dimecres, 27 d’abril de 2011

Cova de les Gralles (860 m.)

dissabte 30 d’abril de 2011


Hora de sortida: 2/4 de nou del matí.

Ubicació: Comarca del Baix Camp.

Temps aproximat: 2 h. 30 m. (5,5 Km.)

Desnivell: 165 m.

Dificultat: Fàcil.
Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada, agafarem l’autopista AP-7 direcció Martorell, Vilafranca del Penedès. Ens pararem a esmorzar a l’àrea de servei del Penedès, passat Vilafranca. Agafarem l’autopista AP-2. Sortirem de l’autopista per la sortida 11 en direcció a Valls, Alcover, Mont-ral i Capafonts.

Itinerari: Cal situar-se a Capafonts per la bonica però cargolada carretera C-37 que ve de Valls (23 km fins a Alcover). Capafonts és una bonica població situada a 750 m d'altitud, a la capçalera de la vall del riu Brugent, en ple massís de les muntanyes de Prades, on destaquen els relleus encinglerats dels Motllats, al sud-est del terme. El paisatge boscós, solcat aquí i allà pels conreus, guarda la bellesa pròpia d'una natura encara harmoniosa.

S'ha de baixar des de Capafonts per la carretera d'Alcover, o pel camí que descendeix en direcció est fins al pronunciat revolt que descriu aquesta carretera sota la població. Una pista senyalitzada surt des d'aquesta corba en direcció sud-oest.

És l’inici de l'excursió, punt 0,0 km. Cal seguir, doncs, la pista que baixa suaument cap a la riera d'Horta seguint l'indicador La Mussara per la font de la Llúdriga. El camí desemboca en un gual cimentat on conflueix perpendicularment amb una altra pista i per on baixa l'aigua de la riera. Es gira a l'esquerra i es continua pel camí principal deixant petits trencalls que condueixen als horts que s’estenen entre la pista i la riera.

S'arriba a una bifurcació (1 km, 25 min): per la dreta, un trencall puja per endinsar-se al bosc; cal seguir recte passant pel marge el cadenat que impedeix el pas dels vehicles.El camí es va apropant al curs de la riera, es deixa un trencall a l'esquerra, que es dirigeix a les Tosques, i s'arriba al punt on neix el sender que puja a la Mussara (1,6 km, 35 min), per on se seguirà després. De moment, es deixa de banda, a mà dreta, i es continua caminant fins al final de la pista, situat uns 150 m enllà, on, a l'esquerra, passat el llit de la riera, es troba la font de la Llúdriga en un indret especialment frondós. Després de fer-hi parada, es recula fins al senderó anunciat i es pren cap a l'esquerra, pel bell mig del bosc. El sender puja fortament i en troba un altre (2,1 km, 50 min): es continua cap a l'esquerra. Aviat se superen dos revolts molt pronunciats i costeruts i el camí es torna planer. No gaire lluny, al fons del barranc, es pot veure la impressionant cúpula natural de la cova de les Gralles, destí de la caminada.
Una mica més endavant (2,35 km, 1 h. 10 min) es troba una desviació indicada: per la dreta, el camí continua fins al cap de la serra dels Motllats i fa cap a la Mussara, per l'esquerra, un trencall condueix a la cova de les Gralles en pocs minuts. Se segueix aquest darrer senderol.

Al cap de poc, a 450 m, el camí mor al llit del barranc. S'ha d'anar remuntant el curs del torrent entre blocs de pedra i troncs d'arbres caiguts. 100 m amunt cal restablir-se dempeus sobre el marge dret, seguint la direcció de l'itinerari, i passar pel bell mig de dues obertures, la primera ben estreta, badades entre els grossos blocs de pedra que barren l'accés a la cova de les Gralles, on s'arriba finalment (2,85 km, 1 h. 20 m.)El lloc, d'una grandiositat sorprenent, convida al silenci i al recolliment. Es tracta d'una enorme balma excavada per l'aigua del torrent de la font Nova, un amfiteatre natural tancat per una cúpula semiesfèrica situada a uns 60 m del terra. A sota, una delicada formació de travertí, o pedra tosca, emergeix de la platja fluvial. Depenent de l'època, el degotall del torrent pot esdevenir un petit salt d'aigua que arriba en forma de pluja. Es retorna pel mateix camí.


Observacions: La vasta plana adossada al litoral mediterrani circumdada per un amfiteatre de muntanyes que és el Camp de Tarragona, està dividida en tres comarques. La més meridional és el Baix Camp. La línia costanera d'aquesta comarca, la Costa Daurada, és coneguda arreu; la part muntanyosa no queda enrere pel que fa a bellesa i atractius, un dels quals continua sent la solitud. La ruta que es proposa, curta i a l'abast de tots els caminants, fins i tot els més petits, visita un indret sorprenent del terme de Capafonts.

Dinarem al restaurant L'Estanc de Prades. Pl. Major, 9. Tel. 977 868 167. Preu al voltant dels 30.- Euros. http://www.restaurantlestanc.cat/home.html

Un complement a la sortida és quedar-se a dormir a l’Hotel Mas Mariassa de Pratdip. Tel. 977 262 601 www.masmariassa.com

Per veure la crònica de la sortida cliqueu aquí: http://molinsdeferro.blogspot.com/2011/07/cova-de-les-gralles-capafonts.html