diumenge, 25 de juliol del 2004

Pic de Tristaina (2.879 m.) - Llacs de Siscaró (2.408 m.)

Dissabte 24 i diumenge 25 de juliol de 2004

Sortida de final de temporada.

Hora de sortida: Set del matí.

Ubicació: Principat d’Andorra.

Temps aproximat: 6 h.

Desnivell: 879 m.

Dificultat: Difícil.



Itinerari: Marxarem el dissabte a les set del matí. Agafarem l’autopista Terrassa – Manresa (farem el tallat a l’àrea de servei de Montserrat, com de costum), passarem el túnel del Cadí i enfilarem cap a la Seu d’Urgell per entrar a Andorra.

Un cop a Andorra, anirem directament en direcció al Pas de la Casa fins a Canillo. Per la vall d’Incles, seguim la carretera fins al final, on podem deixar els cotxes. Seguim el camí que surt a la dreta, en direcció als llacs de Siscaró.

Estany de Siscaró (2.408 m.) excursió apta per a tots els públics.



Punt de sortida: Final de la vall d’Incles.

Camí a seguir: GRP1. 10 minuts de camí i després s’agafa el GR7 2A.

Desnivell: 400 m.

Temps: 1 h. 30 m. (anar i tornar)

Grau de dificultat: Fàcil.

Dinarem als llacs (cal dur-lo)


A la tarda anirem a l’hotel SUITE HOTEL – Sispony – La Massana Tel. + 376 73 73 00) i tindrem una estona per anar de compres per Andorra la Vella i les Escaldes.

Soparem i anirem a dormir d’hora.

Diumenge: Ascensió al Pic de Tristaina.Sortida de l’hotel a l’hora convinguda. Caldrà dur l’esmorzar que demanarem a l’hotel que ens preparin.

Comencem a l’aparcament de l’estació d’esquí d'Ordino. De la primera corba de la carretera surt una pista a la dreta que travessa un torrent i que hem de seguir uns 100 metres, per agafar després un camí ben marcat que puja fortament fins a uns prats. A l’esquerra hi veurem una petita resclosa. Al davant tenim dues valls que ens condueixen als llacs. Deixem les marques del GR i pugem per la de la dreta, per traces de camí que remunten els forts pendents.
Una vegada a l’Estany de Baix tornem a trobar el GR. El seguim, vorejant els llacs per la dreta, fins a uns plans situats just a sota del Pic de Tristaina. Aquí trobem unes fites que primer s’enfilen directes cap al pic, per després girar cap a l’oest i, flanquejant, anar a guanyar la cresta. Hem d’anar quan més a l’oest millor, ull amb les canals que pugen directes a la cresta i que poden tenir passos complicats!!! Una vegada a la cresta la seguim en direcció est fins arribar al pic, sense dificultats especials.



El descens l’efectuem per l’aresta Est, seguint fites i marques grogues, baixant sense problemes però amb precaució per un terreny un xic insegur de pedres i herba fins al coll de l'Arbella. D’aquí continuem el descens fins als prats que tenim al davant on trobem de nou el GR.

Aquesta vegada no abandonem el GR. A l'arribar a l’Estany de Baix creuem el seu desaigua i pugem a un collet, per descendir després fins a un pal indicador, cruïlla amb l'ARP. Les marques de GR ens condueixen de nou cap a la petita resclosa i la carretera.

HORARIS 

LLOC                  ALÇADA (m.) TEMPS PARCIAL TEMPS TOTAL

Aparcament               2.000                  0 h 00 m            0 h 00 m
Estany d'Amunt         2.300                  1 h 20 m            1 h 20 m
Pic de Tristaina          2.879                 1 h 40 m             3 h 00 m
Coll de l'Arbella         2.604                  1 h 00 m            4 h 00 m
Estany de Baix          2.250                  0 h 45 m            4 h 45 m
Aparcament               2.000                 0 h 45 m             5 h 30 m


Proposta per els que no vulguin caminar massa: Sortir de l’hotel un cop esmorzats (sobre les 10 del matí). Comprar en un supermercat alguna cosa per dinar. Tot seguit, anar amb cotxe cap a Ordino i pujar als llacs de Tristaina. Ens trobarem a l’estany del mig amb els que hagin pujat al pic i ja tornin, i dinarem plegats baixant després als cotxes.

Per arribar-hi, cal agafar la carretera C.G. 3 que surt de Les Escaldes en direcció al poble d’Ordino i d’aquí a l’estació d’esquí d’Ordino Arcalís.

Probablement, una de les excursions més conegudes al Principat d’Andorra és la ruta dels Estanys de Tristaina, en primer lloc perquè el seu accés és senzill, ja que el camí comença a peu de carretera i en segon lloc perquè no presenta excessiva dificultat, a menys que vulguem fer la ruta circular per sobre el tercer llac, que, sense ser res de l’altre món, pot resultar pesada per als més menuts. En el primer dels casos, el desnivell entre el punt de sortida i el d’arribada és d’uns 280 metres, que farem en poc més de tres quilòmetres.

Assentat sobre un circ glacial, el circuit dels estanys de Tristaina és un clàssic de l’excursionisme a Andorra. Es tracta de tres llacs d’alta muntanya, flanquejats per magnífics paisatges glacials i que es poden rodejar amb facilitat. És interessant fer un circuit al voltants dels tres estanys, recomanable sobretot per les vistes dels paisatges d’alta muntanya i per la poca dificultat del recorregut, assenyalat i ben arreglat. Per fer el circuit de tots els llacs es necessiten unes tres hores.

Un cop salvades les nombroses llaçades que donen accés a les diferents pistes, passem pel curiós i gegantí monument circular, en una zona amb una bona vista, i poc abans d'arribar a l'esplanada on es troba el edifici principal de l'estació d'esquí, veiem a mà dreta el sender que puja als estanys (al terra de la carretera hi ha unes pintades que ho indica).

Deixem el nostre vehicle i agafem el camí, que davalla fins un torrent i a partir d'aquest punt comença a pujar, de forma continuada (és el tram més dur de la caminada) quedant-nos a la dreta la vall que segueix el Riu de Tristaina, en una bona panoràmica. El sender és molt fressat, per la qual cosa no presenta cap possibilitat de pèrdua. Així en uns 30 minuts s'arriba a l'esplanada on trobem l'Estany Primer, a la cota 2.249 mts., que podem voltar per la riba dreta o esquerra, ja que per les dues bandes s'arriba al collet que el separa del mig, la qual cosa ens dona opció de canviar de vessant a la tornada. És el llac més petit dels tres i també el menys feréstec, amb les aigües més blaves.

Un cop l’hem deixat, el camí puja per diferents llocs, enfilant-se junt al rierol que l’uneix amb l’immediatament superior, arribant-se en poca estona a l’Estany del Mig, a 2.296 mts., que ens queda una mica amagat a mà esquerra, tractant-se d'un llac més allargat que el primer i de dimensions superiors, amb algunes tarteres que cauen dels colls que l’envolten.



Observacions: El Pic de Tristaina és un dels millors miradors de la zona, amb una àmplia visió sobre els llacs de Tristaina per la vessant andorrana i dels Forcats per la francesa.

Tornarem a casa al voltant de les vuit de la tarda.