencall, deixem el camí de la dreta, que mena a la coma de la Llosa, continuem pel GR 10 i arribem a un petit collet. Al nostre davant s’obre la vall de Maran, molt ample i força plana, anem creuant els aiguamolls i en tot aquest tram pràcticament no guanyem desnivell. A la dreta veiem el Puigperic, més enllà les Piques Roges i el Fals Carlit amb restes de neu de la temporada hivernal. Replat (2.162 m. – 2 h. 30 m.)

Passem per uns petits bosquets de pins i en un d’ells ens aturem per esmorzar. El camí és una mica pesat, doncs tota la vall és molt igual; ara comencem a girar a l’esquerra i guanyem alçada fins arribar a l'Estanyol (2.297 m). Travessem aquest indret i veiem al davant la portella de la Grava. Un ramat d’isards volta el llac i pastura lluny de nosaltres, els munts de terra dels caus de les marmotes son l’únic testimoni, ara ja son amagades per passar l'hivern.

Ara el corriol s'enfila de valent per superar els 130 metres de desnivell i ja som a la Portella de la Grava (2.426 m. – 3 h.). Girem a la dreta i passem pels prats i ens dirigim cap el lloc més adient per remuntar la pujada final, un corriolet i unes fites ens guien fins el Pic de la Grava (2.671 m. – 3 h. 30 min.), que son tres bonys: el més alt és el de la dreta però el que domina i te millor vista és el de l’esquerra.


Encara que és un cim d'una altura moderada domina un gran panorama, el Coma d'Or, el Puigpedrós de Lanós, el Carlit, el pic de l’Estany Faurí, l’estany d’en Beis i la fonda vall d'Orlú. També el cim és vèrtex i conflueixen tres conques fluvials: la del Segre, la del Tet i la de l'Orièja (que anirà a l'Arièja)


Estarem una estona al cim, badant amb el panorama, fem un mos i tornem avall. La tornada no te cap secret, cal seguir el mateix camí que a l’anada; l'últim tram, vorejant el llac de les Bulloses es fa una mica llarg i monòton. Finalment arribarem al pàrking, ens traurem les botes, farem una mica de berenar i tornarem cap a casa, satisfets d’un bon dia de muntanya.


Observacions: Tornarem a casa a quarts de nou del vespre.