divendres, 19 de febrer de 2016

Pels molins de vent de la serra de Rubió (730 m.)

Dissabte 20 de febrer de 2016

Hora de sortida: Vuit del matí.

Ubicació: Comarca de l’Anoia.

Temps aproximat: 2 h.

Desnivell: 250 m.

Dificultat: Fàcil.


Programa: Sortirem de casa a l’hora esmentada. agafarem la A-2 direcció Igualada. Ens pararem a fer el tallat a l’estació de servei que hi ha abans d’entrar al túnel del Bruc. Seguirem fins a la sortida 554 (Prats del Rei). Continuarem per la carretera BV-1031 en direcció a Prats de Rei, i passats uns 900 m del molló quilomètric 10, agafarem un desviament a la dreta que indica Sant Martí de Maçana, Mas del Tronc. La pista de molt bon fer, careneja la serra de Rubió en direcció a un conjunt de grans aerogeneradors, deixarem la pista principal i continuarem per l’esquerra seguint les indicacions, passant a tocar la masia de la Coma, després de la casa ens tornem a desviar a l’esquerra (rètols), i arribem al Refugi Mas del Tronc.


Itinerari: Iniciarem l'excursió des del darrere del refugi, deixant a la dreta un camí ample (marcat amb senyals del GR) i agafarem el camí de desemboscar que surt recte de la zona d’aparcament del refugi. Seguirem aquest camí que ens condueix, entre pins i matolls, en lleugera baixada. 


Seguirem aquest camí fins a una cruïlla amb una pista, que seguirem a l’esquerra fins a la masia rehabilitada de ca l’Escolà, datada del segle XVIII. Aquí deixarem la pista principal, i seguirem una pista ampla de pujada (un tros de ciment) pel darrere de la casa, que ens aproparà a l’església de Sant Martí de Maçana (30 min.)


El temple data de principis del s. X i conserva alguns elements romànics, malgrat que ha sofert múltiples modificacions al llarg del temps. L’església de sant Martí de Maçana, centrà un petit nucli autònom fusionat el 1840 a Rubió. Ubicada al nord-est de Pedrafita, es troba dalt d’un turó de 703 metres envoltat per torrents que formen la capçalera del torrent de Maçana, afluent de la riera de Rajadell. És esmentada com a parròquia l’any 1154, dins l’antic terme del castell de Maçana. La seva arquitectura és de planta de creu llatina, i coberta amb volta apuntada. El campanar actual fou construït a principis del segle XX, quant l’anterior fou destruït per un llamp. L’església ha estat objecte de dues intervencions de restauració recents, durant l’any 1975 i 1981. Disposa d'un refugi obert, posat a disposició dels caminants. 
Retornarem a la masia de ca l’Escolà, i seguirem per la pista ampla de baixada, deixant una desviació a la dreta que ens retornaria al refugi. Baixarem en direcció al torrent de la Coma, deixarem a l’esquerra les runes de can Casals, i arribarem al punt on la pista creua el torrent. 

Després de creuar-lo deixarem la pista, i continuarem per un sender (més transitat per senglars i ramats que per excursionistes) de moment planer que ressegueix vora el torrent. Aquest és un dels trams més bonics del recorregut, envoltats d’una frondosa vegetació, on i podrem veure algun grèvol, i trams amb pins.

El corriol desemboca en un altra pista ampla, que solament farem servir uns metres per l’esquerra, els justos per tornar travessar el torrent per sobre d’un petit pont, i enllaçar de nou amb el sender que continua vora el torrent. En un punt del camí el corriol intensifica la pujada, fins arribar a uns camps de conreu per sota de la masia de la Coma. 

Vora els camps retornarem a la pista ampla que hem fet amb el cotxe, tornarem a passar per La Coma, i retrobarem el refugi, on donarem per acabat el recorregut. 

Observacions: L'antic mas de Cal Tronc situat a la vessant nord de la serra de Rubió (Anoia) a 730 metres d’altitud, va ser reconstruït i utilitzat com a refugi de muntanya per la Unió Excursionista de Catalunya durant la dècada dels seixanta, en uns terrenys cedits per Joan Piqué i Solà. Actualment el refugi segueix viu i molt actiu, amb servei de menjars, i 28 places per fer-hi nit. La seva situació és privilegiada, en un entorn natural de boscos, rius, fonts i masies. Per més informació podeu consultar la seva adreça a Facebook, o posar-se en contacte amb la guarda del refugi, Raquel Aguilar (Mòbil-652 84 97 04)

L’excursió que proposem s’inicia en el mateix Refugi Mas del Tronc, es tracta d’una volta circular curta i tranquil·la, d’un parell o tres d’hores sense gaire desnivell, que de primer ens aproparà a les instal·lacions del Parc Eòlic de la Serra de Rubió, i tot seguit a l’església romànica de Sant Martí de Maçana, passant vora algunes de les masies de la zona. La tornada, la farem per la frondosa vall que forma el torrent de La Coma. 


El Parc Eòlic de Rubió, està format per un total de 50 aerogeneradors que el converteixen en el projecte eòlic més important de Catalunya. La seva instal·lació s’inicia a la tardor de l’any 2004, entrant en funcionament durant la primavera de 2005. El parc eòlic està situat dins dels termes municipals de Rubió (Anoia), i part dels de Castellfollit del Boix (Bages), i Òdena (Anoia). Actualment aquestes instal·lacions, donen al parc una potència instal·lada de 75 MW. Això permet abastir d'electricitat a 50.000 famílies. Cada aerogenerador mesura 80 metres d'alçada, amb un pes de 195 tones, i unes pales de fibra de vidre i polièster de 37 metres. És calcula que el parc evita l'emissió anual de 110.000 tones de CO2, efecte depuratiu equivalent al de quasi 6 milions d'arbres en procés de fotosíntesi.


Tornarem a casa als voltants de les dues de la tarda.