diumenge, 15 d’agost del 2004

Núria, Torreneules (2.731 m.), Coma de Vaca, Carançà, Núria

Puig de Torreneules 2.731 m. (Primera sortida de la temporada 2004/2005)

Dates: dissabte 14 i diumenge 15 d’agost de 2004.

Hora de sortida: Onze del matí del dissabte.

Notícia important!!!
A partir d’aquesta temporada, fem un canvi parcial del nostre nom, ara ens direm: “maifemcim.cat” en lloc de “.org” (volem aprofitar per informar als nous convidats de que som l’única associació que no té pàgina “Web”...)

Programa: Marxarem el dissabte dia 14 d’agost a les 11 h. del matí direcció Ribes de Freser i d’aquí amb el Cremallera fins a Núria, lloc a on començarem l’excursió.

Ubicació: Comarques del Ripollès i del Capcir.

Temps aproximat: Dissabte unes 4 h. diumenge unes 7 h. 30 min.

Dificultat: Difícil.

Desnivell: 800 m.


ITINERARI:

Dissabte 14: Aquesta excursió comença pròpiament a Ribes de Freser, a on aproximadament a les 13 h. agafarem el tren cremallera que ens portarà a través de 12 quilòmetres de recorregut i 962 metres de desnivell fins al Santuari de Núria.

Arribats al Santuari de Núria, dinarem quelcom ràpid i lleuger i després agafarem les cistelles que porten al alberg de joventut Pic de l’Àliga.

15 h. Des de l'alberg del Pic de l'Àliga es segueix l'itinerari cap a Font Negra, coll del Torreneules i baixem per la vall de Coma de Vaca fins al refugi. Un cop al coll del Torreneules podrem gaudir d'una bonica panoràmica de la vall de Ribes i les muntanyes del voltant.

Alberg Pic de l'Àliga, 2.125 m. Alberg de joventut de la Generalitat de Catalunya. De la placeta de l'interior és puja flanquejant pel vessant herbat de la Coma del Clot. Rètol indicatiu. És deixa el camí que puja cap a la carena, i és travessa el torrent de la font Negra.

15.50 h. Torrent de Font Negra. El camí herbat, puja pel vessant oposat fent alguna giragonsa. Més amunt s’arriba a l'anomenada Font Negra. Bona visió sobre el Puigmal i el Pic del Segre, al vessant O de la vall. Es continua pujant fort per un camí terrós. Alguna que altra fita.

16.20 h. S’arriba a un petit turó de la carena. Es continua amunt per un carena ampla i suau.

16.50 h. Coll suau i petit, 2.560 m. Situat al mig de la carena que uneix el Coma del Clot amb el Serrat de les Pedrisses. Es continueu per rasos herbats lleugerament inclinats.

17.20 h. Coll de Torreneules, 2.560 m. Coll molt suau entre el Coma del Clot i el Puig de Torreneules. Creu en recordança d'uns excursionistes accidentats. Podem deixar el camí que porta al refugi de Coma de Vaca, i continuar carena amunt cap al NE, fins al proper cim.

18.00 h. Cim de la Coma del Clot, 2.741 m. Cim ample i arrodonit, sense gaire forma de pic, sobretot si es puja pel seu vessant S. Antigament molts mapes anomenaven erròniament aquest pic Puig de Torreneules. Grandiosa visió de muntanyes sobre la vall de Núria i alta coma del Freser. El Puigmal és a primer terme al vessant oposat de la vall.

Quan baixem per la vall de Coma de Vaca, recorrerem un indret molt solitari amb multitud d'animals (marmotes, isards, muflons,...)

19 h. Arribarem al refugi, dutxa, descans, lectura, sopar i dormir d’hora.

Horari: 4 hores. Desnivell +600 metres i - 600 metres

Diumenge 15: Ens llevarem a les sis, esmorzarem al refugi, agafarem unes bosses de pic-nic amb el dinar i sortirem a les set del refugi, creuem el pont del riu Freser. El remuntem durant 1 h. 30 min. Seguint les marques vermelles i blanques del GR-11.7, el seguim cap a l’oest i al cap d’una hora més (total 2 h. 30 min.) arribem a la cabana de Tirapits (equipada amb un polsador d’emergència connectat amb els bombers). Després el GR-11 s’enfila vers el coll de Tirapits, i carenejant arribem al coll de Carançà (2.725 m.), passarem la frontera, baixarem cap el nord-est, estany Blau, estany Negre i estany Gran de Carançà (total unes 4 hores). Estany Gran de Carançà, (2.265 m.) El més gran del sector. S’han acabat els vessants feréstecs dels pics de l’alta vall de Carançà. Si gireu la vostra vista vers el circ de Carançà, podreu contemplar la gran visió de pics, tarteres i més propers els boscos de pi negre amb algun que altre neret i nabiu.


Descansarem i tornarem enrera pel mateix camí, remuntant un altre cop fins al coll de Carançà, carenajarem fins al Coll de Nou Creus (2.796 m.) Pas marcat a la carena. Hi ha deu creus clavades a la roca, en record de deu persones que moriren a causa del torb i baixarem en una baixada forta (atenció als 15 primers minuts, ja que es tracta d’una tartera força dreta) pel Coma de Nou Creus fins a Núria (unes 3 h. 30 min.), A les 15 h. estarem a Núria, agafarem el cremallera i tornarem.

Observacions: Arribarem a casa entre les set i les vuit de la tarda.

Tot allò que cerqueu com a excursionistes i amants de la natura ho trobareu a Carançà, la joia del Pirineu. Cims altius i esvelts de vistes panoràmiques: Pic de l’Infern i Agulla Blanca. Estanys Blau i Negre, solitaris. Verdíssims i flonges prats sota un marc bellíssim i arrogant de muntanyes verticals. Boscos d’avet, pi, faig, til·lers, etc. Una excursió imprescindible en el millor de l’estiu, amb la llibertat i immensitat d’una alta muntanya grandiosa. Des de Núria farem travessa fins al refugi de Coma de Vaca i després l’endemà fins a Carançà, situat en un indret idíl·lic, passant per espectacular gorges i boscos. Veurem meravellosos estanys i baixarem fins a Núria, on agafarem el cremallera fins a Ribes de Freser, on haurem deixat el cotxe el dia abans.

Més informació: REFUGI COMA DE VACA Tel. 972 19 80 82 / 93 682 42 37
www.comadevaca.com Serveis: Llum (plaques solars), emissora, telèfon, espai per cuinar, calefacció, flassades, lavabos, dutxes, aigua calenta i menjars.