Dissabte 29 d’octubre de 2016
Sortida a la recerca de bolets
Hora de sortida: 2/4 de set del matí.
Ubicació: Comarques de l’Alt Urgell i el Berguedà.
Temps aproximat: 4 h.
Desnivell: 400 m.
Dificultat: Normal.
Programa: Sortirem a l’hora esmentada, agafarem
l’autopista Terrassa – Manresa, passat Manresa, seguirem direcció a Berga per
l’eix del Llobregat, passat Berga ens pararem a fer el tallat a l’estació de
servei Sant Jordi (Petromiralles) a Cercs.
Després seguirem i abans d’arribar a Guardiola de Berguedà, girarem a
l’esquerra en direcció a Saldes i de Saldes anirem fins a Gósol, per la
carretera B-400, passant pel coll de la Trapa
Un cop a l’entrada de Gósol, a la rotonda de Can Francisco agafarem una
pista asfaltada que rodeja el castell, i que ja convertida en pista forestal de
terra, passa per sota de l’ermita de Santa Margarida. Seguirem sempre l’esmentada
pista, seguint els indicadors de “El Verd” i arribarem fins al Coll de Mola.
Itinerari: Un cop al coll de Mola, començarem a buscar
bolets pels boscos que hi ha per la zona. Si no en trobem, podem seguir la
pista, ja de baixada, en direcció a Tuixén i parar-nos algun punt que ens
sembli més adient. Els boscos que hi ha l’esquerra de la pista (baixant) uns
metres abans d’arribar a la zona d’esbarjo de la Font dels Planells del Sastró
(1.280 m). amb unes taules i bancs, acostumen a trobar-s’hi rovellons, tot
pujant muntanya a munt, a partir del la ruta de la natura marcada amb cartells.
Observacions: La
zona del coll de Mola és un espai amb pi roig, amb àrees d’avetosa i pinedes de
pi negre, situats entre els 1.200 i els 2.200 mestres d’altitud. També hi
trobarem pins sota la cota dels 1.300 metres.
L’època
recomanada per als bolets, en aquesta zona, és del 25 d’agost al 10 de novembre
aproximadament i segons els anys.
L’avet
es localitza a bona part de l’obaga del Verd, al bosc de l’Orri i a l’obaga
Fosca, a més de l’avetar del clot de la Plana, comprés entre els 1.500 i els
1.900 metres, i mesclant-se primer amb el pi roig i a mesura que guanyem
alçada, amb el pi negre.
La
serra del Verd és un gran bloc muntanyós que emergeix entre les valls de Josa,
l’aigua de Valls i l’alta conca del Cardener. Situada al sud de la serra del
Cadí, a l’est del Port del Comte i a l’oest de la serra d’Ensija. Les
poblacions de Tuixén, a l’oest de la serra i Gósol, al sector del Berguedà, són
els dos punts de sortida més recomanables per aproximar-nos als vessants obacs
del Verd, comunicats entre ells per una pista forestal que transcorre pels
plans de Sartró i el coll de Mola. Tret d’aquesta i un altre pista que s’enfila
al coll de Gósol, la resta de camins només es poden transitar a peu.
Els
millors boscos, en aquesta zona, per trobar pinetells i rovellons,
són les pinedes de pi roig situades entre les cotes dels 1.200 i els 1.600
metres.
Els
sòls que trobarem en aquesta serralada són calcaris però, tal com succeeix a
bona part de les obagues prepirinenques, hi ha fragments de bosc que degut a
l’elevada humitat viuen immersos en un procés d’acidificació, o descarbonatació
(com preferiu anomenar-ho), es tracta de sectors situats habitualment per sobre
dels 1.700 – 1.800 metres d’altitud que pertanyen a la franja ocupada pel pi
negre i, en alguns casos, per l’avet. A més, allà on aquest fet coincideix amb
un bosc més aviat madur és on els ceps
fan acte de presència.
Vàrem
passar pel coll de Mola el 18 d’abril del 2015, aquí podeu veure la ressenya: http://maifemcim.blogspot.com.es/2015/04/tuixent-coll-de-la-mola-gosol-1821-m.html
Track
per pujar des de Santa Margarida, coll de Mola i Cap del Verd: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7305298
Dinarem al restaurant Cal Paraire, Plaça Major, 2 de
Gósol. http://gosol.ddl.net/gosol.php?lg=1&n=E030000&p1=15
, telèfon 973370014 Tornarem a casa als voltants de les set de la tarda.