divendres, 14 de novembre del 2014

Vallgorguina – Santuari del Corredor (625 m.)

Dissabte 15 de novembre de 2014

Matinal

Hora de sortida: 2/4 de vuit del matí.

Ubicació: Comarca del Vallés Oriental.

Temps aproximat: 5 h. (10 km.)

Desnivell: 560 m. (acumulat)

Dificultat: Normal.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada. Agafarem l’autopista AP-7 en direcció a Girona i la deixarem per la sortida 11 a l’alçada de Sant Celoni. Des de aquí hem d’anar per la C-61 en direcció a Arenys de Munt, fins a Vallgorguina. Un cop a Vallgorguina, aparcarem.


Itinerari: Al principi del carrer Montseny de Vallgorguina, trobarem un indicador de “Depuradora” i el senyal d’inici del recorregut.


Seguirem el camí (GR-92) i arribarem a Can Pradell de la Serra, una casa senyorial envoltada de plataners i amb una elegant galeria d’arcades.

La façana de Can Pradell de la Serra està esgrafiada. Va ser reconstruït durant el segle XIX. Malgrat el seu estat d’abandonament, cal destacar, a més d ela casa, la font i la magnífica pallissa, construïda l’any 1842 i actualment transformada en un restaurant. Al davant hi ha l’era, amb part del sardinell que l’envoltava.

Vora la pista sobresurt un plàtan majestuós, punt de referència dels coneixedors d’aquest territori.

Seguint el camí pel GR-92 i arribarem al santuari del Corredor Esmorzarem (esmorzar de ganivet i forquilla....) al restaurant del Santuari del Corredor (http://www.santuaridelcorredor.com/) Tel.: 608 32 23 04 - 93 743 41 42.

Tornarem pel mateix camí, però a l’alçada de Can Pradell de la Serra, seguirem per la pista i deixarem el GR. Aviat arribarem al dolmen de Pedra Gentil, des d’on podrem veure el campanar de l’església de Santa Eulàlia de Tapioles.

Els megàlits – paraula d’origen grec que significa “pedra gran” – són monuments construïts entre els mil·lennis IV i II abans de Crist i van tenir com a funció bàsica la funerària. De megàlits, n’hi ha de diversos tipus. El Dolmen de Pedra Gentil correspon al que s’anomena cambra simple. La seva existència s’estableix al període calcolític, fa uns quatre mil anys. La singularitat de la construcció megalítica de Pedra Gentil ha estat motiu que la seva imatge hagi estat àmpliament difosa.

Diu la tradició que aquest dolmen era lloc de trobada de les bruixes d ela costa. Els pescadors del Maresme creien que les bruixes s’aplegaven el seu entorn, on havien de donar compte d ela seva conducta bruixesca, i la que no havia fet prou malifetes era penjada de la pedra superior del dolmen, que fa de forca. Perquè els no iniciats no poguessin veure el sacrifici, desencadenaven una gran ventada en totes direccions.

Ja prop de Vallgorguina, el camí voreja el pla del Forn. Aquest pla de conreu, abans horta de regadiu, és ocupat en gran part per vivers d’arbres ornamentals i, prop d ela riera, per plantacions de plàtans. Vora el camí, raja la font del Forn. Una mica més enllà es pot contemplar un àlber centenari de reflexos argentats.

Observacions:


Tornarem a casa als voltants de les tres de la tarda.